maanantai 13. huhtikuuta 2020

PÄÄSIÄISMUISTOJA

  Pääsiäinen sijoittuu yleensä huhtikuulle, mutta voi olla jo maaliskuun lopulla. Mistä moinen johtuu? Eikös pääsiäinen liity Jeesuksen kuolemaan ja ylösnousemiseen? Otinpa selvää. En Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemisesta, se on liian vaikea tehtävä minulle, mutta ajankohdan vaihtelusta. Wikipedia kertoo mm. seuraavaa:

   Pääsiäisen ajankohdan laskemiseen on käytetty 19 vuoden mittaisia taulukoita, jotka määräävät, milloin kevään ensimmäinen täysikuu on – aikaisintaan kevätpäiväntasauksena 21.3. Tässä yhteydessä ajankohtaa laskettaessa käytettävät kevätpäiväntasaus ja täysikuu ovat muodollisia, taulukoituja päiviä, eivät todellisesti tähtitieteeseen pohjautuvia päiviä. Matematiikan kehityttyä riittävästi pystyttiin taulukoiden rinnalle kehittämään kaavat, joilla pääsiäisen ajankohta on käytännössä helpompi laskea. Ensimmäisen menetelmän julkaisi Carl Friedrich Gauss vuonna 1800.

  Nikaian kirkolliskokouksessa vuonna 325 pääsiäispäivän vietto päätettiin yhtenäistää yhdelle yhteiselle sunnuntaille läpi kristikunnan, mutta ilmeisesti tarkan päivämäärän laskemisesta ei päätetty itse kokouksessa vaan myöhemmin Aleksandriassa. Joka tapauksessa pääsiäisen ajankohdan yhtenäistäminen vei kristikunnassa vielä satoja vuosia. Silti vähitellen, Nikaian päätösten pohjalta, pääsiäispäiväksi vakiintui kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai, joka on aikaisintaan 22. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta.

  Siis reilun kuunkierron haitari. Luonnon ja kevään etenemisen kannalta noin isolla haarukalla on merkitystä. Siksipä muistissani on erilaisia kuvia pääsiäisestä. En tosin ole tarkastanut, mille päivämäärälle kyseiset pääsiäiset ovat sijoittuneet.

  Vuonna 1972 oltiin Avokkaassa pääsiäisen vietossa. Oltiin pienellä ryhmällä: Hilppa, Ahos-Riti ja minä. Ilmat olivat lämpimät ja aurinkoiset. Rannalta olivat lumet jo sulaneet, ja raahasimme Hilpan kanssa kaksi vanhaa patjaa pälvelle. Siinä oli lämmintä makoilla ja lipittää punkkua. Rantaharjussakin taidettiin pari kertaa pyhien aikana käydä.
  Jäät olivat lumettomia, ja rannat alkoivat hiljalleen sulaa. Kun lähdimme toisena pääsiäispäivänä dallaamaan kirkolle (siihen aikaan ei Piekälänsaareen vielä tullut tietä) olimme varovaisia ja kokeilimme jään kestävyyttä mukaan ottamillamme seipäillä. 
  Harviolle kun lopulta ehdittiin, kylän ranta jo näkyi, tuli auto meitä vastaan. Rastaan veljekset sillä usmuuttivat. Naamat leveässä hymyssä, kädet tervehdykseen nostettuna, he meidät ohittivat. Siihen aikaan en minä ollut läheskään niin arka jäille menemään, kuin nykyisin. Mutta Rastaanpojat olivat luku sinänsä.

  Avokkaaseen liittyy tämäkin muisto, ja jäihin. Tämä tapahtui jotain suunnilleen 15 vuotta sitten. Oltiin Hilpan kanssa kahdestaan saaressa. Aika talvista oli vielä. Jäätie oli tavan mukaan aurattu Anttolan ja Saukonsalon välille. Mutta vettä oli jäällä lumen alla paljon. Mietimme, uskaltaako pois lähtiessä ajaa jäätietä, vai pitääkö mennä maitse? 
  1. pääsiäspäivänä istuksittiin tuvassa, kun äkkäsin ikkunasta, että rantaan ajaa traktori, mies lähtee kävelemään talolle. Minä ovelle vastaa. Se oli Kiljusen Jussi (RIP). Hän asteli hymy naamallaan sisään, tervehti ja sanoi, että ei ollut paikalla aikoihin käynyt. Minä en kyllä muistanut, että koskaan. Mutta oli varmaan käynyt, sillä Jussi oli isä-Erkin kummipoika. 
  Ajattelin tuolloin, että minua ei olisi hevillä saanut traktorilla Avokkaansalmelle ajamaan, mutta Jussi vakuutti kahvipöydässä, että kyllä jäätä vielä on piisalle asti. 

  Samaan aikahaarukkaa, olisiko ollut edellinen, tai seuraava, no, sinne päin, pääsiäinen. Olimme silloinkin Hilpan kanssa saaressa. Tämä muistikuva on pääsiäistä edeltävältä viikolta. Meillä oli talvilomaa. Ilma oli keväisen aurinkoista. Menimme yhdeksi yöksi Tainalle ja Hanelille. Heillä oli erään ystävänsä kekkerit, ja me olimme silloin vielä lapsosten Annin ja Katriinan lapsenvahteina. Yöllä alkoi mahdoton myräkkä. Tuuli ja lunta tuli urakalla. Aamulla lähti Haneli nelivedollaan ajamaan edellämme jäljet pikitien varteen, sillä emme omalla autollamme olisi päässeet auraamatonta tietä minnekkään. Paitsi ojaan, ehkä? Nyt, kun asiaa mieleeni palauta, huomaan, että jäätie ei ollut käytössä. Ehkä jäätilanne oli huono? 
  Joka tapauksessa me sörnäytettiin siinä kammottavassa kelissä Mikkeliin. Ruokaa pääsiäiseksi ostamaan. Ja viiniä myös, sillä tuohon aikaan tuli juomaa nautittua nykyistä tiheämmin. Se oli ehkä kamalin ajomatka ikinä! Vaikka tietä oli aurattu, niin lunta kertyi koko ajan lisää. Samoin sitä piiskasi tuulilasiin niin, että se pyrki jäätymään kiinni. Välillä piti pysäyttää auto tien laitaan, käydä skrapaamassa lasi. Ainakin kaksi autoa näimme ojaan suistuneina. No, siitäkin reissusta selvittiin. Maljalantie oli sentään aurattu, kun kohti Potinlahtea ajeltiin. Saareen oli aika pahnostaminen, kun vanhan lumen lisäksi oli parikymmentä senttiä uuttaa. Ilma siitä pääsiäiseksi taas selkeni, satanut lumikin taisi pian sulaa pois. 

  Vielä yksi pääsiäinen, lapsuusajalta. Se on vuodelta 1955, tai ehkä 1956? Olimme Lahdessa, isovanhempieni luona. En lainkaan muista, millä kulkuneuvolla Lahteen mentiin. Varmaan junalla, eihän meillä siihen aikaan mitään autoa ollut. Enkä muista sitä, oltiinko koko perhe, vai ainoastaan äiti ja minä. Sen muistan, että katselin iltaisin ikkunasta torin yli katolla ollutta tupakkamainosta, missä neonvalossa loistava mies veteli haikuja tupakista vihreän ympyrän sisällä. Oli siinä ihmettä kerrakseen! Ei nimittäin Piskolan riihen katolla näkynyt minkäänlaista mainontaa. Eikä ylätalon katolla. 
  Sen myös muistan, että leikin kuvan pojan kanssa. Hän asui samassa talossa kuin isovanhempani. Leikimme autoilla ja Meccnoilla. Varmaan sain siitä kimmokkeen kinuta sellaisia itsellenikin, sillä joulupukki, varmaan toiveeni kuultuaan, seuraavana jouluna sellaisia minulle toi. 

  Kuvassa silloinen leikkitoverin ja minä äiteinemme, taustalla isoisä Pekka.


Tämä otos on samalta reissulta. Voi tuota poikasten muotia. Varmaan pian olin sitten vaatimassa henkselihousuja takataskulla.


  Eipä noissa pääsiäisissä mitään ihmeellistä ollut. Paitsi Rastaanpoikien jääajelu, Kiljus-Jussin traktorimatka, kurjaakin kurjempi ajokeli, ja katolla loistava Bristol-mainos. Eivätkä nekään kovin ihmeellisiä olleet. Elämä koostuu muistoista. Jos kaikki muistaisi, olisi elämä rikkaampaa. Vaikkakin rikkana rikkauden rokassa voi olla ikäviä muistoja myös.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti