torstai 25. kesäkuuta 2020

KESÄ ON KERRAN KESÄSSÄ

  "Kesä on kerran kesässä", oli Ahos-Riti-vainaalla tapana sanoa, kun helleaalto yllätti. Jos tuo pitää paikkaansa, ja miksei pitäisi, sillä Riti oli viisas mies, niin kesä tälle kesälle sattuu kesäkuun jälkipuoliskolle. Tukahduttavaa ja läkähdyttävää. Vaan ei valiteta. Kerran kesässä olevana kesänä pitää nautiskella. 

  Aamusta on ainoastaan parikymmnetä astetta mittarissa, jos kukonlaulaulun aikaan heräilee. Niin tein. Niitin huut helevettiin kukintaansa lopettelevat lupiinit. Kärräsin ruhot navetanmuurin sisään, annan niitten kuivahtaa, ja poltan tynnyrissä kunnon sateen jälkeen. Eivät pirut siemeniään tältä osin pääse levittelemään.

  Muuten päivä on mennyt kerran kesässä olevan kesän tapaan, uiden, syöden, uiden, kahvitellen, uiden ja uiden. Laituri on niin kuuma, että uimaan on mentävä kiiruusti, tai jalkapohjat palavat. Veneeseen kun erehdyin avojaloin astumaan, niin pois piti kiiresti hypätä. Se kananmunien paistojuttu ei taida olla aivan legendaa.


Joni suuntaa ulapalle, Iiris ja Hilppa-mumma miettivät, uskaltaako lähteä perään. 


Äleytyi Peppe-pappakin uimapatjalle.


  Käytiin, uimisen lomassa, tosin kokeilemassa pohjaonkea parissa paikassa. Ei ollut kala otillaan. Ja, kuten arvata saattaa, ei Iiris malttanut kalastaa. Kiire oli takaisin, uimaan! Kyllä tyttö oikeassa oli; koska ei tuulen viri juuri ilmaa raikastanut, oli ankkurissa lilluvassa veneessä melko tukalaa. 

Aluksi oli ihan terhakka meininki Iiriksellä...


...mutta pian ote muuttui sellaiseksi, että ei olisi tarvittu isoakaan ahvenkalaa viemään vapaa tytön kädestä.


  Kastella pitää joka ilta kasvulavoja, josku pottujakin tulee ruiskuteltua. Mutta klapit säästyvät, kun ei tarvitse joka ilta saunoa. Saimaan sylissä on hyvä itseään pestä. 

  Liisaakaan ei voi viedä ulos nukkumaan. Vaikka kuinka varjoon vaunut parkkeraa, niin kuuma tulee. Onneksi sisällä on pumpun ansiosta inhimillistä. 

Siinä päiväuni numero kolmoselta herännyt tyttö odottamassa vaipanvaihtajaa. 


    Näin ne kuluvat, kerran kesässä olevan kesän päivät. Jaahans, nyt tuli loppupäiväkäsky ylemmältä taholta. Se kuuluu näin: Joni lämmittää saunan, sen jälkeen tehdään burgereita kesäkeittiössä. Tämä tarkoittaa sitä, että Peppen täytyy valmistella kesäkeittiö tarpeen vaatimaan kuntoon. Ei iso duuni. Mutta taidan mennä valmistelut tekemään. Pitää kuitenkin pyytää ylemmältä taholta tarkennus. Pitäisikö loppupäiväkäskyn kuulua: Joni lämmittää saunan, sitten kylvetään, sen jälkeen tehdään burgereita kesäkeittiössä. Näin uskallan omapäisesti omassa päässäni käskyn tulkita. Vaatii kuitenkin tarkistuksen. Lähden kysäisemään. Jos en lähiaikoina palaa näille sivustoille, olen toipumassa muka asiattomasta käskyntarkistuspyynnöstä saamastani palautteesta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti