maanantai 11. toukokuuta 2020

SADETTA ODOTELLESSA

  Tänään piti sataa, aamusta asti. Vaan ei sada. Vaikka monien palveluntarjoajien kartat näyttävät, että sataa. Uskoako karttoja, vai omia aistejaan? Kallistun asitihavaintoihin, käyttäydyn kuin ennusteet olisivat totta.

  Koska tänään sataa, aamusta asti (Foreca, yle, Ilmatieteen laitos), en lähde ulos heilumaan. Koska sataa aamusta asti, vaikka ei sadakkaan, istun sisällä. Välillä kirjoitan, kun jotakin mieleeni putkahtaa. Näin teen siksi, että henkinen valmistautuminen ulkopalveluun jäi tekemättä, koska tänään kerrottiin satavan, aamusta asti.

  Kello on nyt 8:32. Aurinko hieman pilkahtelee kaakon kantilla. Eikä lounaan suunnalla,  mistä synkeät sadepilvet vyöryvät, ovat jo kauan vyöryneet päällemme, näytä lainkaa synkiltä sadepilviltä. Jos ne koko ajan sieltä vyöryvät, kuten sadekartat vakuuttavat, niin minulla ja sadekartalla on eriävä käsitys synkeistä sadepilvistä.

  Sadetta odotellen jatkan juttua. Tänään lämmitin aamusta leivinuunin, sillä tänään sataa, aamusta lähtien, ja sade saattaa olla räntää tai lunta. Toinen syy lämmitykseen on, että muonareservin tilanne on sellainen, että jouduimme ottamaan esiin Tainan ja Hanelin pakkasesta omaan pakkaseemme kulkeutuneista aarteista peurapaistin. Nyt köntsä muhii uunissa, valurautapadassa muhiskelee seuranaan porkkanaa, lanttua, sipuli ja valkosipulia. Paisti on vuorattu pekonisuikaleilla. Siellä se kypsyy parahultaiseksi, vaikka ulkona sataa (Foreca, yle, Ilmatieteen laitos).

  Tässä kuva Olkkosen Artun aikanaan muuraamasta uunista. Se on uuneista paras. Vaikka niinhän lähes jokainen uunin omistaja omastaan sanoo. Syy, miksi laitoin uunin kuvan, on se, että ulkona sataa, aamusta asti (Foreca, yle, Ilmatieteen laitos), joten en viitsi lähteä luontokuvaa näppäämään.


  Jos katsotte tarkasti kuvaa, huomaatte huuvan reunuksella oikeassa laidassa (katosta riippuvan tuikkutelineen vieressä) harmaan kappaleen. Se ei olekkaan mikä tahansa, se on murunen Berliinin muurista! Vanhempani nimittäin kävivät pian muurin sorruttua Berliinissä sukuloimassa, ja saivat palan mukaansa. Näin minulle on kerrottu. Todisteita ei tosin ole. Se voi periaatteessa olla mikä tahansa betonimöykky. Mutta ei isä-Erkillä ollut tapana tällaisissa asioissa valehdella, vaikka tarinamiehenä hänet tunnettiinkin. 
  Miksikö muurinpala on siellä missä se on? Erittäin hyvä kysymys, sano poliitikko. Poliitikko sanoo niin siksi, että pelaa siten aikaa sovittaa vastaukseen tarvittavia sanojaan. Minä siksi, että sain kertoa, miksi poliitikko sanoo "erittäin hyvä kysymys".  Nyt ytimeen: Kimpale on huuvanranssilla siksi, että kun palanen yhdessä keveätsiivouksessa löytyi, niin laitoin sen juuri tuohon, väliaikaisesti. Väliaikaisratkaisuista tulee helposti pysyviä. Olkoot siinä, kunnes toisin päätetään.

  Kävin välillä kiikuttamassa kompostiin sinne kuuluvia jätteitä. Ulkona ei sada (aistihavainto). Samalla reissulla kusaisin navatan muurin taustalle.

  Nyt ylenaamu pajattaa selkäni takana. Kuvaakin sieltä tulee, elävää, mutta antaa tulla. Ulkona sataa kohtalaisesti (Foreca, yle, Ilmatieteen laitos), ulkona on pilvipoutaa (aistihavainto).

 Kello on 8:55. Hilppa hilautuu tv:n ääreen, valmistautuu katsomaan Casyaltya. Ulkona paistaa aurinko, pilven takaa kurkistelee (aistihavainto).

  Kello on 9:25. Koska tänään sataa aamusta iltaan asti (Foreca, yle, Ilmatieteen laitos), kävin ottamassa kuvan tuosta sääilmiöstä.Synkkää, eikö?


  Koska tänään sataa aamusta iltaa (Foreca, yle, Ilmatieteen laitos), saunotaan varmaan jo hyvissä ajoin iltapäivällä. Ehkä, kun peurapaisti on ehtinyt hieman sulaa.

  Kello kolkuttelee kymmentä. Jos olisin ollut virittäytyneenä ulkotyövalmiuteen, olisi heilunut hommissa jo kolme tuntia. Ketä voin laskuttaa menetetystä työajasta? Ja kuinka paljon. "Erittäin hyvä ja tarpeellinen, suorastaan ratkaisevaa laatua oleva kysymys", sanoisi poliitikko. Sillä vastausta siihen ei ole. Siis kärsin nahoissani menetyksen, jonka korvaaminen toki onnistuu vaikkapa huomenna. Ja huomenna luultavasti, vastoin ennusteita, alkaa satamaan rankasti heti, kun olen työlaitaan kiinni päässyt.
  Kuultaako jutustani, että "minen uso rohveettoihen"? Jos kuultaa, ei suotta. Ainakin kyynisyyden häivää, vähintään, on ilmassa, kun puhe kanssani kääntyy sääennusteiden uskottavuuteen. Jostakin luin, että reittilentojen väheneminen lähes olemattomiin on vaikeuttanut sääilmiöiden ennustettavuutta, sillä koneet lähettävät yläilmoista ajantasaista dataa jatkuvasti. Tiijä häntä. On tämä ennenkin koettu. Viime kesänä, edellisenäkin, sama juttu. Sadetta povattiin, saaressa ei tullut tippakaan. Kylillä tai jopa Hanelilla (muutama kilsa linnuntietä) saattoi vettä tulla turkasesti, täällä ei mitään. Onko paikassa joku taika? Jakaako saaristo pilvien kulkua? Sattumaa?
  Siinä mielessä olen erikoinen, että toivon sadetta. Useimmat joutilaat toivovat aurinkoa ja lämpöä. Sitäkin toivon, mutta vettä tarvitaa, sopivassa suhteessa.

  Peurapaisti sai pientä valelua osakseen klo. 10:00.


  Kello hipoo yhtätoista. Tänään sataa aamusta iltaan (Foreca, yle, Ilmatieteen laitos), aurinko kuikistelee pilvien raoista (aistihavainto). Pitääpä katsoa sadetutkia tutkien. Jaahans. Foreca on muuttanut ennustettaan siten, että rintama lipuu yllemme puolen päivän aikoihin. Ylen kartoilla sadepilvet ovat olleet päällämme jo aikaa, ja tuntiennusteen mukaan lorottaa. Paskat lorota. Paras karttaa ylen karttoja, mikäli haluaa olla kartalla siitä, mitä tapahtuu. Sääkartat taitavat olla vähän kuin tiekartat, joita monet tahot ja vaikuttajat ovat hanakoita tekemään. Ei niilläkään aina ole kovin paljon arvoa.

  Potut kiehuvat. Kohta maistuu peurapaisti. Vielä ylistyksen sananen maailman parhaalle uunille: 
 
  Paistin teki parahiksi
  mökin loihti lämpimäksi
  Olkkos-Artun aikaansaannos
  tiilimuuri, pirtin sielu

  Nyt ollaan syöty. Maistui.


    Täydet pisteet uunin tekijälle sekä lämmittäjälle, unohtamatta kokin osuutta. Samoin lämmin ajatus peuran hankkijalle, sekä koronalle. Koronalle siksi, että kun Taina jäi etätoihin, hän kävi läpi huushollin pakastimet, ja oli selvillä, mitä, ja kuinka paljon mitäkin, ne pitävät sisällään, ja siitä intoutuneena ilmoitti meille, että kun tulette, saatte täältä muutaman palan mukaan. Siten myös kiitos Tainalle, jota korona johdatti meille suotuisaan tekoon. Sattumalla on joskus näppinsä menuun laadinassa, päivällisen erinomaisuudessa. M.O.T.

  Kello on yli puolen päivän. Pilvipuotaa, ei merkkiäkään sadepilvien invaasiosta. En jaksa enää sadetta odottaa. Venyy tämä juttu pian liian mahtaviin mittoihin. Noin sanamäärän suhteen. Muussa suhteessa ei ole vaaraa.
  Siis tulkoon sade, jos on tullakseen. Olkoon puota, jos on ollakseen. Minä en ole ollakseen. Ihan olen nöyrillä mielin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti