perjantai 10. huhtikuuta 2020

RAHI SE RAHISEE

  Kun meikäläiset tsiigaa tv:ta, rahisee rahi. Rahi, joka rahisee, on edessäni oleva ilmatäytteinen lasten isumapallo. Se on ostettu Lidlistä, ja on yhteinen minulle ja Iirikselle: minulle se toimii jalkojen alustana, Iirikselle, hänen meillä olessaan, leikkivälineenä.
  Hauvanaamainen pallo ei tietysti itsekseen rahise. Se rahisee, koska olen usein sukattomassa jalassa, ja jalkapohjani ovat karheat kuin raspi. Kun esitykseen uppoutuneena, ympäristön unohtaneessa jännityksen täyteisessä tilassa, pyörittelen rahia jalkapohjillani, saatan havahtua Hilpan toteamukseen: "Elä rahisuta sitä rahia! Lopeta! Se on kohta ihan nukkanen! " Ja minä lopetan. Kunnes juonenkäänteet jossain vaiheessa saavat tilanteen kuvaruudulla eskaloitumaan sellaiseksi, että rahi alkaa taas rahista.

  Se oli alkukevennys. Sitten asiaa. Olen tullut siihen johtopäätökseen, että suuri osa ihmisistä ei enää välitä totuudesta. Siis oikeasta totuudesta. Se välittää vain omasta, eli itselleen mieluisasta "totuudesta". Se osa ihmistä etsii omaa totuuttaan sellaista lähteistä, mitkä sitä mieluusti ilmoille suoltavat. Ja siitähän suoltavat monet tahot. Lukaisin pikaisesti läpi Journalistin ohjeet. Se on Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistyksen laatima ammatillinen eettinen ohjeistus sanomalehtien, tv-kanavien ja vastaavien viestimien toimittajille. Ottamatta kantaa kovin jyrkästi tekee mieleni kysyä, toimiiko jokainen juttujaan mediaan kirjoittava journalisti ohjeiden edellyttämällä tavalla? Mutta jatkoa "totuuteen".Kun tuo oma "totuus" on luettu, kaikki muu on valhetta. Syyllisiä etsitään, syylliset nimetään, syyllisten päitä vadille möykätään. Se syyllinen on nykyään aina hallitus. Miksei eduskunta? Eduskunta valitsee pääministerin, pääministeri kokoaa hallituksen, jonka eduskunta hyväksyy. Mutta ei eduskuntaa kukaan huuda mestauslavalle. Eikä kansaa. Kansahan valitsee eduskunnan. Miksei kansaa vaadita eroamaan välittömästi? Kysyy nimimerkki "Kysynpä vaan".

  Näitä juttuja on mukava kirjoittaa, sillä en ole koskaan ollut väärässä. Paitsi kerran, kun luulin olevani väärässä, mutta olinkin oikeassa. Sallittakoon tämä vanha vitsi välikevennykseksi.

  Viileää ja tuulista pääsiäisenalusilmaa on pidellyt. Alkuviikosta pyöräiltiin parina päivänä, kun oli lämmintä ja tyynempää, tänään käytiin vain päiväkävelyllä. Tiistaina oli peräti 15 astetta lämmintä. Se oli myös Hilpan kevään ensimmäinen pyöräily. Hän pukeutui hieman liian tanakasti, toppavaatteisiin ja talvilenkkareihin. Tuli sen verran kuuma, Hilpalle, ja minullekin, joka olin sentään hieman kevyemmin varustautunut, että lenkki jäi melko lyhyeksi. Siitä saimme inspiksen toimittaa talvivaatteet pesuun, siirtyä kevyempiin. Johan tuli naulakkoon tilaa! Nyt vain odotellaan messevää takatalvea, onhan meillä puhtoista päällepantavaa kylmiin ilmoihin.

  Taidan lopetaa lyhyehkön kirjoitelman, lähteä katsomaan Hercule Poirottia. Se on melko köykäistä tuijotettavaa. Ei ehkä se rahi juuri rahise. Laitan loppukevennyksi Hercule Poirotin terävän mutta tylpän pään kunniaksi munanmuoisen kuvan Särensyvänlahdelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti