sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

VANHA MIES

  Täytin eilen 66, minusta tuli vanha mies. Olen mieltänyt, että nuoret sekä vanhat miehet käyttävät hattua. Nuoret miehet lippiksiä tai pipoja, vanhat miehet lippiksiä, lierihattuja, pipoja, koivistolaisia, supinnahkaisia karvareuhkoja, sydvestejä tai baskereita. Kummastakin kategoriasta jotkut käyttävät joskus silintereitä, knalleja, neljäntuulenlakkeja, kypäriä tai suikkia. Sitten ovat vielä hikinauha-, ja huivipäät erikseen. Ja kaltaiseni nenäliinafanaatikot.
  Yön aikana oli mieleeni iskostunut, että hankin hatun, ihan edustus -sellaisen. Yön aikana liki yhdeksän vuotta sitten mieleeni iskostui, että lopetan tupakakoinnin. Silloin lopetin tupakoinnin, joten nyt ei auttanut muu kuin pakottaa Hilppa ostamaan minulle synttärilahjaksi hattu! Saaressa minulla on montakin erilaista päähinemallia käytössäni: työhattuna kulmista solmittu nenäliina, sateella lippis, helteellä tätivainaitteni virkkaamia "kipoja", kylmällä pipo, etc. Mutta ei niitä maalikylissä ilkeä pitää.

  Surffailin aamulla netissä tutkimassa tarjontaa. Mielessäni ollutta päähinemallia ei ihan helposti Lahdesta löytynytkään. Mutta Kekäleessä, Halosella ja Sokoksella jokusia kappaleita oli valikoimassa. Koska Halonen sijaitsee kauppakeskus Karismassa, tulivat Kekäle ja Sokos kyseeseen. Ja Kekäleestä se löytyi, hattu. Vieläpä 30 %:n alennuksella.
  Kun kypsemmällä iällä oleva mieshenkilö alkaa pitää hattua, on se usein merkki orastavasta kaljusta, vähintään kampaan tarttuneitten hiusten synnyttämästä pelosta. Voin vakuuttaa, että kohdallani ei ole kyse sellaisesta. Minulla vain alkoi hattukausi. Aivan kuin vuosia sitten alkoi tupakaton kausi. Aika aikaa kutakin, sano kreivi. Siinä se sitten on, koko komeudessaan. Hattu. Camel Active. About 27 €. Alennettu hinta.


  Jos näette kuvan näköisen miehen Hyundain puikoissa, varokaa; siinä ajaa lippisukko!

  Ystäväni Ruikku ei eilen aikaillut onnittelujen suhteen! Hän oli soittanut klo. 00:15. Ajatteli, että ei muut, kele, ainakaan ennen ehdi onnittelemaan! En toki tuohon vastannut, en edes kuullut, äänettömällä kun luuri oli. Risto, vaikka ei pahemmin nörtteile, somessa lainkaan heilu, muistaa aina syntymäpäiväni. Luultavasti siksi, että hän on tasan kolme kuukautta nuorempi, s. 17. syyskuuta.
  En yöllä miehen puheluun vastannut, mutta hän soitti aamupäivällä uudestaan. Ja vielä kerran iltapäivällä. Iltapäivän soiton aihe oli, että Michael Monroe viettää myös synttäreitä, viisvitosia. Me siis juhlimme yhdessä. Tai ei yhdessä, vaan samaan aikaan. No, aika moni muukin on syntynyt 17. kesäkuuta, luulen. Luuloani vahvistaakseni menin googlettamaan. 17. kesäkuuta antoi mm. seuraavia selvennyksiä.

   Nimipäiviään viettävät:

  -suomalainen kalenteri: Urho
  -suomenruotsalainen kalenteri: Birger, Börje
  -ortodoksinen kalenteri: Sauri, Manuel, Manu, Sauli, Ismo
  -saamenkielinen kalenteri: Oaván, Birger
  - vanhemmissa kalentereissa: Botolf, Botolphus, Germund (suomenruotsalaisessa kalenterissa 1994 asti, Torborg, Volkmar, Welker

  17. kesäkuuta ovat syntyneet mm:

  -1239 – Edvard I, Englannin kuningas (k. 1307) 
  -1682 – Kaarle XII, Ruotsin kuningas (k. 1718)
  -1882 – Igor Stravinsky, venäläinen säveltäjä (Kevätuhri) (k. 1971)
  -1900 – Martin Bormann, saksalainen natsijohtaja (k. 1945)
  -1921 – Eeva Joenpelto, suomalainen kirjailija (Elämän rouva, rouva Glad) (k. 2004)
  -1948 – Alpo Suhonen, suomalainen jääkiekkoilija ja valmentaja
  -1980 – Venus Williams, yhdysvaltalainen tennispelaaja (olympiavoittaja)

  Että silleen. Tänään täyttää äitini Elina 95 vuotta. Sen tiedän, googlettamatta, että Paul McCartney juhlistaa samana päivänä 75-vuotista taivaltaan. Eikä minun enempää synttärisankareita tälle päivälle tarvitse tietääkään. Ei olisi tarvinnut tietää eilisellekään. Tulipahan katsottua. Huvit ne on kullakin.

  Tiistaina aamulla sörnäytetään Helsinkiin hakemaan Iiris. Sitten Anttolaan. Kovin viileää povataan jussiksi. Vaan kunhan ei sataisi. No, ilmat on, mitä on. Mennään mukana varusteiden avulla.
  Kesä on kulunut ripeästi. Kohta on jo heinäkuu, pian PoriJazz. Sen jälkeen alkaa kääntyä syksylle. Ja sienille. Jos hyvin käy. Kahtena edellisenä vuonna ollaan ensimmäiset kanttarellisoossit syöty juhannuksena, tai viime kesänä muutamaa päivää ennen. Nyt ei ole siitä puhettakaan. Mutta jospa heinäkuun alusta alkaisi metsään päästä.
  Sienisesongin aikaan ei sitten isompia projekteja ole aikeissa toteuttaa. Puitten tekoa kuitenkin. Sopivasti aamukasteen aikaan puusavottaan, iltapäivällä sieneen. Jos niitä nousee. Jos ei, saattaa klapi-, ja halkovaranto kasvaa suureksi. Eli kaksi puolta, vähintään, asioilla tuppaa olemaan.

  Sellasta näin pyhäaamuna. Eli hattukausi on aluillaan, Pelonsekaisin tunnoin mietin teryleenihousu-, nailonpaita-, ja villatakkikombinaation  ilmestymistä uniini. Rajansa kaikella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti