keskiviikko 28. lokakuuta 2020

YHTEENVETO

  Siitä, kun keväällä saareen tultiin, on kulunut kuusi kuukautta ja viisi vuorokautta, eli päivissä laskettuna 188. Noista päivistä ollaan oltu poissa saaresta 26 (lähde reissuvihko, virhemarginaali +/- 2, johtuen kirjanpitäjän muutamasta epätarkkuudesta). Tämä kauden päättävä? reissu on huomenna, pois lähdettäessä, ollut yhdeksän päivän kestoinen. Mitäpä tänä aikana on tapahtunut? 

  Ihmisiä olen nähnyt kaksi (naapurimökkiläiset), Hilppa ei yhtään. 

  Ohiajavia veneitä olen havainnut kuusi, joista kaksi on ollut sama luotsivene. Veneistä viidestä on näköhavainto, yhdestä kuulohavainto aamusumussa. Tässä tilastossa ei ole mukana mökkinaapurien veneitä.

  Lintuja on bongattu seuraavasti: kaksi korppia, yksi käpytikka, yksi pöllö, ja lukuisa määrä tiaisia. Pöllölajin tunnistaminen oli mahdotonta, koska se lehahti yöllä pihalampun valossa talon katolta metsään. Edes se, että kyseessä oli pöllö, ei ole täysin varmaa, valistunut arvaus kuitenkin. 

  Hirvimiesten laukauksia on kuultu neljä viime sunnuntaina.

  Kaupassa ei olla käyty, eikä ylipäätään missään. Ruoka on riittänyt. Huomisen aamupalan jälkeen jää kotiinviemisiksi pari palaa leipää, hieman juustoa ja levitettä. 

  Aluillaan oleva päivä on aamusta sateinen, mutta päivällä näyttäytyy sääennusteiden mukaan aurinkokin. Oivallista, voidaan ulkona loppuhetkien tunnelmia aistia. 

  Koko loppuvaa kautta kun palauttaa mieleen, näin talonmiehen ja yleisjantusen ominaisuudessa, niin merkittävää on se, että tuli tehtyä laituri ja huussi. Laituri vuoden, huussi vuoden tai kaksi etuajassa. Hyvä niin. Tehty on, jos vaikka kroppa entisestään on ensi kesään mennessä jäykistynyt. Reissuvihkoon piirretyn virallisen laiturikuvan tähän:


  Kuka täällä saaressa piirustusohjelmaa tarvitsee. Minähän olen suunnittelija Ukko ylijumalan armosta. Jo v. 1979 tekussa sanoi opettaja piirtämäni omakotitalon julkisivukuvia katsellessa, että tämähän on kuin mulkosilmä Väyrynen! Tässä kohtaa aloin epäillä omaa muistiani. "Oliko Väyrysen Pate jo tuolloin noin tunnettu persioona?" Tarkistin. Kyllä, Patesta tuli kansanedustaja v. 1970, ja v. 1979 hänellä oli menossa jo kolmas ministeripesti. Tempus fugit!. Ikkunoiden sijoittelun ei ehkä miellyttänyt. No, ei minusta suunnittelijaa pitänyt tullakkaan. Muutamasta kesämökistä, parista omakotitalosta, jokusesta laajennuksesta, lupakuvat 1980-luvulla olen piirtänyt. Pitkin hampain, kun en ole tutuille tohtinut eitä sanoa. 
  Huussia ei tarvinnut edes ruutuvihkoon piirtää, kuvat tulivat tuotteen mukana. Ja netistä sain etukäteen, jotta perustusten tekeminen luonnistui.

 
  Taustalla näkyvän aitankatto pitää ensi kesänä putsata sammalesta. Vähän on ollut puhetta, että aitan voisi myös maalata samoilla väreillä kuin muutkin rakennukset ovat. Muuten ensi kesä näyttää muodostuvan isompien projektien kohdalla niukaksi. Maakellarin kokonaisvaltainen tuunaus on, lopultakin, tehtävä. Ulkomaalausta piisaa: aitan lisäksi saunarakennus on kesken, veneliiteri alkaa sekin kaivata ehostusta. Voi sitä muutakin kopisteltavaa ilmaantua, mutta ei mieleen tule kovin rahallisesti merkittävää remointtitarvetta. Ai niin. Kaivo pitää putsata, eli pumpata tyhjäksi, pestä alaosastaan, ja tiivistää saumat, jotta pintavesi ei pääse sisään. Jos nämä toimenpiteet eivät riitä veden laadun parantamiseen, niin porakaivo tulee vakavaan harkintaan. Nythän vettä ollaan käytetty ruoanlaitoon ja kahvinkeittoon, mutta juomavesi ollaan roudattu mukanamme. 

  Lopettelen tätä luultavasti viimeistä kirjoitusta saaressa vuonna 2020. Laitan loppuun pari kuvaa tärkeistä ihmisistä. Ensi kesänä Liisa jo juosta teputtaa, lotraa rantavedessä riemuissaan. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti