tiistai 20. lokakuuta 2020

MANIFESTITON LOKAKUUN

  En julkaise manifestia 17. lokakuuta 1905 (Juliaanisen kalenterin mukaan), kuten tsaari Nikolai II, enkä julkaise manifestia 20. lokakuuta 2020 (Gregoriaanisen kalenterin mukaan). Wikipedian mukaan "Manifesti (lat. manifestum ’julistus’ < manus ’käsi’ + festus ’kosketeltava’) on julkinen periaatteiden ja aikomuksien kirjallinen ilmoitus, joka usein käsittelee poliittisia aiheita, mutta manifesti voi myös ilmaista kirjoittajansa elämänkatsomusta tai taiteellisia periaatteita." Joten manifestin sijaan tyydyn toteamaan, että saaressa taas ollaan, ja että järvelle alkaa näkymään. 


  Aamulla oli Hollolassa, siis Hollolan Salpakankaalla, lunta viitisen senttiä. Sitä oli yön aikana tullut edellispäiväisen päälle lisää. Sitä oli niin, että pienet tiet, vähäkadut, olivat loskaisia, joskin isommat väylät olivat lumettomia. 
  Kun puoli yhdeksitoista ajettiin Lahden Renkomäkeen, vajaan kymmenen kilsan päähän, Vianoriin renkaanvaihtoon, oli maisema siellä aivan lumeton. Ei häivääkään, ei asfaltilla, ei nurmikolla. Kummasti jakaa Salpausselkä pilviä. Ainakin luulen, että siinä syy Salpakankaan ja Lahden monesti varsin poikkeavaan sademäärään. 
 Olimme aamulla käyneet viikon muonat Lidlistä, pakanneet auton valmiiksi, joten kun kiekot oli vaihdettu, päästiin suoraan tien päälle. Koska renkaiden pultit on syytä kiristaa sadan - kahden sadan kilsan ajon jälkeen, olin ajatellut käydä Mikkelin Vianorilla sen teettämässä. Äkkäsin kuitenkin, että Anttolan Unionilla, joka on tietysti vaihtanut nimeään monasti, ja on nykyään SEO, mutta joka on ikuisesti minulle Unska, on tuttu duunissa, joten soitin hänelle, ja hän lupasi mutterit kiristää. Voitettiin ainakin puoli tuntia. 
  Ajomatkalla ei paljon lunta näkynyt. Siellä täällä hieman valkoista sentään oli havaittavissa. Eikä ollut Anttolassakaan. Ei täällä kuulemma ollut missään vaiheessa lunta tullut. Mutta kylmää oli Potinlahdessa. Yksi aste plussaa ja tuuli pohjoisessa. Olisi pitänyt laittaa riskimmin päälle, mutta kun se on snadisti kaksipiippuinen juttu. 
  Pirtissä oli 15 astetta, kun sinne päästiin. Olin muistanut käskyttää ilpin päälle vasta aamulla yhdeksän korvilla, mutta oli se mukavasti hommaansa hoitanut. Uunit on nyt lämmitetty, patterit ovat olleet apuna päällä. Mittarit näyttävät reilua kahtakymmentä. Kohta voi patterit laittaa lepotilaan. 

  Kävin uteliaisuuttani kokeilemassa uutta lehtipuhallinta. Sen verran otin tyyppejä, että surruutin venevajan rannan puolella menevän pari metriä leveän nurmialueen lehdistä puhtaaksi. Mukavasti lensivät rantakaislikkoon. Taitaa olla minulle passeli värkki, koska tuntui tehoavan märkään lehtimattoonkin. Saattaa olla, että lopullinen lehtienpoisto jää tulevaan viikonloppuun, tai ensiviikon alkuun. On näet sateita huomisesta iltapäivästä lauantaiaamuun povattu. Passeli juttu, sillä eivät kaikki puut ole vielä lehdistään luopuneet. 
  Luultavasti jää verkkokalastuskin viikonloppuun. Kalakaveri naapurista lähti käymään kotonaan, eli tapahtui vuoron vaihto. Hän palaa lauantaina. Sitten varmaan muutamana päivänä siikaa kokeillaan, muikkua myös. 

  Korona jaksaa puhuttaa. Ja jaksaa puskea voimalla päälle. Maskia opeteltiin muutama päivä käyttämään. Ei mukavaa, mutta kaikkeen tottuu. Paras tottua, koska maskia saattaa joutua seuraavaan kesäkauteen asti määrätyissä paikoissa pitelemään. Joku koiranleuka tietysti tähän, että totta kai, eikä niitä määrättyjä paikkoja ole kuin yksi, naama. Sitähän minä tietysti tarkoitin. 

  Kello tulee viisi, alkaa jo hämärtää. Hilppa sytyttelee kynttilöitä. Uutisissa kerrotaan, että Finnair vähentää kuusisataa henkilöä. Ja että Stora Enson tulos on laskenut. Ja että koronatartuntojen määrä kasvaa. Minä kerron, että lopetan. Tämän ei-manifestin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti