torstai 13. elokuuta 2020

SIENISIÄ, VIEMISIÄ

   Aamulla käytiin poimimassa vielä vähän mustikoita. Hienoa on ajella tyynessä aamussa sumunhäiveitten seassa mestoille. Hirvikärpäset olivat tällä kertaa vaan kiusana. Ei veneessä, mutta metsässä. Menevät pirut korviin, kaivautuvat hiuksiin, hiipivät kauluksesta hivelemään hipiää. Turhanpäiväisiä otuksia. Niitten tarkoitusta on vaikea ymmärtää. Ravintoketjun alapään kulkijoita ovat, jos edes kenellekkään sapuskaksi kelpaavat. 

  Puolukat alkavat kypsyä. Näyttää aika hyvin niitäkin tulevan. Seuraava isompi sessio onkin niitten kanssa. Puolukka on hieno marja. Oma maa mansikka, muu maa mustikka, maapallo puolukka. 

  Viedään huomenna mustikat ämpärissä kotiin, koska pakkaseen ei mahdu mankeloitua lahnanlinttiä. Huomisen jälkeen mahtuu, sillä pakastin tyhjennetään sienistä ja marjoista. Piskolan pakastimesta vielä mennessä haetaan vattuja ja viinimarjoja. Lisäksi kotiin lähtee joltinenkin määrä lasipurkkeja. On sienipikkelsiä, kuivattuja torvisieniä ja etikkakurkkuja. Sitten on vielä kotiin kurkkuja ja kesäkurpitsoita. Ja onpa vielä kanttarellejä. Ei omaan talouteen, mutta muutamaan paikkaan vietäväksi. Osan keräsin ohimennen tänään mustikkareissulla, osan eilen tästä lähipiiristä. 

  Kurkkuja oli kasvanut kerättäväksi parikymmentä. Taas tulee säilöntäpuuhaa. Jokunen menee Annalle myös. 

  Kesäkurpitsoitakin taitaa lähteä lukuisia kohti Hollolaa, Annalle osa niistä, luulen. 

  Tomaatit alkavat lopulta punertaa. Hyvä, jos kaikki ehtivät kypsyä. Viime vuonna eivät ehtineet. Hilppa teki vihreistä tomaateista säilykettä. Ei pahaa niinkään.

  Tämä on sitä harvest-aikaa. Pienimuotoista, mutta kuitenkin. Herneitäkin ollaan syöty välipalaksi minkä maha vetää. 

  Helevetin hyvä, että ei enää tarvitse likapyykkiä kotiin kuljettaa. Vietävästi vietävää tuntuu kerääntyvän ilmankin. Osa vietävistä viemiseksi vietäviä. 

  Sen verran huussin särkyneistä osista, että tänään minuun oltiin yhteydessä, kyseltiin vähän lisätietoja. Nyt Taloon.com lupasi olla yhteydessä tavaran valmistajaan, jotta he lähettäisivät uudet palikat. Saapi nähdä, meneekö näin kivuttomasti? Ja vaikka menisi, niin koska on lähetys perillä?  

  Kyllä tuon pömpelin pystyyn saisi ilman uusia hirsiä. Vähän konstia, niin parempi kuin alkuperäinen siitä tulisi. Mutta ihan periaatteesta saavat kyllä toimittaa uudet. Tai jos ei onnistu, niin monivuotinen asiakassuhde katkeaa. Ainakin leikkimökki, kaksi ulko-ovea, verannan sisäovi, saunan laudepaketti, laituriponttoonit, pesukone, ja nyt huussi, ollaan sieltä ostettu. Pienet ostokset ihmiskunnalle, mutta iso sijoitus meille. Eipä taida vaakakuppia heilauttaa, jos asia riidaksi menee?

  Minä tähän lopetan. Kuuden uutiset maskisuosituksineen ja pakkokaranteeneineen on tulossa. Ja oppositio varmaan löytää jotakin sanomista. Luultavasti ei kiittävää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti