lauantai 17. lokakuuta 2020

MASKIANALYYSI

   Karanteenista ihmisten ilmoille saavuttuamme olemme jatkaneet jo aiemmin aloitettua tapaa: kauppoihin ja yleisiin sisätiloihin maskin kanssa. Olen ehtinyt eilisen ja tämän päivän aikana käymään Lidlissä, K-Supermarketissa, kirjastossa, Puuilossa, Motonetissä ja K-Raudassa. Havaintoja olen hieman tehnyt. Eniten suhteessa asiakkaisiin olen maskeja nähnyt K-Supermarketissa, ehkä puolella. Lidlissä ja kirjastossa ja K-Raudassa vajaa kolmannes on maskiin turvautuneita. Kirjaston lukua pienentää samaan aikaan kanssani tiloissa ollut suuri joukko koululaisia. Kaikella kunnioituksella, Puuilon ja Motonetin asiakkaat eivät kuulu innokkaimpiin maskinkäyttäjiin. Korkeintaan yhdellä viidestä oli sellainen kasvoillaan. Otanta on kovin satunnainen, eikä tulos ole erityisen luotettava, virhemarginaali +/- 50 %. 

  Ei Lahden seudulla ole suositusta maskin käyttöön kuin joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa. Eikä maskin pitäminen kovin hauskaa ole, olletikin rillipäälle. Enkä maskin tarpeellisuudesta ole kovin varma, ainakaan kauppareissulla, jos ei jää keskikäytävälle puoleksi tunniksi rupattelemaan tuttavajoukon kanssa. Asia lienee niin, että tärkeämpää kuin maski, ovat etäisyydet ja käsihygienia. Ajattelen kuitenkin niin, että jos on pienikin mahdollisuus, että maski estää tartunnan, epämukavuuden siedän. 

  Tiilikaiset tulivat eilen. Mukavaa heitä aina on nähdä. Liisa varsinkin, koska kehittyy hurjaa vauhtia. Huomenna perhe palaa Espooseen, Iiris loman jälkeen kouluun. Espoossa on koronatartuntoja ollut jatkuvasti. Se on kuitenkin niin laaja, että en kovin huolissani ole Lähderannan asukkaista. 

  Perhe Tiilikainen on tänään hajaantunut. Iiris on setänsä Tompan perheen luona, ja lähtee Emmin kanssa ratsastamaan. Hän sai ratsastustunnin synttärilahjaksi. Emmi tuo Iiiriksen illankahussa takaisin. Asiayhteyteen kuulumattomana mainitsen, että Iiris sai synttärilahjaksi myös aktiivisuurannekkeen, jonka kanssa hän kerää pisteitä. Iiris oli lahjastaan iloinen ja sanoi: "Peppe-papallakin on tajukello!" Anna on Jämsässä. Hän lähti ap. ajelemaan Himokselle, missä vietetään nuoruudenystävän mökillä tämän synttäreitä. Takaisin Anna tulee illalla. Liisa ja Joni ovat meillä, joten rauhallista on. Liisa on nukkunut parvekkeella jo kauan. Kohta varmaan heräilee. Liekö yhtä unisen oloisena kuin aamulla?


  Iiiris heräsi virkeänpänä ja oli heti pelaamassa jotain sanapeliä Jonin padilla.


  Aamulla kuudelta, kun lähdin lenkille, oli pakkasta kolme astetta. Raikas keli dallailla. Karttojen mukaan ei Anttolassa ollut niin kylmää. Huomenna sataa, vettä, räntääkin ehkä. Syksy näyttää tapojaan. Ei onneksi vielä kunnolla pakasta, ei lunta sada, sillä lehtien poisto ensi viikolla on saaressa edessä. Vähän vikkuutelin uudesta tavasta. Annoin näet periksi entiselle mielipiteelleni "meillehän ei, kele, lehtipuhaltajaa hommata!" Vastemielisyyteni moiseen vempeleeseen johtui sen pitämästä äänestä, jolta halusin naapurit ja itsemme säästää. Kuitenkin nykyisin saa akkukäyttöisiä lehtipuhaltajia. Yhdellä tai kahdella akulla toimivia on ainakin Makitalla, ja minulle on kaksi Makitan tehokasta akkua. Ostin siis viikko sitten nettikaupasta puhaltajan, minkä tänään kävin hakemassa K-Raudasta. Se toimii yhdellä akulla, joten periaatteessa akkua vaihtamalla ja toista lataamalla se on jatkuvasti käyttökunnossa. Ilman nopeudeksi ilmoitetaan 187,6 km/h. Ei siis kannata tehdä kuten Aake Pulttiboisissa: Hän puhalsi suuhunsa tukankuivajalla, jolloin posket lepattivat mukavasti. Mukavuus lenee kaukana liki parinsadan kilsan vauhdissa. Tuli mieleen, että varmaan akkukäyttöisestäkin puhaltajasta ääntä löytyy. Tarkistin. Valmistaja ilmottaa seuraavaa: Äänenpainetaso (LpA): 84 dB (A),  äänen voiman taso (LWA): 96 dB (A). Mitä lie tarkoittavat? Sitä ainakin, että (tarkisti) kuulosuojaimia on käytettävä työssä aina, kun melutaso ylittää 85 desibeliä dB(A). Jippii, ei pääse työsuojeluvastaava huomauttamaan, jos ilman suojaimia puhkun. Olen desibelin verran oikealla puolella, tai sitten 12 desibeliä. Ei auennut minulle äänenpainetason ja äänenen voiman tason ero. Tosipuheessa kyllä suojaimia kannattaa käyttää. Ääntä siis lähtee, mutta ei moottorin pärinää. Etsin pikaisesti tuotetietoja polttomoottorikäyttöisistä puhaltajista. Ei niissä ilmoitettu melutasoa. Saletisti kuitenkin äänekkäämpiä kuin akkukäyttöiset. Tehokkaampia näkyvät olevan, ja paljon painavampia. 
  Haravoiminen ei ole koskaan ollut mielihommiani. Nyt siitä päästään suurelta osin eroon. Nurmialueet, joilla ei ole vaahteran tai lehmuksen tiputtamaa lehtimattoa, aion ajaa ruohonleikkurilla, jolloin lehdet silppuuntuvat lannoitteeksi. Suorastaan innolla odotan ensi viikkoa ja puhaltimen testausta. Ei tule tänä syksynä rakkoja peukalohankaan haravan varresta!

  Kansanedustaja sai tartunnan, pääministeri altistui, Kärppien edustusjoukkue karanteeniin, hallituksen koronatoimia haukutaan, Euroopassa koronakäyrä nousee jyrkimmin koko pallolla. Roketteen tulosta milloin minkäkinlaista tietoa. Turha odotella, että rokote mattimeikäläisen elämää kovin pian helpottaa. Eletään iisisti, välimatkoista välitetään, maskiin totutellaan, käsidesiä lotrataan. Eikä mennä suot'aikojaan parveilemaan. Eikä pervoilemaan varsinkaan. 

  Liippi heräsi äsken. Iloisena heräsi. Hyväntuulinen tyttö se on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti