perjantai 31. heinäkuuta 2020

TULOS KUTISTUU

  Yhtiöt esittävät osavuosikatsauksiaan. Joillakin on vaikeuksia saada tulosta mahtumaan. Uutisissa kerrottin nimittäin, että sen ja sen yhtiön tulos on koronan vaikutuksesta kutistunut. Mihin se tulos ylipäätään pitää saada mahtumaan? Tilille? Jos se on pienentynyt, niin hyvin mahtuu. Omistajien kalloon? Sinne ei kai mahdu kovinkaan hyvin. Se on yksi paradoksi: omistajan kalloon mahtuu paremmin iso kuin pieni tulos. 
  Voisiko ajatella, että se ja se yhtiön laittaa liian pieneksi kutistuneen tuloksen kierrätykseen? Uskon, että pienellekin tulokselle löytyy innokas uusi omistaja. Mitä vielä. Ei se ja se yhtiö, eikä mikään muukaan puulaaki, niin tee. Ne valittavat kutistunutta tulosta, mutta eivät halua siitä luopua. Kai se on tapana noissa ympyröissä? No, ei yhtiö ole verrattavissa ihmiseen. Jos ihmisen rakaskin t-paita kutistuu pitämättömäksi, mutta on muuten hyvässä kunnossa, niin vastuullinen elävä laittaa sen kiertoon. Antaa tutulleen, tuuppaa Punaisen ristin tai UFF:n konttiin. 

  Korona se on tuloksia muotoillut. Yleensä kutistanut, jollain viruttanut. Ahne on korona. Kerrotaan, että se haukannut ison palan tuon ja tuon yhtiön tuloksesta. Onko se sama asia kuin kutistua? Jos haukkaan pala omenaa, omena pienenee. Jos korona haukkaa palan tuloksesta, tulos pienenee. Selvä. Kun vaate pienenee, se kutistuu.  Kai tuloksen osalta voi sanoa samoin. Vaikkakaan en lähde sanomaan haukattua omenaa kutistuneeksi. 

  Trump ehti jo väläyttää vaalien siirtämistä. Lienee ollut ajatuksissa jonnekin vuoteen 2030. Että sitten joutaisi jo eläkkeelle hän. Mr. President pyörsi kuitenkin tviittinsä, kun niin omat kuin vieraat esittivät kummaksuntaa. 

  Ylen uutiset: Tutkijaryhmän tulokset kumoavat STM:n aiemmat tiedot kasvomaskien hyödyttömyydestä – jopa itse tehdyistä kangasmaskeista voi olla apua.
  Tutkimuksessa on käytetty samaa aineistoa kuin STM:n aiemmin teettämässä, mutta päätelmät ovat täysin erilaiset. "Mihin hittoon tässä voi uskoa", kysyy mies, jonka pääasiallisessa julkisessa liikenteessä on hyvä tuuletus. Avoveneessä jäävät pasiliskot ja viirukset ja valkosipulin löyhkä, jopa vanhan viinan lemahdus, melko sujuvasti taakse. 

  Minun ei pitänyt (lue en saanut) mennä sienimetsään. Kuitenkin kiepaisin pienen lenkin, uteliaisuuttani. Kun äkkäsin muutaman mustatorvisienen, kiirehdin anomaan pokkeuslupaa. Anomuksen perustelu katsottiin sellaiseksi, että se oikeutti väliaikaiseen vapautukseen. Menin metsään. Torvisieniä löytyi aika mukavasti siihen nähden, että en kovin kauas pihapiiristä loitonnut. Enkä pystynyt kanttallejäkään ohittamaan. Hieman korvat luimussa palasin reilun tunnin matkaltani. Hilppa antoi armon käydä oikeudesta. Hän sanoi, että syödään kanttarellejä urakalla, ja että hän tekee osasta pikkelsiä.


    Siinä leteri puhdistettuja sieniä. Koristeen ukonsienen lakki. Se on nautittu lämpimän voileivän kera. Ukonsieni on mainio eväs; kun poistaa lakista heltat, paistaa pannulla. "Munassa ja korppujauhossa", sanovat kulinaristit, mutta ihan voissakin onnistuu. Ukonsieniä oli nuoruudessani paljon enemmän. Karja laidunsi vapaana pitkin metsiä, ja karjan päästöistä sieni tykkää. Nykyään ukonhattu on harvinaista herkkua. Muutaman melko saletin paikan tiedän, mutta läheskään joka kesä en niitä löydä, en ainakaan madottomassa kunnossa. 
  Torvisienet menivät kuivatukseen. Tai ovat kuivatuksessa. Ihan luonnollisessa ilmanvaihdossa kuivatetaan. Ohut kerros vanhoille uunipelleille, päiväksi ulos aurinkoon, yöksi sisään. Saunaan ei viitsi viedä. Melko tuikeat hajut siitä on seurauksena. 

  Minulla on nyt toistaiseksi voimassa oleva lupa mennä metsään. Kiitos torvisienien invaasion. Toivon, että poikkeuslupa jatkuu saumattomasti rouskukauteen.

  Huomenna ajelen julkisella liikennevälineelläni hakemaan Hanelilta tarpeita aluillaan olevaan projeltiini. Osan osti eilen Mikkelistä, osan saan Hanelin "keskusvarastolta". Sitä mitä sieltä ei löydy, ei juuri tarvitakkaan. 
  Ajan kylän kautta. Hilpalta puuttu inkivääriä ja punasipulia sienipikkelsisn aineksista. Mielihyvin käyn hakemassa. Ehkä se johtaa johdon lempeämpään suhtautumiseen metsään menoa kohtaan.

  Iltauutiset alkoivat juuri selkäni takana. Kuuden uutiset on jo katsottuna, tuskin uutta tulossa. Lopettelen kuitenkin tähän. Luen tekstin läpi. Näin saatan eliminoida suurimman osan "kirotusvirheistä". Tuskin koskaan kaikkia. Sen voin kokemuksesta kertoa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti