lauantai 4. huhtikuuta 2020

VIRTUAALISTA VIRVONTAA

  Näkyykö huomenna virpojia? Soiko ovikello? Ostetaanko suklaamunalla värikästä varpua maljakkoon? En usko. Taitaa olla niin, että virpominen on muuttunut virtuaaliseksi, ainakin tänä palmusunnuntaina. Tai eihän se virtuaaliseksi ole muuttunut, jollei joku supernopea innovaatinen yritys ole ehtinyt sovellusta tuomaan tähän markkinarakoon. Mielikuvavirpomiseksi taitaa jäädä lasten puuhailu. Ehkä koti-, tai sisäpiirivirpomiseksi. Se toimii niin, että tenavat poistuvat takaovesta mikäli mahdollista, etuovesta muussa tapauksessa, soittavat pian ovikelloa, kysyvät luvan, virpovat, saavat palkkion, sulkevat oven, palaavat kohta takaisin. Tylsää, mutta tyhjää parempaa.
  Mielikuvavirpominen toimii sellaisilla moukeilla, jotka ovat jo aiemmin päässeet virpomaan. Ensikertalaiset ovat pulassa. Ei ole mielikuvaa. Mielikuvavirpominen on myös sikäli kenkkua, että karkkien ja suklaan maku ei mielikuvissa ole yhtä herkullinen kuin todellisuudessa. Koettelee poikkeusaika lapsosiakin kovin käsin.

  Uutisissa kerrottiin, että ravintolat sulkivat ovensa viime yönä, ja avaavat ne seuraavan kerran toukokuun lopussa. Toivottavasti kukaan ei jäänyt sisään. Kyllähän hyvin varustetussa ravintolassa pitemmänkin ajan viihtyy, noin juotavan puolesta, mutta kiinteästä ravinnosta saattaa tulla uupelo.

  "Vuonna siis 2525" lauloi Robin (se ensimmäinen, Hollolan Herralasta) 1969. Nyt voisi aikamatkaa lyhentää, laulaa "Vuonna siis 2025". Millainen on planeettamme viiden vuoden kuluttua? Miten on toivuttu koronaepidemiasta? Mikä on muuttunut lopullisesti? Mikä oli suurin menetys, mikä vaikuttavin opetus?

  Spekuloidaanpa snadisti. Vuonna 2025 lama alkaa olla selätetty, työttömyys on alhainen, tuonnin osuus monissa maissa on pienempi kuin ennen koronaa, vienti on muutokseen nopeimmin sopeutuilla mailla kukoistavaa, omavaraisuus on ylipäätään kasvanut.

  Lentoliikenne on tasaantunut noin puoleen vuoden 2019 määrästä. Matkailu koti- tai naapurimaissa on suosiossa, juna- ja laivayhteydet vetävät matkustajia enemmän, kuin ne kykenevät ottamaan.

  Videoneuvottelut ja etätyö ovat jääneet pysyväksi ja koko ajan paisuvaksi tavaksi. Päästöjen määrä on lähes puolittunut, ilmalaatu suurkaupungeissa parantunut oleellisesti.

  USA:ssa on taas uusi presidentti, Venäjällä jatkaa monien poikkeuslakien jälkeen Putin.

  EU on yhtenäisempi kuin koskaan. Puolan on erotettu 2021. Italia ja Espanja ovat nuosseet jaloilleen raskaan taantuman alhosta, mutta ovat velkaisia vielä kauan. Saksa ja Ranska selvisivät pienemmin vaurioin katastrofista ja ovat olleet suuressa roolissa EU:n nostamisessa varteenotettavaksi mahdiksi.

  Kiinasta on tullut johtava talousvalta, ja se on Afrikassa mukana suurissa yhteisprojekteissa monen valtion kanssa.

  Syyrian sota on loppunut 2021. Olot Lähi-Idässä ovat hiljalleen normalisoituneet. Uusia levottomuuksia ilmenee siellä täällä, mutta ei mistään kovin merkittävästä ole enteitä.

  Turkki on siirtynyt Erdoğan'in maanpakoon ajamisen jälkeen kohti oikeaa demokratiaa ja sananvapaus palautunut.

  Pakolaistilanne on rauhoittunut ja suuri osa Eurooppaan pyrkineistä on palannut takaisin kotimaihinsa. 

  Suomessa on myös uusi presidentti. Marinin toinen hallitus on vallassa. Oppositiota johtaa Kokoomus lähes marginaalipuolueeksi kuihtuneen Perussuomalaisten säestäessä välillä epävireisesti.

  Minä käyn edelleen aamulenkeillä, ja ne ovat kestoltaan samanpituisia kuin 2020, mutta kuljetun matkan osalta lyhempiä.

  Iiris on kymmenvuotias koululainen, tällä hetkellä nimeä vauva kantava lapsonen  pian esikouluaan aloitteleva tyttö.

  Avokkaan kotitarveviljely on hieman vuoden 2020 vajaatehoisen kesän jälkeen laajentunut. Pottua, porkkanaa, tomaattia, kurpitsaa, salaattia, hernettä, papuja, yrttejä.

  Melko optimistista maalailua. Jos ei kaikkien mielestä, kaikelta osin, niin muutaman ainakin, joiltakin osin. Toivottavasti olen 2025 sen verran voimissani, että voin (niin, ja muistan) palata asiaan blogissani nro. kutakuinkin 1788. Jos noin onnelliseti käy, tulen paljastamaan, mitkä ennusteista osuivat kohdalleen, mitkä sinne päin, ja mitkä ei ollenkaan. Oletettavasti viimeinen lista on pisin.

  Tulevaisuudesta menneisyyteen. Kuka muistaa piirrossarjan "Nikke Knakkerton"? Minusta se on hieno. Mestarietsivä Nikke Knakkerton on virtuoosi päättelykyvyssään. YuoTube'sta pätkiä vielä löytyy, kannattaa katsella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti