tiistai 28. huhtikuuta 2020

SAHASINFONIA

  Neljän tunnin puusavotta takana. Ensin vajaa kolme tiimaa sahan pärryytystä, sitten halkorantteelle roudausta, oksien ja risujen raivaamista. Ei työn alla ollut kuin kaksi tuulen talvella monirunkoisesta raidasta kaatamaa haaraa. Toinen tyvestä reilu 30 senttiä, toinen vähän ohuempi, mutta oksia, oksia, oksien oksia. Eli työläs ja hidas pätkittävä. Sitä paitsi sahani on mökkikäyttöön, ei pro. Niin tiukkaa tavaraa on raita, että ei tahdo sahassa voima riittää. 

  Nyt puunrohjake odottaa halkomista. Ei siitä kummosta läjää tullut, muuta kaksi tankillista ja risat kului bensaa.


  Ja meikän selkä tuli jäykäksi, ei meinaa kumartumaan kyetä. Ei nöyrry Peppe vähään aikaan taipumaan. Kai selkä tuosta tokenee. Niin se on ennen tehnyt. 

  Tältä näyttää raita nykyään. Kuka kaataisi loput. On sähkölinja takana, ja on pahimmoilleen sinne päin kallellaan. No, taljan kanssa se hojeltuu. Ja Hanelin. En minä lähden ongelmapuita itse kaatelemaan. On vielä elämäniloa jäljellä. 


  Aamulla, ennen sahan laulua, kävin kurkistamassa katiskoihin. Ei kalaa. Toisessa sormen mittainen ahven, sinä kaikki. Ei ollut naapurinkaan katiskassa. Kysäisin, kun samaan aikaan oltiin pyytöjämme kokemassa. 

  Aika ansiokas aamupäivä ollaan puurrettu. Minä sahan ja kottareiden kera, Hilppa siivosi talon. Sama aika kului kummallakin. Sama määrä hikeä ja kyyneliä myös, uskon. Verta ei onneksi kumpikaan vuodattanut. Hilppa siivosi jo eilen saunatuvan. Alkaa olla paikat kesäkunnossa. Sauna siivotaan luultavasti vasta kesäkuussa kunnolla. Ei siellä syksyhuollon jälkeen olla edes montaa kertaa kylvetty. 

  Huomenna lähdetään Hollolaan. Ollaan siellä Vapun yli. Täytyy joitain hankintoja tehdä. Kyllä ne voisi Mikkelissäkin suorittaa, mutta taidan tutuista liikkeistä käydä ostamassa. 
  Vapun aikaa nähdään myös Tiilikaisia. Pitkästä aikaa. Liisa on kasvanut potraksi tytöksi. Kyllä on mukava tavata! Siis kaikkia, ei vain Liisaa!

  Sitten jatkuu mökkielämä. Pihojen, istutusten, maalaamisen merkeissä. Huilatessa voi tehdä puita, kokea katiskoita, käydä katselemaas korvasieniä, jopa uistella, jos huilaaminen tarvitsee lisäaktiviteettia. 
  
  Jos luonto saa vettä, sitten lämpöä, alkaa toukokuussa maisema vihertyä silmissä, lintujen konserttiin liittyy uusia artisteja. Vaikka olen moneen kertaan ylistänyt neljän vuodenajan autuutta, samaan hengenvetoon syksyn ylivertaisuutta, niin kyllä tuokokuusta juhannukseen on hienoa aikaa. Näkee jatkuvasti ympäristön muuttuvan, öitten lyhenevän, potunvarren venyvän, ahomansikan ensin kukkivan, sitten hiljalleen marjan punertuvan. Lähes vetää vertoja syksyn sumuisille aamuille, kuikan huutelulle uvaseinän takana, kuulaille ja ruskantäyteisille päiville, täpötaysille sienikoreille, muuttolintujen valtaville parville, rasvatyynelle, riitteessen vetäytävälle vedenpinnalle auringon noustessa valaisemaan huurteisia lepänoksia rannalla.  
  Johan meni herkäksi. Palataan arkeen. Tänään saunotaan, huomenna lähdetään aamusta ajelemaan kohti Hollolaa. Syystä tiedetystä ei käydä kahvilla Mäntymotellin viereisellä TB:lla. Ja, sen tiedän, mieli on jo taas Avokkaassa, toinen puoli pohtien, että tuliko kaikki puutteet laitettua reissuvihkoon, toinen aikatauluttamassa tuokokuun alun hommia. Nyt ollaan anttolalaisia, ennen kaikkea.

  Vielä yks juttu. Katseltin telkkaa. Ryhdyin säätämään volyymia, kun toosa pimeni. 
  "Mitäs nyt?", kysyi Hilppa. 
  "Painoin vahingossa väärää nappia", vastasin.
  Siitä jatkui ajatuskulku melko tyhjänpäiväistä ohjelmaa katsellessani. Mietin, että voiko tahallaan painaa väärää nappi? Tai vahingossa oikeaa nappia? Ainakin tarkoituksella voi painaa oikeaa nappia. Näin useimmiten toimitaan, kun on kyse napinpainalluksesta. Toivon joka tapauksessa, että ihmiskunta ei koskaan kuule Trumpin sanovan: "Painoin vahingossa väärää nappia," Ei tietysti myöskään: "Painon tarkoituksella oikeaa nappia." Lopputuloshan on sama, kummassakin. 

  Loppuun Annan muutama päivä sitten lähettämä kuva Liisasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti