perjantai 17. heinäkuuta 2020

HUANKOSKI

  Planeettamme, Suomi uljaasti keulilla, kansainvälistyy. Kielikin muuttuu, lainasanoja putkahtelee taajaan. Odotan, vaikka en toivo, aikaa, kun ääntäminenkin kansainvälistyy. Muutama esimerkki: Sirkus (söörkus), markkinat (maakkinat), eversti (iivrsti), piekana (paikana, [piekanasta tulis helposti kanapiiras, kirj. huom.]), mustikka (mastikka), meinata (mainata, saksal.), Teuvo (Touvo, saksal.), ja Juankoski (Huankoski, esp.).
  Olipas ääliömäinen avaus. Huankoskesta se alkoi. Kun ap. haikutin Lidlin matalikolta pyydystettyä lohta, putsasin hetkeä aiemmin keräämiäni kanttarellejä, alkoi päässäni soimaan Juicen "Juankoski, Here I Come". Ja Juankoski muuttui Huankoskeksi. Pää on kumma värkki. Joittenkin pää on pääsääntöisesti kummaakin kummempi. Lisäksi pieni osa ihmiskunnasta omistaa kummaa kummemmastakin kummemman pääkopan. Se on oma juttunsa. Kummaa kummempi potensiin kaksi. 

  Hellepäivä oli tänään. Sekö sai kaalini höyryämään? Kansainvälistä ääntämistapaa uumoilemaan? Voi olla. Tosin ehkä ei. Pää on kumma värkki. Mutta päästä väliä, päästän välillä asiaa tulemaan. Savulohi oli hyvää. Sen keralla omaa siikliä, omaa salaattia. Hellepäivän evästä. 

  Käytiin ip. hakemassa Piskolasta syöttötuoli. Pitää olla, kun neiti Milla, 10 kuukautta, tulee kylään. Kohta neiti Liisakin, huomenna 5 kuukautta, tarvitsee sellaista. Tuoli on sama, missä minäkin olen snadina istuksinut. Se on etevä aikansa työnäyte. Siitä saa taittamalla tällaisen:


  Tässä Haneli istuu kyseisessä kapistuksessa v. 1955, minä tarkkailen istuvaa. Tuoli oli tuolloin harmaanvihreä, ja on saanut uutta väriä pariinkiin kertaan. Pyörät ovat jossain käänteessä hävinneet.


  Aika monta pienokaista on tuolissa lusikkaa suuhunsa saanut. Se on kiertänyt aika monessa paikassa myös, but still going strong. Laitan vielä tämän osion lopuksi kuvan tuolista koko komeassa korkeudessaan:


  Huomenna on ainakin yhtä lämmintä. Ajateltiin lähteä Puumalaan. Ihan kirkolle saakka. Kaunis reitti ajella, ajeli autolla tai veneellä. Veneellä mennään. Kalliit jäätelöt, menkööt, kerran kesässä. Ehkä Haapasalon Villen kojusta hatsapurit ostetaan. Jospa olisi Ville ite myymässä. Kohtaisivat entinen ja nykyinen hollolainen, nykyhollolaisen syntymäjärven äärellä nykymaailmankansalainen. Ei mennä asioiden edelle, ainakaan jalat edellä. Mutta jos ei ole hatsapuria maistanut, ei tiedä Puumalassa käyneensäkään (nykypuumalalainen sananlasku).

  Melko päättömiä olivat jutut, taas kerran. Pää on kumma värkki, siitä syntyy päätöntä juttua. Päätäntävalta on kuitenkin minulla päällä. Ja minun päälläni. On päälläni t-paita ja sortsit myös. Mutta ne eivät ole päälläni, minulla ne ovat. Ei päätä häntää. Päätös on yksimielinen; päätän kuvaan "hautakummusta" nykylookissaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti