maanantai 1. kesäkuuta 2020

KAIKKI KUOLEE

  Aamupäivä puuhasteltiin niitä näitä. Mm. kurkun ja kesäkurpitsan taimet pääsivät multiin. Niille piti rakennella harsolle kannatus. Nyt on eiproteeseitseomatarvepellepelotonviljelijöillä mukavat teltat. Tai taimilla ne oikeastaan on. 



  Jos joku halajaa ruohosipulia, niin tervetuloa noutamaan. Kuten ylemmän kuvan vasemmasta laidassa näkyy, melkoinen tuhjo sitä rehottaa. Ei tule meillä syötyä. Laitetaan, varmemmksi vakuudeksi, kuva ruohosipulista.


  Kun nuo suojaustoimenpiteet oli suoritettu, vähän muutakin, soitin sahalle tiedustellakseni puutavarakuljetuksen aikataulua. Minulle kerrottiin, että kuljetuskalusto-ongelmien vuoksi toimitus tapahtuu huomenna. Joskus neljän - viiden maissa lasti on vastarannalla. 
  Olin intoa täynnä kuin ilmapallo valmistautunut laituriprojektiin. Nyt poistui into suhisten. Tuntuu, että ei oikein muutakaan osaa aloittaa. Joten istun kuin tatti chromebookin ääressä, kirjoitan.

  Nälkään kuolee vuosittain yli yhdeksän miljoonaa ihmistä (Väestöliitto). Tupakkaan tappaa yli kahdeksan miljoonaa (ylen uutiset 31.5.2020).  Alkoholi nujertaa yli kolme miljoonaa (googletus). Henkirikoksia tehdään puolisen miljoonaa vuositasolla (Wikipedia). Liikenneonnettomuuksissa kuolee yksi yksi pilkku kolme miljoonaa (Radio Nova, Liikenneturva). Kausi-influenssa kaataa satoja tuhansia (Wikipedia). Noin kolmesataatuhatta lasta kuolee likaisen veden ja huonon hygienian vuoksi. Sodissa ja pienemmissä kahakoissa tapatetaan joka vuosi reilu satatuhatta. Koronan tämän hetkisiä, saatikka lopullisia, uhreja on vaikea arvioida, mutta WHO:n mukaa tähän mennessä on menehtynyt 372 000. 

  Worldometers.info/fi-sivustolta näkee mielenkiintoisia asioita. Tilastot ovat ajantasaisia, eli numerot juoksevat koko ajan. 
  Sieltä näkee, että syntyvyys planeetallamme on paljon kuolleisuutta suurempi. Väkiluku on tänä vuonna lisääntynyt 33 943 575 hengellä (klo. 11:31). 
  Sieltä näkee, että julkiset sotilalliset menot tänään ovat 2 264 000 000 $, ja luku huristaa hirveää vauhtia.
  Sieltä näkee, että blogiviestejä on kirjoitettu tänään kohta kolme ja puoli miljoonaa. Pian + yksi.
  Sieltä näkee, että metsäkato on ollut tänä vuonna 2 171 920 ha, viljelyskelpoista maata menetetty eroosion takia 2 924 460 ha, ja aavikoituminen on ollut 5 011 629 ha.
  Sieltä näkee, että ylipainoisia ihmisiä on kaksi kertaa se määrä kuin aliravittuja. Ruokaa siis riittää, ei vain jako ole mennyt oikein. 
  Sieltä näkee, että syöpään on kuollut tänä vuonna 3 429 836 ihmistä. 
  Sieltä näkee vaikka kuinka paljon muuta. Mutta sieltä ei näy koronaviruksen seuraamuksia.  

   Ei isossa kuvassa ehkä, koska en isoa kuvaa oikein sisäistä, paitsi 60-tuumaisessa taulutelevisiossa, mutta meikäläisen näkymässä, kaikki kuolevat. Kuolevat, miten kuolevat, mutta aikanaan lähtee jokainen. Ihmisiä kuolee eri tavoin. Yhden lähtö on uutisen arvoinen, toisen surun arvoinen, kolmannen arvoton. Vaikka ihminen ja luonto tekevät töitä populaation hillitsemiseksi, niin se kasvaa kasvamistaan. Siinä ei yksi korona paljon tilastoja hetkauta. 

  Joistain asioista meuhkataan, veden puutteesta kärsivistä ei paljoakaan. Eikä oppositio ole yhtään välikysymystä pallonlaajuisen nälänhädän vuoksi tehnyt. 

  Nyt kello on 12 :25. Maapallon väkikiluku kasvanut vajaassa tunnissa noin kahdeksalla tuhannella henkilöllä. Tähän on hyvä lopettaa. Puhtia ilmapallooni on jostain virrannut. Täytyy lähteä ihmettelemään, olisiko tarpeellista puuhaa löytyvillä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti