tiistai 24. maaliskuuta 2020

ENNEN, JÄLKEEN, JA SEN JÄLKEEN

  Kun espanjantauti riehui pallollamme 1918-1920, se surmasi vaihtelevien arvioiden mukaan 30 - 100 miljoonaa ihmistä. Väestön määrä oli tuolloin n. 1.9 miljardia. Korkeimman arvion mukaan tauti kellisti siitä 5,3 prosenttia, matalimman mukaan 1,6 prosenttia. Nyt väkiluku on 7,8 miljardia. Jos siitä poistuisi 5,3 prosenttia, olisi kuolleiden määrä 413 miljoonaa, jos 1,6 prosenttia, niin 125 miljoonaa. Tauteja, lukuja, aikaa, ei niitä voi verrata toisiinsa. Kunpahan spekuloin.

  Suomen väkiluku ennen espanjantaudin iskemistä, eli itsenäistymisen aikaan, oli 3,1 miljoonaa. Nyt se on n. 5,53 miljoonaa. Suomen väkiluku on siis kasvanut tuollaiset 70 prossaa, kun maapallon vastaava on paisunut yli nelinkertaiseksi. Eli huolissaan syntyvyydestä maassamme olisi voinut olla jo pitkään. Siitäpä mieleen; kun asian, siis alhaisen syntyvyyden, tiimoilta haastateltiin taannoin kansalaisia, eräs vartuneempi herra antoi romakan neuvon pulmaan: "Naisille alhaisempi moraali!"

  En osaa sanoa espanjantaudin vaikutuksesta maailmantalouteen, mutta koronaviruksen kohdalla se on huikea. Saattaapi kestää tovin, ennen kuin pyörät pyörivät entiseen malliin.

  Aika tulee näyttämään, opettaako pandemia meille mitään? Tarkoitan mitään sellaista, mikä ei kohta taas uhohdu. Juurtuuko käsienpesu kalloomme? Ymmärrämmekö vielä viiden, tai kymmenen, vuoden kuluttua, miksi kannattaa pitää hoitohenkilökuntaa arvossa ja heidän palkkansa riittävänä? Puhumattakaan isoista globaaleista kysymyksistä? Ihmiskunnalla on paha tapa unohtaa.

  En tiedä, mitä muut ajattelevat median jakamasta koronainfosta? Sen tiedän omalta kohdaltani, että jos klikkaan auki joidenkin muiden kuin ylen sivustoja, alkaa ahistaa. Siksi en klikkaile. Riittää, kun kutakuinkin asiallista infoa saa pääkanavalta, noudatettavat ohjeet sekä rajoitukset hallitukselta. Metsään ollaan menossa, jos kaikkien "asiantuntijoiden" lausahduksiin luotetaan.

  Ennen espanjantautia, ennen itsenäistymistä, tarvittiin työmiehiä. Tämä ilmoitus oli Mikkelin Sanomissa 3. elokuuta 1915:


  Aika mahtipontisesti on isoisäni isä Kalle Ville ilmoitellut. Varmaan hakua selittää se, että K. V. oli laivuri, jolla oli tervahöyryjä liikenteessä. Historiantuntemus ei minulla riitä kertomaan, oliko jotain sellaista meneillään, mikä teki työvoiman saatavuuden hankalaksi. 
  Olisi hauskaa päästä aikamatkalle elokuuhun 1915. Minkälainen sahansuhina ja kirveenkalske raikuikaan silloin Piskolansaaren tantereilla? Varmaan seuraavana talvena hevonen, tai muutama, siirteli halkopinoja laivalaiturin tietämille. 

  Tuosta on kulunut sata vuotta ja risat. Ensin dieselmoottorit syrjäyttivät höyrypannut. Sitten rakentuva tiestö ja kehittyvä autokanta syrjäyttivät matkustaja- ja rahtilaivat, vain metsäyhtiöiden hinaajat jäivät puskemaan Saimaan selkiä. Nyt ei niitäkään juuri näy. Tempora mutantur...etc. Ei enää pääse edes tukkilautoille ahvenia onkimaan. 

  Anna, Iiris ja vauva lähtivät kotiinsa. Jos liikkumisrajoituksia tulee, niin videopuheluiden varassa on yhteydenpito. 

  Hieman mietityttää, kuinka käy ylipäätään mökkikauden avauksen? Jos liikkumista esim. maakuntien välillä rajoitetaan, niin ei, ...kele, päästä kasvimaata perustamaan. Määräyksiä tulee noudattaa. Mutta jos sattuu niin, että mahdollisista rajoituksista piittaamatta pariskunta Lehkonen käy reilun viikon eväät Lidlistä, pakkaa autonsa, usmuuttaa Anttolaan, veneilee saareen, on siellä kunnes ape loppuu, palaa Hollolaan käymättä missään, näkemättä ketään sataa metriä lähempää, paitsi auton ikkunasta, niin se ei ole hirvittävä rikos. Mutta rikos kuitenkin. Jos näin käy, niin mahdollinen rangaistus on ansaittu ja oikea. Jos teiltä kysytään, en ole mitään lainrikkomisajatuksia koskaan esittänyt. Eikö vaan? Sitä paitsi jos olenkin, se on vain ajatus. Suunnittelusta tulee saada tekoa lievempi rangaistus.

  Muuten, tuo lehti-ilmoitus on löytynyt seuraavalta sivustolta: https://digi.kansalliskirjasto.fi/search?formats=NEWSPAPER. Sieltä saattaa hakusanoilla löytyä mielenkintoisia juttuja. Vinkin sivuihin sain taannoin kaimaani Eerikäiseltä, kiitos siitä. 

  Tässä on tullut foorumille laiteltua jotakin joka päivä. Nyt taidan lepuuttaa pari päivää kaksisormijärjestelmän avainasemassa olevia jäseniä, etusormia. Jos tilanne vaatii, niin etusormet ovat luvanneet, poikeustilanteen ymmärtäen, olla käytettävissä aikaisemminkin. Tietyin ehdoin. 

  Vielä tämän aamupäivän otos ketterästä kiipijästä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti