sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

MINUN ANTTOLANI

Huomasin tämän ryhmän aivan sattumalta, pyrin jäseneksi, Eerikäisen Pertti minut ilokseni hyväksyi. Ei käynyt mielessäkään tehdä  ”Groucho Marx’eja; hänenhän kerrotaan perustelleen eroanomuksessa klubistaan: ”En halua kuulua kerhoon, joka hyväksyy minut jäsenekseen”. Kun ryhmän yli kuudensadan jäsenen listaa selailen, huomaan tuntevani useita, tietäväni useampia, tunnistavani joidenkuiden juuret. Suurin osa mukana olevista on minulle kuitenkin ”tabula rasa”. Niinpä oletan, että vastavuoroisesti mittava joukko ryhmäläisistä ei tunne minua, vai olisiko, että kaikki tuntee apinan, mutta…. Niin, tai näin, kerron jotakin itsestäni.
Olen sudeettisavolainen, Anttolan pitäjässä, Piskolansaaressa, monen monta ajast’aikaa sitten syntynyt. Matkani Mikkeliin synnytysosastolle sujui linja-autolla, paluu matkustajalaivalla. Piskolasta käsin aloitin ei millään muotoa triumfiin päättyneen koulu-urani. Kirkolle kansakouluun (5km) kuljettiin syksyt keväät soutamalla, talvet hiihtäen, rospuuttoajat oltiin kortteerissa. 1960 syksyllä muutimme maalikyliin, ja siellä asuinkin vuoteen 1973 asti n. 1,5 vuoden Mikkeli-kautta ja 1 vuoden Saksa-visiittiä lukuun ottamatta.
-73 muutin Lahteen, heti pian Hollolaan, missä asumme yhä. Tulivat lapset, työ, opiskelu, elämän kirjo kaikkine nyansseineen.
KIRKONKYLÄN KANSAKOULUN 3. JA 4. LUOKKA 1960 PARKKISEN VARPUN HELLÄSSÄ HOIVASSA.
70- ja  80-luvuilla, vielä 90-luvun alkupuoliskolla tuli Anttolassa poikkeiltua tiheään, kotipaikallani Piskolassa ja aikanaan isovanhempieni, sitten vanhempieni, nykyään reilut 10 vuotta ristinäni olleella kesäpaikalla Avokkaansaaressa. Noina aikoina harrastin kalastusta veljeni Hannun (lue ”Haneli”) kanssa melko aktiivisesti; verkoilla kesällä ja talvella, uistelua, uistelukisoja, nuotanvetoa edesmenneiden, rauha heidän muistolleen, Kiljusen Muikku-Martin, myöhemmin Tiusasen Tanen kanssa.
NUOTTAMIES HANELI
Nykyään kalastukseni on kuivunut yhden katiskan, parin verkon satunnaiseen liottamiseen, yhden vieheen ryöstökalastukseen Luonterilla, ja pariin päivän uistelureissuun Hanelin kanssa.
90-luvulla alkoivat käynnit Anttolassa, syystä tai toisesta, harventua, kunnes Avokas siirtyi minulle. Sen jälkeen olemme maisemissa olleet jäitten lähdöstä myöhäsyksyyn, kaikki mahdolliset viikonloput ja lomat. Talvella harvemmin, koska nykyisillä sähkön hinnoilla ei takapuoli kestä peruslämmön ylläpitämistä vanhassa talossa. Kevättalvisin ja pääsiäisen aikaan olemme toki saaressa pyrkineet viikon viettämään.
Avokas on muodostunut minulle, meille, loputtomaksi työmaaksi, keskeytymättömäksi ilon antajaksi. Sitä tunnetta, kun ensi kertaa keväällä starttaa Hanelin rannassa talvihorrosta viettäneen veneen,  lähtee usmuuttamaan kohti selkävesiä, on mahdoton kuvailla. Mutta jos yrittän, siinä yhdistyvät riemu, vapaus, luonnon kauneus, ja, pakko tunnustaa, ilo siitä, että elämä on suonut tähän kaikkeen mahdollisuuden.
Avokkaassa minulle rakkaimpia aikoja ovat toukokuu ja syys-lokakuu. Silloin eivät veneet juuri pörise, voi sitä hiljaisuuden määrää! (minkä rikkoo ainoastaan toukokuussa lintujen aamuyökonsertti tai teerien kukerrus ja kuikan huuto syksyllä. Keväällä pystyy luonnon heräämisen konkreettisesti näkemään.   

Myöhemmän syksyn huippuhetkiä ovat rasvatyynet pakkasaamut, tai mahdollisesti maalle sataneen lumen ja tumman veden kontrasti.
   

Tietysti sienestyskausi on tärkeä. Kun kanttarellikorillisen, torvisienipussukan, suppissaaliin saa noukittua itikoiden, paarmojen, hirvikärpästen nauttiessa ihmisateriastaan, tuntuu, että tämän vuoksi on talven näivistellä.
Sienikausi on muuten melko pitkä; alkaa aikaisten keväitten huhtikuun lopun ja toukokuun korvasienistä jatkuen mm. viime kesänä jo juhannukselta alkaneella, lokakuulle ulottuvalla kanttarellijaksolla, päättyen monesti joulukuulle kestävällä suppilovahveroperiodilla, muut lajit tällä välillä. Tokihan varsinainen sieniaika on heinä-, elo, ja syyskuu.

 

Muutaman viikon kuluttua (vko. 13) on tarkoitus Anttolassa viettää. Jäät eivät taida kovin kummoisia olla? Oli tarkoitus roudata kuorma –pari soraa rannalle, mutta jäänee tuleville talville.
Siispä; moikkailkaa, mikäli kylän raitilla, missä tahansa näette ja tunnistatte.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti