Tuon pöytälevyn tilasin reilu viikko sitten. Aamupäivällä soitin Alpille, varmistin, että se on jo toimitettu. Kyllä oli. Kysyin Alpilta, että eikös siun pitäny olla jo eläkkeellä?
"Niihä miä oonkii!", vastasi Alpi. "Kolome kuukautta oon olluna. Mut yhtää työpäevee en oo olluna poes tiältä".
Alpi, Leinosen Puutavaran ruumiillistuma ja ikoni, selvitti vielä, että luvannt olla vielä kaksi kuukautta, ja että sitten se on loppu. Ilpolle tulee kiire etsiä korvaaja miehelle, joka tietää kaiken, mitä pitää tietää, osaa tehdä kaiken, mitä tulee osata. Eli saattaa olla hankala homma Alpi korvata.
Minulle tuo Leinosen Puutavara on aina ja ikuisesti Leinosen Saha. On, vaikka ei siellä ole kai vuosiin juuri mitään sahattu. Puutavara tulee muualta. Sen sijaan höyläystä tehdään, aika paljon, jos oikein olen ymmärtänyt. Mutta saha on saha. Ja on sahalla maineikas joukko anttolalaisia käynyt markkojaan ansaitsemassa, mm. Pien Iekki ja Ikosen Pena. Ja eikös Alpin isoveli Pädykin olluta sahamiehiä? Kaimaanit Koistinen ja Eerikäinen, jos tämän luette, jatkakaa listaa.
En ole juuri veneellä ajellut. Niinpä lähdin mieluusti usmuutamaan kohti sahan rantaa. Poikkesin kuitenkin ensin kylillä. Kävin ostamassa kahvileivät. Eivät päät yhteen kolkkaneet rantalaanilla, eivät edes Salessa.
Sitten sahalle. Alpi oli jossain näkymättömissä, mutta toinen kaveri palveli. Tiesi heti sanoa, että se levy on tuolla kopissa. Ostin vielä kakkosvitosta pätkän, pari terassilautaa. Kantelin tavarat veneelle. En viitsinyt mokomien takia pyytää trukkikuljetusta.
Jonkin verran tuuleskeli,...
...mutta ei ollut onneksi painoa kummoisesti. Ei ole moneen vuoteen ollut lasti sahalta saareen näin pieni.
Tuiman katse kipparilla, Vuohisalmi on melko kapea, ja yksi kivi kierrettävänä. Silti kannattaa sen läpi ajaa; laivareissu kiertää kuitenkin melko paljon.
Sepä olikin jo kahvin aika, kun tavarat olivat sateelta suojassa, vene peitelty. Korvikkeet tarettiin juoda verannalla, sen verran aurinko lämmitti lasien läpi. Pöytälevy mallattiin ensin paikalleen odottamaa rungon ja tuolien maalausta, itsensä lakkkausta (tai muuta soveltuvaa kuultokäsittelyä).
Kahvit kermamunkilla olivat ihan luksusta. Täytyy kyllä sanoa, että eivät ole saman veroisia, kermamukit, kuin 1960-luvun alussa Iitan Kioskilla Mikkelin Lyseon kupeella. Vai kultaako aika makumuistot? Nimikin on muuttunut täytemunkiksi. No, sillä mennään. Tässä näyte täytemunkeista:
Kun viikon kuluttua lähdetään kotona käymään, on puutelistalla maaleja eri tarkoituksiin, lakkaa pöytälevyyn, sekä aika paljon muuta. Reissuvihkossa näkyy olevan jo melkein sivullinen merkintöjä. Ei mitään kovin isoa, ei kovin kallista, mutta kovin tarpeellista. Ainakin, jos aikoo suoritta itselleen kuutioidut hommat.
Reissuvihko on elinehto. Täältä ei lähdetä lähikaupassa pyörähtämään, ei kipaista K-Raudassa, ei Motonetissä, ei Tokmannilla. Keskipitkän aikavälin suunnitelmilla mennään. Lyhyen aikavälin mielenpilkahdukset ovat toki mahdollisia, edellyttäen, että omalta keskusvarastolta (venevaja) tarpeet löytyvät.
Siinä päällimmäiset. Välistä on turha alkaa tähän mitään vetämään. Eikä pakan pohjilta. En ole mikään junapeluri.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti