maanantai 10. elokuuta 2020

KYLMÄ ILMENI, ILMA KYLMENI

   Helle hellittää, sää asettuu normaaleihin uomiinsa. Sen aistivat veneilijät. Viikonloppuna oli vesillä vilskettä. Pitää paikkaansa tieto siitä, että venekauppa, ja sen myötä tietysti vesiliikenne, on koronan vaikutuksesta lisääntynyt. Uudenkarheita paateja, pienehköistä isoihin, suimailee tuhkatiheään salmen läpi. Tottumattomia on osa; hiljentävät ennen salmea, selvästi tarkastavat reittiä. Yllättävän moni Puumalasta päin usmuuttava porhaltaa läpi salmen suoraan Ilotin ja Piekälän väliin, ennen kuin huomaa, stoppaa vauhdin, tekee uukkarin, palaa oikealle väylälle. Jotkut pöljät kiertävät Ilotin muina veneilijöinä. Ei onneksi matalaa tai kiviä siellä ole. Syynä lienee se, että Ilotin päässä on vanha linjamerkki, sellainen valkoinen kolmio. Isotkin veneet hairahtuvat vikaan ajamaan, vaikka varmaaan kaikilla on karttaplotterit käytössä. 

  Vesiskootteriden lisääntyminen on vielä rajumpi. Moninkertainen määrä noita leikkikaluja kiitää vesillä. Usein kai vuokrattuja, ja liikkuvat pareittain ryhmässä. Lauantaina paineli 11 jonossa Puumalan suuntaan, palasivat eilen. 

  Lienee asiaa puhuu nimeltä mainitsematon kesänaapuri, joka mahdollista tulevaa venehankintaa pohti siltä pohjalta, että vuoden, parin, kuluttua vähän käytettyjä veneitä on runsaasti markkinoilla.

  Karttaplotterista aihetta asiaan. Onkin mennyt hyvin, ei ole oikeastaan mikään hajonnut, kaikki on toiminut hienosti. Nyt karttaplotterin heittäytyi hankalaksi. Lauantaina se toimi normaalisti, kun laskettiin naapurin kanssa verkkoja. Eilen, kun lähdettiin huviajelulle kohti Lietveden siltakahvilaan, niin ei inahtanutkaan. Pimeänä pysyi, kuin pirun sielu. 

  Ei tuolla matkalla plotterin apua toki tarvittu, melko tuttu on matka. Kun palattiin aloin tiissiä, missä vika? Kroppa mutkalla ahtauduin ohjauspulpetin alle tutkailemaan maisemia. Piuhat olivat kiinni. Sitten pähkäilemään, missä sulake? Ei missään. Etsin kaikki paperit, veneestä, koneesta ja plotterista, selailin niitä. Selvisi, että automaattisulakkeet veneessä on. Tarkastin. Ei ollut mikään niistä lauennut. 

  Siihen loppui pähkäily. Ei minun taidoillani enempää pysty tekemään, paitsi vahinkoa. Soitan kohta Lahteen Bikemarineen, mistä vene on ostettu. Papereista ja kuiteista ei selvinnyt, kuinka pitkä takuu plotterilla on. Valmistajan takuu lienee yhden vuoden mittainen. Vene ostettiin 15.8.2017, eli pian kolme vuotta sitten. Takuuta plotterille ei varmaan ole, vaikka perämoottorille on jopa viideksi vuodeksi. Soitan asian varmistaakseni. Ja saadakseni selville a) mahdollisia vinkkejä vian syyhyn, b) minne laite kannattaa viedä tutkittavaksi, c) kuinka sen saa irrotettua (on kiinteä asennus). 

  Garminin sivuilta luin, että jos on piuha plotterilta tietokoneelle, niin verkossa voi tuen avulla haarukoida ja monesti korjata laitteen viat. Mutta milläs korjaat, jos laite ei edes käynnisty? No, asiat pyrkivät selviämään, kuten ihmisetkin. Paitsi jotkut, kummastakin ryhmästä. 

  Ei plotterille karttana taida tälle kesälle tarvetta olla, mutta luotain on hyvä olla kunnossa; muikkua kun pyytää, kannattaa katsoa, missä paikassa ja syvyydessä kalat oleskelevat. Vaikka ei sekään välttämätöntä ole. Ei kai ukkovaareillakaan luotaimia ollut, ja mujetta tuli itse kudotuilla pumpuliverkoilla tuohikohoineen ja -kiveksineen vaikka kuinka. 

  Me ei saatu naapurin kera muikkuja, koska ei niitä pyydetty. Eikä saatu siikoja, tällä kertaa. Mutta saatiin kolme kokoliasta ahventa. Ja yksi hauenpuikkari, joka pääsi takaisin kasvamaan. Ollaan saalis yleensä jaettu, jos sitä on riittänyt. Nyt Hannu sanoi, että ota sinä kaikki kolme, katsotaan ensi kerralla tilannetta. Minulla ei ollut mitään vääryyttä vastaan. Savustin ahvenet. Oiva iltapala saunan jälkeen. 

    Kesä kääntyy lopuilleen. Toiset kukat kukoistavat vielä...


...toiset, kuten unikot, ovat kiertokulussa tulleet matkansa lopulle. Tämänkesäisen matkan, ensi vuonna ne nousevat taas meitä ilahduttamaan.

  Viikko lähti kulumaan kohti perjantaita. Silloin lähdetään Hollolaan, sieltä sunnuntaina Liisan ristiäisiin Espooseen. Maanantaina taas takaisin Anttolaan. Jos huussipakettia ei ala kuulumaan, pitää ryhtyä kyselemään. Olisi hyvä, jos tulisi edes ennen perjantaita. Saisi sen lautattua ylin, varastoitua odottamaan tositoimia. 

  Taidan lähteä kärräämään klapeja saunan puuliiteriin. Kuluu se aika niinkin. Jaa, pitääpä ensi tarkastaa, koska Bikemarine aukeaa? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti