torstai 5. maaliskuuta 2020

JOKO TAAS?

  Aamu on alkanut kosteana. Vettä rupeaa hiljalleen tipputamaan. Ei paljon, mutta sopivasti kastelemaan ulkona heiluvan. Niinpä en lähde ulos. En, vaikka eilinen tauti tuntuu irrottaneen pitävimmän otteensa. Sen verran tein jo talkkarin hommia, että kannoin sisään puita, tyhjensin tuhkat uuneista, kannoin vedet ja puut saunaan. Halua olisi metsurihommiin, mutta järki tenää. Uskotaan järkeä, sillä vähäinenkin sellainen on yleensä oikeassa.

  Etelämpänä satoi kai lunta eilen ihan reilusti. Täällä ei tullut, kuin muutama sentti. Yöllä sitten sade tuli vetenä, ja se hävitti lähes kaikki aiemmin sataneen lumen.

  Melko lohduttomalta näyttää Avokkaansalmi. Ei isosti tee mieli lähteä dallailemaan.


  Aika tavalla on sen näköistä, että äkkinäinen saattaisi suhtautua varauksella ylipäätään luittensa viemiseen jäille. Asiasta enemmän tietävänä voin sanoa, että ei ole kaikki miltä näyttää. Jos näyttää uhkaavalta, niin totuus on, että jää on riittävän paksua. Mutta en tästä kilsaakaan pidemmälle koillisen suuntaan lähtisi ilman pakottavaa tarvetta. 

  Pihapiiri tuntuu olevan vähän kuin lysyssä, ihan marraskuiseen tapaan. Kyllä se ryhdistyy, kunhan arska lähestyy taivaankannen huippua. 


  Talvet ovat muuttuneet sellaisiksi, että tärkeiden jäälläkulkuvälineiden, suksien ja lumikenkien, tilalle ovat tulleet nämä:


  Toissa talvena sentään sukset olivat messissä, vähän päästiin hiihtelemään. Tänä talvena ei tarvitse edes unelmoida sivakoiden käytöstä. Voi olla, että tämä jää ainoaksi reissuksi ennen toukokuuta.

  Koronatartunnat lisääntyvät Euroopassa. Me ollaan nyt karanteenissa, ei tartuteta, ei saada tartuntaa. Kurja tauti se on. En kuitenkaan osaa isommin pelätä, saatikka panikoida. Jos jotakin hyvää, niin tämä virus on ehkä opettanut ihmisille oikean tavan käsienpesuun, avasteluun, etc. Niitä kannattaa käyttää, vaikkei koronaa ole päälle hyökkäämässä.

  Koska en mennyt puusavottaan, saatte kärsiä kirjoittelustani. Keronpa nyt, millä kirjoitan. Kirjoitan HP-merkkisellä läppärillä. Se on jotakin kahdeksan vuotta vanha. Tai uskoisitteko seitsemän? Se alkaa olla vanha ja väsynyt. Onko niin, että läppärin vuosi on kutakuinkin sama, kuin koiran vuosi, eli seitsemän vuotta.
  Tämä värkki on ollut viimeiset vuodet täysaikaisesti saaressa. En ole häntä siis edes talvikuukausiksi vienyt sivistyksen pariin. En tiedä, onko viileillä, ehkä kosteahkoillakin, olosuhteilla vaikutusta tietokoneen terveydentilaan? Ei kai. Ei ainakaan älytelevisio ole ollut moksiskaan. Muuten vaan on vissiin elämäntaival ehtoopuolella, läppärillä.
  Ei mikään läppärien Ferrari ollut uutenakaan. Ei edes Toyota Avensis. Ennemmin kai pieni Kia, tai sitten Rutinohvi. Eli on tämä tuskanpunainen laite aika hyvin palvellut. Ainakin jos laskee kustannukset per vuosi. Jos taas ynnää menot per päivä, tai per tunti, niin parempikin voisi lopputulos olla.
  Vaikka ei täällä kiire minnekkään, mitään tekemään, ole, niin ottaa se välillä pattiin, kun jonkun sivun, tai sovelluksen, aukeaminen kestää tupakin verran. Jos edes polttaisi, niin kuluisi tuo aika rattoisammin. Täytyy kuulostella. Jos kesällä oikeen täpäkkä tarjous osuu silmiin, niin ehkä tulee tartuttua. Tai sitten aloittaa uudelleen tupakointi.

  Kevennykseksi läppärijuttuun. aasinsiltana siitä. Tämä on ikivanha, jostakin autoilun vitsikirjasta sähäkällä seitkytluvulla bongattu: Tiedättekö millainen on kaksivärinen Mosse? Yläosa tuskanpunainen, alaosa vekselinvihreä.

  Vieläpä, aasinsiltana otsikosta, yksi tarinapoikanen. On vissisti esiintynyt ennenkin kirjoituksissani. Mutta laitetaan silti, eivät ihan kaikki suomenkieltä taitavat ihmiset ole sentään kaikkia blogejani lukeneet. Vaikkakin lähes.

  Oltiin ihan 1970-luvun alussa Rantaharjussa. Meitä kokoontui pokeririnki korttia lyömään. Muistelen, että mukana olivat, minun ja Hanelin lisäksi, paikan isäntä Rantalaisen Erkki (RIP), Putkan Tommi (RIP), ja Hämäläisen Pertti. Perttihän on Posti-Jannen poika, ja samanlainen juureva persoona, kuin isänsä oli.
  Oli kesäilta. Aloitettiin joskus kahdeksan maissa. Hämäläis-Pertti sai ensimmäisen potin. Hän veti kyynärvarrellaan kolikkoläjän eteensä, sanoi:
  "Rahantulova ei voe estee!"
  Peli jatkui, aurinko painui mailleen hetkeksi, nousi taas näkyviin. Olisikohan ollut kolmen paikkeilla, kun Perrti sai toisen potin. Tyynesti hän korjasi voiton, tokaisi:
  "Joko taas!"

  Niinpä. Lähden lukemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti