maanantai 26. lokakuuta 2020

TIME IS RUNNING OUT

  Aika vähenee väjäämättä. Vielä pari päivää, pari sateista päivää, ja hieman yli puolen vuoden jakso on ohi. Kaikki alkaa olla valmiina. Itse asiassa ei ole kuin vesijärjestelmän, pesukoneiden, saunan padan ja kylmävesisaavin tyhjennys. Ne tapahtuvat keskiviikkona. Torstaina aamulla tavarat kasaan, jääkaappi ja pakastin pois päältä, lämpöpumpun etäohjaus kuntoon, ovet lukkoon, avanti. Kesästä muistuttamaan tänne jäävät kehäkukat ja maljaköynnös.  

  

  Tavarat ja Hilppa autolle. Auto ja vene Hanelille. Vene trailerille, akku irti, pressu päälle, arrivederci. Totuttelu talvikauteen voi alkaa. 

    Sitten takaumaa. Eilen oli sumuinen aamu. 7:45 näytti rannassa tältä:



  Kalakaveri tuli sovitusti kahdeksalta hakemaan. Meille on vakiintunut tavaksi, että verkot lasketaan minun veneelläni, nostetaan hänen. Uskaltauduimme ulapalle, sillä missään kohtaa ei tarvinnut ajaa paria sataa metriä kauemmas rannasta. Sitä paitsi jos Hannu olisi eksynyt, olisin voinut opastaa häntä Valtosen Taten, RIP, konstilla. Tatehan sanoi kaverilleen, kun he usmuuttivat sumussa jänismetille, ja tämä kysyi "mihis päin miä ajan?"
  "Aja aeroa kohti!", ja nosti airon pystyyn. 
  Löysivät perille. Tosipuheessa minä ajoin harhaan, snadisti. Olin puikoissa, kun Hannu nosti oman parin verkon jatansa. Hänellä oli vielä yksi verkko ihan laiturinsa vieressä, joten minä sinne ajamaan. Aurinko näkyi sumuverhon takaa, ja päätteli, että koko lailla sitä kohti pitää mennä. Matkaa ei paljoa ollut. Kun Aavokkaansaaren ranta alkoi häämöttää, olimme jo ohittaneet Hannun laiturin, ja aloimme tulla Avokkaansalmelle. No sata metriä pitkäksi meni. Ei maankaatojuttu. Mutta kyllä se vähän ipotti, ikänsä näissä vesissä kulkenutta. Eipä silti, muutaman kerran olen vuosien saatossa ajanut ihan perusteellisesti vikaan. Ei niilläkään kertaa onneksi ole mitään häverikkiä tapahtunut. Paitsi se, että Hilppaa ei ole aivan helppoa saada paattiin, jos on sumua. Kerran, vuosia sitten, nimittäin eksyttiin Anttolaan mennessä ihan kunnolla. Tai minä eksyin, Hilppa oli siivellä. Sumu, jota ei lähtiessä oikeastaan ollut lainkaan, yllätti Kiukuanselällä totaalisesti. Vuohisalmeen löydettiin joten kuten, mutta kun siitä piti suunnistaa kohti kylää, niin ajauduttiin puoliympyrä oikealle, ja kun ranta tuli vastaan, niin alkoi äimistely. Lopulta tajusin, että ollaan Kinoniemessä, Lehessalmen suulla. Siitä sitten ajeltiin hissukseen rantaa pitkin kohti Anttolaa. Jaaninniemen kohdilla alkoi sumu jo hälvetä, joten loppu oli helppoa. 
  Ei tuossa eksymisessä suurta varaa ollut. Ajoin tosi hiljaa. Toisalta aina on vaaroja olemassa. Sen huomasin konkreettisesti eilen. Joskus puoli kahdeksan maissa ajoi vene Rupakosta päin ohi. Ääni vain kuului. En tiedä, oliko paatissa kulkuvalot, mutta ei niitä ainakaan näkynyt. Ajoi varmaan plotterin avustuksella. Ei siinä mitään, kyllä siten reitillä kestää. Mutta entäs jos joku olisi usmuuttanut samoin konstein vastaan. Eipä näytä plotterin kanssakulkijoita, vastaantulijoista varoita! Jos ei vielä ole valoja, niin saattaa huonolla tuurilla tärähtää nokat vastakkain. Ja se onkin huonompi juttu.
  Muuten, meillä ei eilen ollut plotteria, koska Hannu ei ollut sitä veneeseen kiinnittänyt. Eikä me sitä kaivattu. Minkä minä pikkasen harhailin. 
  Me siis löydettiin kaikki kohot ja liput. Saaliista tuli sopivasti: Hannun verkoissa neljä siikaa ja kolme säynävää, minun pyydöissäni kolme siika, kilon hauki ja reilu puolikiloinen ahven. Eipä ole tarvis kauppaan lähteä purtavaa ostamaan. En kaloista kuvaa ottanut. Ette te kuitenkaan olisi uskoneet. Eihän Venäläisen Jussikaan uskonut, vaikka kaveri roikotti mahtikalaa metrin päässä, vaan tokaisi: "Valehtelet!"

  Vielä 10:35 näytti rannalla tällaiselta:


  Sain eilen ulkona hommat tehtyä. Huussin tyhjennys mukaan lukien. Tänään vein soutuveneen Potinlahteen talvehtimaan. Tosiaan ei juuri välttämättömiä hommia, edellä luettelemieni lisäksi, ole. Kaksi sadepäivää lienee edessä. Lämmitellään uuneja, nautitaan viimeisistä hetkistä ja hiljaisuudesta. Hiljaisuudesta, jonka rikkoo välillä uutislähetys tai suoratoiston pajatus. 

  Lähtö on aika rutinoitunut tapahtuma. Sen vuoksi onkin monta kertaa mietittävä, että tuliko kaikki varmasti tehtyä, kaikki tarvittava mukaan? Joskus olen vielä autolta palannut mökille jonkin mieleen muistuneen hakemaan. No, sellaisen sietää, mutta Hollolasta on kurjempi lähteä tänne ajelemaan, saareen soutaa kitkuttamaan. Onnistuu kyllä, jos tarve vaatii. Puun koputukset päälle! 

  Vastaamon tietomurto on tehnyt tempun. Se on ohittanut koronan, hallituksen arvostelun, USA:n vaalit, kaiken muunkin. Kieltämättä melkoinen juttu. Ja alhainen teko. Saa aikaan polemiikin lisäksi jotain konkreettistakin, tietoturvarintamalla meinaan. 

  Hämärää on. Valot on pitänyt olla pirtissä kaiken päivää. Ja myös hiljaista, pirtissä. Hilpan kirjan sivujen kääntely ja minun näppäinten painelu eivät herkkääkää korvaa kiusaa. Pitää kai lopetaa, kuoria mandariini välipalaksi, ja tutkia, mitä toosasta tulee. Fino alla prossima volta.

  PS. En minä italiaa osaa. Enkä oikein tiedä, miksi sitä väliin heittelin. No, avanti ja arrivederci sentää ovat tuttuja. Loppulausahduksen jouduin kuitenkin hakemaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti