perjantai 20. maaliskuuta 2020

CLOSING TIME

  Tällä hetkellä lenkkimusiikin kuuntelussa on menossa Leonard Cohen, studioalbumit kronologisessa järjestyksessä. Olen siinä mielessä laittanut musiikkikirjastoni uuteen uskoon, että muutamat lempiartistit olen siirtänyt omalle musiikkilistalleen, ja juuri vanhimmasta uusimpaan. Tarkoitan tietysti, että albumit vanhimmasta uusimpaan, ei artistit. Jos näet tallentaa albumit artistin nimen alle, niin ne toistetaan aakkosjärjestyksessä. On mukavaa kuunnella jonkun tuotanto 1960-luvulta tähän päivään. Huomaa kuinka tyyli, genre, ääni, you name it, ovat vuosien saatossa muuttuneet. Tai että eivät ole. Mutta se miksi tästä kirjoitan, paljastuu nyt. Aamulla kiiri korviini Leonard Cohen'in "Closing Time" (albumilta The Future 1992). Sitä kuunnellessani tuli mieleen toisen lempiartistini Tom Waits'in "Closing Time (miehen samannimiseltä esikoisalbumilta 1973). Nimi on sama, biisit eivät. Mutta loistavaa musiikkia, kaikki tyynni, molemmat!
  Onhan noita samannimisiä eribiisejä vaikka kuinka paljon. Nyhtäkää niitä pääkopastanne, jos siltä tuntuu, mutta älkää missään nimessä kasatko yli kymmenen ihmisen joukkoa niin tekemään. Paitsi verkossa, tietty.

  Joku ehdotti minulle liittymistä Aristoleen kantapää-nimiseen fb-ryhmään. Joku toinen joku oli aiemmin samaa esittänyt. Nyt sitten liityin. Ryhmän tiedoissa kerrotaan:  

  Ryhmässä keskustellaan Aristoteleen kantapää -radio-ohjelman aiheista ja muista suomen kieleen liittyvistä ilmiöistä. Myös median kielikukkasia ja ohilaukauksia voi ilmiantaa. Julkaisuissa on toivottavaa selventää, mikä kielellinen ongelma siinä vaivaa. Ylläpito poistaa varoituksetta julkaisut, jotka ovat aihepiirin ulkopuolelta, tai jotka provosoivat ryhmän aihepiirin ulkopuoliseen väittelyyn.  Emme hyväksy yksityishenkilöön kohdistuvaa pilkantekoa!

  Sekä: 

  Keskitytään kielen ilmiöihin ja median kielikukkasiin. Kaikkien ei tarvitse olla ammattikirjoittajia. Pidetään pilke silmäkulmassa, eikä suotta nälvitä toisiamme kielioppivirheistä!  

  Aivan oivat lähtökohdat, ei siinä mitään. Nyt, kun ole reilun viikon sivusilmällä seurannut ryhmän sivujen postauksia, olen huomannut seuraavaa:

  Osa on asiallisia ja nokkelia huomioita ilman perusteluja. Osa asiallisia ja nokkelia huomioita perusteltuina. Osa on turhanpäiväiseltä tuntuvaa pilkunviilausta. Varsinkin ministerien puheita tiedonannoissaan tunnutaan ruotivan ahkerasti. No jaa, kielikukkasiin puuttumiseen tämä ryhmä on tarkoitettu. En silti ihan allekirjoita tärkeästä sanomasta haettuja mahdollisia virheitä tai lapsuksia. Käsittääkseni ryhmässä on tarkoitus pitää hauskaa kielen kustannuksella. Kyllä siellä sitä tehdäänkin. Mutta rajansa kaikella. Tuntuu, kuin jollain on pätemisen tarve sitä luokkaa, että väkisin on jotakin päästävä postaamaan. Moni on varmaan eri mieltä, joku saattaa olla samaa. Ja mieltähän saa olla, meikäläisen tapainen mieletönkin. 
  Perusteluksi panin, kun ryhmään hyväksymiseen tarvittiin esittää miksi siihen hakee, jotakin tällaista: Oikeinkirjoitus kiinnostaa, väärinkirjoitus ipottaa, nurin-oikeinkirjoitus kiinnostaa enemmän kuin neulominen. 
  Saa nähdä, kuinka kauan jaksan lukea ryhmän postauksia? No, niistä pääsee loitolle. Eroamalla, tai asetusten rukkaamisella. Aika näyttää. 

  Kun fb-ryhmistä puhumaan alettiin, niin jatketaan vielä. Kuulun seuraaviin ryhmiin:
  
  Anttola satamasi Saimaalla, 1 952 jäsentä (1951 ois ollu miulle mielusampi).
  Miun vanha Mikkeli, 8 253 jäsentä.
  Mikkelin miesasialiike, 5 650 jäsentä.
  MIKKELI historian havinaa, 1 388 jäsentä.
  Aristoteleen kantapää, 30 159 jäsentä.
  Suomalainen luonto, 24 939 jäsentä.
  As Oy Kultasirkku, 14 jäsentä.

  Tietysti ristiin on samoja immeisiä useammassa rymässä, mutta muutamalla klikkauksella minulla on mahdollisuus tuoda mielipidettäni julki melkoisella väkijoukolle. Suuremalle määrälle, kuin Mikkelin väkiluku. Kuitenkin luulen, että olen pienehkön fb-kaverimääräni ja olemattoman ryhmäaktiivisuuteni vuoksi melko vaikutusvallaton henkilö. Vallaton voin joskus olla. Se on mukavaa, tietyissä rajoissa. Vaikutusvaltaan ei ole tarkoituskaan pyrkiä: Valta turmelee, täydellinen valta turmelee täydellisesti, vaikutusvalta turmelee vaikuttavasti. 

  Kauniin perjantaipäivän sanoma oli siinä, t. kotitarve tyhjänkirjoittaja ja mielleyhtymien analysoinnin puoskari Peppe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti