keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

AJANKULUA AJAN KULUTTAMISEKSI

  Nyt, kun eletään poikkeusolosuhteissa, on hyvä jos on tekemistä kotosalla. Minä suopeasti annan vinkin teille, jotka harrastatte vähässäkään määrin valokuvausta.
  Moni järkkärikameran omistaja on saattanut miettiä kalansilmäobjektiivin hankkimista. Moni on varmaan hankkinutkin. Moni ei ole raatsinut satasesta satasiin maksavaa objektiivia ostaa. Tässä heille ilmainen keino, samalla askaretta karanteeninomaiseen elämään: Ladatkaa koneellenne, tapletillenne, puhelimeenne, mitä ikäinä käytättekään, sopiva ilmainen sovellus. Suosittelen "GIMP'iä". Se lienee ilmaisista edistyksellisin  ja monipuolisin. Sitten pienen opiskelun jälkeen voitte käsitellä kuvianne kalansilmäefektillä.



  Ja taas olette säästäneet huomattavan summan. Sitä paitsi aikakin kuluu. Jos on kärsivällisyyttä opetella. Kyllä "GIMP'iin" suomenkieliset ohjeetkin löytyvät, mutta minä en niistä tolkunnut hevon helvettiä. Ne on vissiin tehty sellaisille, jotka ovat valmiiksi kuusalla asiasta edes jonkin verran. Mutta kokeilemalla, kokeilemalla. Olen vasta muutamaa kuvankäsittelyn ihmeellisten  ulottuvuuksien luukuista raottanut. Sieltä löytyy jos vaikka millaisia mahdollisuuksia. 
  Aikaa ja kärsivällisyyttä tosiaan vaaditaan. Minulla meni melkoinen tovi, ennen kuin selvisi, kuinka manipuloitu kuva saadaan tallenettua jgp-muotoon. Ihan helppo nakki, mutta sen löytyminen sadoista vaihtoehdoista kesti. 

  Tällaisia kuvia voi nyt tallennella arkistoihinsa. Onko siitä mitään hyötyä? Ei kai, mutta kuten sanoin: aika kuluu rattoisammin.








  Kun kalansilmäefekti alkaa jurppia, voi syventyä uusiin tapoihin saada kuvalle uutta elämää. Ja, kuten sanottua, niitä tapoja piisaa. 


  Kun äsken googletin kalansilmäobjetiivin hintoja, äkkäsin, että puhelimiin sellaisia myös myydään. Eivätkä maksa paljon! Alle kahdellakympillä niitä tarjotellaan. Ovat sellaisia pyykkipoikamaisella klipsillä kameran linssin eteen kiinnitettäöviä. Puhelimiin taitaa olla tarjolla muunlaisiakin irto-objektiiveja. Ainakin makrokuvaukseen. Ei ole kokemusta. En lähde vannomaan, etteikö tulisi, mutta en ihan tältä istumalta lähde nettikauppoihin shoppailemaan. 

  Sellasia. Vaikka ei olla korotetun liikkumisrajoituksen alaisia. Toista vuotta vielä seittemäänkymppiin. Kyllä korona on taaksejäänyttä elämää, kun tuo rajapyykki täyttyy. Aika näyttää, onko silloin tietämys kuvankäsittelyn taidoissa lisääntynyt?

  Pitääpä lähteä katsomaan ylen päivitys koronatilanteeseen. Mukavia manipulointhetkiä. Älkää repikö viimeisiä haivenianne niitten parissa. Jos teillä ylipäätään haivenia enää on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti