keskiviikko 16. syyskuuta 2020

MYRSKY VAI EI

  Illat pitenee jouluun. Ja pimenee myös. Kynttilät palavat pimeitä iltoja tunnelmoittaen.


Ja pihalla lyhty tuikkii oppaana.

  Kuten mainitsin, puitten pitää kulkea. Hakemaan meni proomu, hyvän sään aikaan. Eli eilisiltana. 

    No, aika normaali syysilma oli tänäänkin. Ei paljoa satanut, tuuleskeli kaakosta 4-5 m/s. Huomiseksi myrskyä odotellaan. Ehkä se ei ihan hurjana näille maisemille hyökkää? Niin ainakin olen ennusteita ja sääkarttoja tulkinnut. Ja pitkin jaloin uutisten sääosioita tihrunnut.


  Ei juuri ulkona viitsinyt päivällä heilua, sen verran jatkuvaa oli vesitihu. Duunailin venevajaan työpisteen. Mitä varten? No ei tietoa. Jos sadepäivinä vaikka keksisi pientä puupuuhaa? Tai ihan huuhaa, koko juttu. Kunhan Peppe jotain puuhaa, ettei tarvii luuhaa. 


  Aamulla lämmitin leivinuunin. Hilppa laittoi lihakaalilaatikon sinne kypsymään. Kaksi kärpästä samalla läjäyksellä; hyvää ruokaa ja lämpöä myrskyn varalle.
  Sauna lämpeni myös. Äsken mainitsemani tuulen suunnan ja nopeuden voi kevyesti päätellä kuvasta. Jos on Aino Kassisen lahjat. 

  Huomenna on tuuli sitten pohjoisesta. Ei käy pihalle, mutta suhisee latvuksissa, jos povatun kaltaiseksi äityy. Varoittelevat, että viime aikoina harvoin puhaltanut pohjatuuli ja märkä maa lisäävät puitten kaatumisia. Eikä varmaan saaressa juuri tehty harvennushakkuu lisää kasvamaan jääneiden puiden mahdollisuutta pysytellä pystyssä. Metsäkone on jo saaresta poistunut, mutta korjuu on vielä tekemättä. Jos kovin puita lisää hojeltuu, niin kai vievät samalla mukanaan? Vaikka eivät ehkä vie. Eri miehiä, ajomiehet. Toista oli justeeri-, pokasaha- ja hevospeliaikoina. No Peppe, elä heittäy nostalkiseks! Vasitennii, kun et oo missään savotassa ollu, minnään aikana, millään tavalla. 
  Huomenna tähän aikaan tiedetään, kuinka myrsky on puita kaatanut. Tai ei tiedetä, jollen käy otsalamampun kanssa tiissimässä. Enkä käy. Saatan perjantaina käväistä, mikäli puhurit ovat olleet hurjia. 

  Siinä odottavan illan tunnelmia ja ajatuksia. Ihan sähkövalossa kirjoitettuna. Mikä lie valonlähde huomenna? Voipi olla tunnelmoiva kynttilä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti