lauantai 28. maaliskuuta 2020

RIDE, SI SAPIS

  "Naura, jos olet viisas" ("Ride, si sapis"), sanoi  roomalainen runoilija Marcus Valerius Martialis (40 - 100). Pätee moneen asiaan, moneen aikaa. Mutta kyllä nauru joskus on tiukassa, oli viisas tai hölmö, älykäs tai luojalta saaliiseen jäänyt.
  Sanoi Martialis muutakin. Wikisittaatien mukaan  mm. "Elämä ei ole pelkästään elossa olemista, vaan terveenä olemista". Niinpä. Ja taas mutta: Elämä on joillekin elämistä sairaana, sanokoon vanhan ajan roomalainen runoilija mitä tahansa. Ja vielä "Se ei kirjoita mitään, jonka kirjoituksia ei lueta". Kirjoitanhan minäkin!
  Täytyy yksi Martialisin sitaatti vielä laittaa, sellainen, mihin minulta ei löydy vasta-argumenttia: "Rehellisessä miehessä on aina jotain lapsenomaista".

  Nyt eletään kahdessa Suomessa, yhdessä somessa. Hallitus on päätöksensä tehnyt, eduskunta hyväksynyt. Sulkuja ja bajamajoja pääväylille on laitettu. Mitä poliisi tekee asiattomalle ylitysyrittäjälle? Eihän moottoritiellä voi takaisin käännyttää. Vai ovatko tarkastuspisteen sellaisella kohdalla, missä on mahdollisuus mennä välikannaksen yli? Sellaisia on siellä täällä, varmaan hälytysajoneuvoja ja tien kunnossapitokalustoa varten. Tosiaan, kunnan ja, vielä maakunnan, raja tuntuu luonnolliselta paikalta tuollaiseen mahdollisuuteen. Lähinnä ajattelen tiepiirejä ja aurauskalustoa. Ei tämä asia toisaalta minulle kuulu, ei hetkauta. Aamuverryttelyksi pohdiskelin.

  Mökkeillepakoa on esiintynyt paljon. Sitä on kritisoitu kovalla kädellä. Tai tietysti sanalla. Kädelläkritisoijat ovat kuitenkin valmiina; somessa kuuluu liikkuvan likvidoitimentaliteettia "mökkipakoilaissaastuttajia" kohtaan. Sanahirviön voi ymmärtää väärin. Tuskin sillä tarkoitetaan pakolaisia saastuttavia mökkiläisiä. Jos tarkoitettaisiin, niin heitä ylistettäisiin. No, ehkä vähän kärkevästi ilmaistu.
  Jos Uudeltamaalta on mökille menty pari viikkoa sitten, niin minusta ok. Jos torstaina lähdettiin, niin kyseenalaista, jos ei ole puhtaan papereita. Eikä niitä taida juuri kellään olla.

  Oma mökkikausi lähestyy. Tai se aika, kun oma mökkikausi alkaa, lähestyy. Tällaisena aikana mennään tilanteen mukaan. Ohjeita noudatetaan, äärimmäistä varovaisuutta noudatetaan. Kuten varttuneemman oloinen herra äsken Lidlin kassajonossa. Hän tunkeutui lähes kärrien kanssa takanani olevan Hilpan ahteriin kiinni ja sanoi maskinsa läpi kertakäyttöhanskat viuhuen: "Turvavälit pittää olla, vaikka taijatte olla sammaa perhettä?" Meitä löytyy joka kassajonoon. Junaan ei ehkä, kun alkavat kontrolloida.
  Mutta mökkiasiasta. Voi olla, että harkinnan paikka kuukauden kuluttua koittaa. Vaikka liikkuminen ei olisi kiellettyä, niin ei ole mukavaa mennä Etelä-Savoon, jos lynkkausporukoita saattaa tulla kylään. Muutenkin on oltava saletti, ettei vie virusta mennessään. Yksi konsti, varman puoleinen, on, että on ensi kotona oikeasti karanteenissa kaksi viikkoa, sitten vasta lähtee ajelemaan. Jos mökille pääsee "puhtaana", niin siellä on melko turvassa, jos ei laske ketään laiturille, mahdollisten mökkinaapureiden kanssa kommunikoi puhelimella tai megafonilla.

  Tässä on ollut kaikenlaista possakkaa viime päivinä. Nyt on aika ja aikaa katsella viikon aikana kasaantuneita tallenteita. Jos kerran päivässä katsoo koronatilanteen, se piisaa. Hieman vähemmän on tarkoitus katsella paskalehtien paskajuttuja. Kerta viikossa riittää, sekin yleensä vahingossa.

  Odottavaa aikaa vietetään. Tiilikaiset ovat toisessa Suomessa, me toisessa. Vaikea uskoa, että eristäminen loppuu kolmen viikon kuluttua. Toki niin toivon, mutta koronan pirulainen ei paljoa toiveista perusta. Ei minun, ei hallituksen, ei Trumpin, ei Putinin. Trump on aika veijari. oliko kolme viikkoa sitten, kun hän vähätteli koko virusta, kohta sen jälkeen hän kertoi jo kauan tienneensä, että korona aiheuttaa vakavan pandemia, laittoi USA:n pulloon, nyt hän kehottaa, vastoin terveydenhuollon asiantuntijoita, ihmisiä palaamaan töihinsä maassa, missä on eniten todettuja tartuntoja. Terveys raha eivät lyö kättä, paisi ylikansallisissa terveysjäteissä, suojakäsineellä tai ilman.

  Lopulliseksi pakoksi, vai miten se meni?, sivu Iiriksen piirtämästä sarjakuvasta. Kuten jokainen tunnistaa, eläimet ovat tiikeri ja gepardi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti