perjantai 23. lokakuuta 2020

DAVE DEE, DOZY, BEAKY, MICK & TICH

  Sateen valloittamalla seudulla tulee luettua kirjoja. Kirjoista saa joskus kimmokkeita muisteluihin. Niin kävi nyt. Menossa on Ken Bruen'in Jack Taylor: Kulkurimurhat.  Ken Bruen on, kuten luonnehdinta kuuluu, "kovaksikeitetyn dekkarikirjallisuuden jatkaja". Häneltä on suomennettu kaksi teosta: Jack Taylor ja Jack Taylor: Kulkurimurhat.  Ensimmäisestä tehdyn tv-sarjan YLE esitti pari vuotta sitten. Lueskellessani tuota jälkimmäistä, tuli vastaan lukujen välissä olevalalla lehdellä seuraava oivallus:

  To do is to be
       Platon

  To be is to do
      Sokrates

  Do be do be do
        Sinatra

  Oli niin hauskasti sanottu, että jaoin sen eilen fb-seinälleni. Pian tuon oivalluksen jälkeen tuli eteeni Jack Taylorin krapulapäinen kommentti "Päässäni soi Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich'in Bend It."   
  Mikäli olen oikein käsittänyt, ei Bend It ole Jack Taylorin lempimusiikkia. Hän mainitsee kasvaneensa Van Morrison'in Astral Weeks'in paisteessa. Phil Ochs'in hän mainitsee jossain käänteessä, myös Emmylou Harris'in. Samoin joitain minulle tuntemattomia, varmaan irlantilaisia, artisteja. 

  Pointti on, että Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich sai minut muistelemaan. Piti mr. Googleakin välillä konsultoida. Tämä brittibändi oli uransa huipulla 1960-luvun puolivälissä, tai oikeastaan jälkipuoliskolla. Minä latasin spotify'n heiltä biisit Bend It, Hold Tight, The Legend Of Xanadu, ja Zabadak. Kuuntelin ne aamulla puuhaillessani tihkusateessa jotakin puuhatakseni. Toivat teiniajat mieleen. Ja onhan noita suomeksikin esitetty. 
  Nyt siihen pointtiin. Mieleeni palautui muita jo unohtamiani saman ajan bändejä. Ensin tuli Tom & Mick & Maniacs. Tämä ruotsalaiskokoonpano on mielessäni lähinnä biisien  Somebody's Taken Maria Away ja  I Who Have Nothing vuoksi. 
  Sitten muistin kätköistä putkahti Napoleon XIV. Tämän herran, oikealta nimeltään Jerry Samuels, muistan biisistä They're Coming To Take Me Away, Ha-Haaa! Uransa aikana mies on levyttänyt muutaman singlen ja kaksi albumia, joista jälkimmäisen, The Second Coming Rhino, 1996, 30 vuotta ensimmäisen jälkeen. En usko, että Suomessa muuta kuin tuota yhtä ja ainoaa muistamaan on juuri soitettu.  
  Vieläpä välähti, tietysti: Sir Henry and his Butlers ja täällä iso hitti Let's Go. Tämä tansakalaisbändi levytti Wikipedian mukaan vv. 1965-1968 muutaman singlen, eikä yhtään pitkäsoittoa. He levyttivät näköjään myös Barry McGuire'n hitin Eve of Destruction. Senhän Folk-Fredi veteli suomeksi nimellä Tuhon partaalla.  

  Riittäköön muistelu. Varmasti noita unhoon jääneitä artisteja löytyisi enemmänkin. Ylläolevat esimerkit saavat tällä kertaa riittää. 

  Latasin puhelimeeni aamulla myös Phil Ochs'in albumit All the News That's Fit to Sing (1964) ja I Ain't Marching Any More (1965). Ne kuuntelin läpi. Phil Ochs on minulle ollut maininta folkmusiikin 1960-luvun alun kulta-ajoilta. Pitää rauhassa kuunnella miestä ja hänen sanomaansa muutamaan kertaan. 

  Siinä kulttuuria sadepäivän ratoksi. Populaarikulttuuria tosin, ainakin popmusiikkikulttuuria mukana. En tuolla "tosin"-sanalla tahdo suinkaan väheksyä populaarikulttuuria. 

  Hämärään päivään syksyinen kuva. Huomenna on poutaa, pihalla vilskettä. Vilskettä siinä määrin kuin kaksi vanhemmanpuoleista immeistä pystyy saamaan aikaan.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti