keskiviikko 14. lokakuuta 2020

VERSON OLLES

  Vääjäämättä kulkee aika kohti mökkikautemme loppua. Pahimmillaan on edessä puolen vuoden tauko, parhaimmillaan kolmen kuukauden katkos. Paremmassa vaihtoehdossa talvi on suotuisa, päästään helmikuussa saareen. Pahimmassa ilmastonmuutos on uhmannut mr. Trumpin kieltoa, ja tehnyt talvesta niin leudon, että jäätilanne on liian arvaamaton täällä liikkumiseen. Siinä tapauksessa tänne päästään vasta aluillaan verson olles. Orson Welles pyörii kuvaruudulla kevättalvella, täytyy tyytyä vaikkapa siihen. Voi joutessaan katsoa Citizen Kane'n, ihan sen vuoksi, että en ole vielä päässyt yksimielisyyteen useiden kriitikoiden mielipiteen "Citizen Kane  on kaikkien aikojen paras elokuva" kanssa. Oikeusjutun voisi myös katsoa, jos se jostain löytyy, Mahtava Ambersonit toki. Kolmannen miehen myös, tietty, vaikka se ei Wellesin ohjaustyö ole. Muistan elokuvan 1960-luvun alkupuolelta, kun sen tv:ssa näin. Jotain mystistä siinä silloin oli, ja Anton Karas'in säveltämä tunnusmusiikki jäi lähtemättömästi mieleeni. Welles'in maailmanmaineeseen nosti kuunnelma Maailmojen sota 1938, joka perustuu H. G. Wellsin vuonna 1898 julkaistuun tieteisromaaniin. Myöhemmin siitä on tehty kaksi elokuvaa ja yksi tv-sarja. Wells oli tieteiskirjallisuuden uranuurtajia, ladun toki avasi Jules Verne puoli vuosisataa ennen häntä.  

  En näköjään kovin isoa tuuppausta kohti Chromebookia tarvitse. Aamukahvia keitellessäni päähän pälkähti "verson olles, Orson Welles", ja eiku rustaamaan juttua. Nyt on versot ja Wellesit puitu, banaaliimpiin asioihin eilisiltaisen, Maailmojen sotaan sopivan, kuvan myötä.

  Hiljalleen ollaan syksyn vaatimia toimenpiteitä nahuttu. Eilen otin rantapumpun pois. Oletan, että puutarha ei enää tarvitse kastelua, ja saunavedet jaksaa kantaa. Pihalta ollaan kaikki kalusteen yms. kannettu suojaan. Puutarhatuolien pehmusteet, samoin pehmusteen kesäkeittiöstä, ollaan tuotu sisälle pikkukammariin. Vaikka talo talven kylmillään onkin, pehmusteet on parempi täällä säilyttää. Aitoissa ne helposti jopa homehtuvat. Otin myös sähkömoottorin soutuveneen perästä, öljysin, ja laitoin venevajaan talvehtimaan. Akku on latauksessa, tänään vien sen maakellariin viettämään kaamosta.  

  Eilen kun puuhailin, soi korvissa Jackson Browne. Mies täytti äskettäin 72 vuotta. Uudenpaakin tuotantoa olen tietysti kuunnellut, mutta en jostain syystä ole niin sinuiksi tullut, kuin kuuden ensimmäisen albumin [Jackson Browne (1972), For Everyman (1973), Late for the Sky (1974), The Pretender (1976), Running On Empty (1977) ja Hold Out (1980)] kanssa.  Vaikka onhan vaikka The Naked Ride Home (2002) hieno levyjä. Samoin Time The Conqueror (2008). Siinä Jackson, tapansa mukaan, kyseenalaistaa USA:n presidentin ja hallituksen toimia, nyt liittyen Irakin sotaan ja Katrina hurrikaaniin. 

  Talveen valmistautuminen lipesi musiikkiasioihin. Palaan kontekstiin. Likipitäen kaikki tarvittava on tehty. Enää oikeastaan vesijohtojen ja pesukoneiden tyhjennys, sekä soutuveneen vienti Potinlahteen, ovat jäljellä. Vedet jäävät vielä päälle, kun perjantaina lähdemme muutamaksi päiväksi Hollolaan. Uskallan näin tehdä, sillä ennusteet ovat sellaisia, että yöpakkasia ei juuri esiinny. Sitä paitsi talojohto kaivolta on jossain määrin eristetty, joten ei ihan pikkupakkanen pääse vaikuttamaan. 

  Aamusta tihuutteli hieman vettä. Tihuutteli, vaikka ei pitänyt. Nyt näyttää loppuneen. Lähden kärräämään puita saunan liiteriin. Se ei ole välttämätöntä, mutta koska hieman tilaa on, passaa viedä. 

  Huomenna on se veneen huolto. Siinä eläkeläisille ohjelmaa. Hilppa lähtee mukaan, jos ei kovin tuulista ole. Hän ei tunnetusti tykkää lainkaan olla vesillä, jos ryttyyttää. Juuri kuulin toimittajan sanovan tv:ssa, että muutkin ovat viime aikoina maaleja tehneet, joten se ei enää jää Teemu Pukin harteille. Huonosti ole tosiaan urheilua viime aikoina seurannut. sillä en ole Teemun huomannut tehneen yhtään maalia harteillaan. Diego Armandolla oli "Jumalan käsi", onko Teemu Eino Anterolla "Jumalan hartiat"? Tähän kiperään kysymykseen on hyvä lopettaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti