maanantai 7. syyskuuta 2020

ALUN LOPPUA

  En ole juuri yökirjoittelua harrastanut. Nyt kävi niin, että menin yhdeksän maissa petiin, en kuullut lainkaan, kun Hilppa tuli myöhemmin, mutta yhdeltätoista huomasin pöyriskeleväni unetonna. Hiippailin portaat ylös, avasin masiinan, ryhdyin hommiin.

  Ensin käväisin Ylen sivuilla. Onneksi pian lähdetään pois näiltä seuduilta: 

  6.9 klo 20.15

   Lahdessa löytynyt laaja koronaketju ravintolakäyntien jälkeen Päijät-Hämeessä on havaittu laaja koronaviruksen tartuntaketju. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän mukaan ainakin kuusi ihmistä on saanut viime viikonlopun jäljiltä koronatartunnan Lahdessa. Lisäksi yli sata ihmistä on asetettu tai asetetaan karanteenin ravintolakäyntien takia.  Kuntayhtymä kertoi perjantaina koronavirukseen sairastuneesta, joka oli tartuttavuusaikanaan käynyt viime viikonloppuna kahdessa lahtelaisravintolassa. Toisen ravintolan asiakkaista on tähän mennessä todettu kuusi tartunnan saanutta.

  Näitä tartuntaketjuja tuntuu putkahtavan esiin milloin missäkin. Malttia kehiin. Anna oli lauantaina ystävänsä 40-vuotisjuhlilla. Hänellä oli malttia. Yksi kaveriporukasta ilmoitti ennen kokoontumista, että hähellä on hieman flussainen olo, ja kysyi, haittaako se muita osallistujia. Viestiketjuun oli jo tullut sen tapaisia vastauksia, että ei haittaa, kun Anna viestitti, että hän ei sitten tule, koska ei ole viisasta, jos joku oireellinen osallistuu. Ja että ei se varmaan koronaa ole, mutta hän ei halua tieten tahtoen edes tavallista flunssaa saada vaivoikseen. Ja että jos ihmisjoukko saa tavallisen flunssan, niin se kuormittaa muutenkin ahtaalla olevaa testauskapasiteettia. Sitten Anna alkoi miettiä, että oliko hän nyt varsinainen tiukkapipo ja ilonpilaaja. Me muut sanomaan, että oikein teit. Pian alkoi juhlaporukalta tulla kannatusta Annan mielipiteeeseen. Flussaoireinen ystävä ilmoitti osallistuvansa juhlaan etänä. Sunnuntaina selvisi, että tämän oireellisen työkaverissa on todettu korona. Hän oli siis saanut tiedon altistumisesta ja käynyt heti testissä. Sitä ei vielä tiedetä, onko hänellä virus, mutta pahimmassa tapauksessa olisi saattanut käydä niin, että Anna ja kymmenkunta muuta juhlijaa olisivat altistuneet, vieneet mahdollisen viruksen kukin taholleen. Tarinan opetus: Pysykää poissa ihmisten ilmoilta, jos tuntuu vähänkin epätavalliselta. Ja testauttakaa itsenne. Samaa sanoisi Liisakin, jos osaisi puhua.


  Vielä tarkennuksksi yllä olevaan: Nuo 40-vuotijuhlat eivät siis olleet missään ravintolassa, vaan juhlakalun kotona. 

  Kun lukee koronatartujen määristä maailmalla, niin se panee mietteliääksi. Onko Jenkeissä tai Etelä-Amerikassa tai Intiassa menossa toinen aalto, vai huonosti hoidettu ensimmäinen aalto? Kuinka suuriksi kohoavat tartuntaluvut meillä Suomessa? Kyllä tätä epävarmuutta kestää toimivan rokotteen tuloon saakka. Meitä ei asia juuri haittaa. Oppiipahan jättämään turhat mutkat pois päivittäisiltä reiteiltä. Meinaan, kun on maalikylissä. Saaressa passaa mutkitella mielin määrin. 

  Eilen käytiin äitiä tapaamassa. Entisellään oli Elina, eli ei isoja muutoksia edelliseen käyntiin verraten. Ei juttua häneltä juuri tule, ja kuullun ymmärtänen tuottaa vaikeuksia. Mutta uskolliseti on hellehattu päässä, ja musta lasit silpaisee edelleen hanakasti päähänsä.

  Yökirjoittaminen on näköjään hyvä unilääke. Nyt alkaa luomi painaa. Taidan lähteä tavoittelmaan Nukku-Mattia. Aamulla on lähdettävä terhakkana ajelemaan kohti Etelä-Savoa.

  Loppuun vielä eräs joskus lukemani lausahdus, joka käy hyvin vaikkapa elinikäiseksi mietelauseeksi:

 Yrittäkää hyvät toverit ymmärtää, että emme ole perineet maapalloa esivanhemmiltamme, vaan se on meille lainassa lapsenlapsiltamme. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti