torstai 1. maaliskuuta 2018

SIKARIKAS, SIKARIKAS, VAI SIKARIKAS

  Yli miinus kahdenkympin aamut jatkuvat. En ole itselleni mitään pakkasrajoja asettanut. Ja talviulkoilu on tietysti varustelaji. Varusteiteitakin löytyy, mutta mukavuudenhalu on kai päässyt voiton puolelle, koska nykyään jätän kyllä lenkkeilyn väliin, kun kelit kettuilevat. Jokusia vuosia sitten dallailin säässä kuin säässä. Palellutin poskipäänikin Vesijärven jäällä lumikenkien kanssa pahnostaessani. 
  Jos pakkanen rajoittaa kalorien kulutusta, lisää se sormivoimistelua; koska normiaikaan heräsin, piti alkaa taas kirjoittamaan. 
  Muuten, onkohan lehdenjakajakin hyytynyt, tai ainakin hänen autonsa, koska postiloota ammotti tyhjyyttään.

  Joku sanoi eilen jossain, tarkemmin joku sanoi eilen televisiossa, että joku on sikarikas. Mitä se tarkoittaa? Onko sikarikas erittäin rikas henkilö? Vai onko sikarikas henkilö, jolla on sikareita? Vaiko ehkä sikarikas on henkilö, jolla on suuri sikala? Vaadin täsmällisempää ilmaisua, hyvä joku televisiossa.
  Toisaalta sikarikas saattaa hyvinkin täyttää kaksi, tai jopa kaikki kolme kolme, kriteereistä. Usein erittäin rikkaalla miehellä on sikareita. Mutta silloin häntä kuuluu nimittää sikarikkaaksi sikarikkaaksi.
  Mahdollisesti erittäin rikkaalla miehellä on sikareita ja iso sikala. Tällainen henkilö on siis sikarikas sikarikas sikarikas. 
  Entäpä, jos miehellä on sikareita ja isohko sikala, vaikka hän ei ole erityisen rikas? Eli hän on sikarikas sikarikas. Mutta kuinka erottaa hänet sikarikkaasta sikarikkaasta, eli miehestä, joka on erittäin rikas, ja jolla on sikareita, tai toisaalta sikarikkaasta sikarikkaasta, eli miehestä, joka on erittäin rikas ja jolla on suuri sikala? Ei ole aina helppoa ilmaista itseään täsmällisesti.
  Tähän loppuu "Eksaktin kielen saivartelemattomat puolustajat ry:n" edutajan puheenvuoro.

  Eksaktin kielen saivartelemattomien puolustajien edustaja jatkaa kuitenkin hieman. Tekussa ollessani mittausopin kokeissa oli yhtenä kysymyksenä "Mikä on prismaristi?" Ystäväni ja opiskelutoverini Kari K. vastasi, että se on prisman käyttäjä. No eihän se ole. Mutta Kari puolusteli vastaustaan:
  "Onhan hanuristikin hanurin käyttäjä!"
  Me olimme valmiit hyväksymään selityksen. Mutta ei selitys, näin jälkeen päin tarkemmin arvioituna, kestä päivänvaloa. Kari K:n logiikalla hanuristi olisi hanun käyttäjä. Eikä olisi asiaa yhtään silloin auttanut, vaikka Kari K. olisi perustellut vastaustaan kitaristin avulla, sillä mikä se sellainen kidan käyttäjä on. No mutta, nythän sotkeudun itsekin sanoissani, kompastelen aatoksissani. Toki kidan käyttäjiä on. Vaikkapa koira, mikä louskuttaa työkseen. Pitääkö minun nyt ottaa Kari K:hon yhteyttä ja sanoa hänelle, että hänen olisi pitänyt perustella vastaustaan kitaristilla? 
  Koska edustan Eksktin kielen saivartelemattomia puolustajia, en ryhdy pohdiskelemaan, josko tästä maailmankaikkeudesta löytyisi kuitenkin myös hanun käyttäjiä.

  Nyt, totisesti, on Eksaktin kielen saivartelemattomien puolustajien edustajan aika vaihtaa kanavaa.

  Tällä haavaa näyttää siltä, että maanantaina päästään Anttolaan lähtemään. Viikoksi mennään, me saareen, äiti Piskolaan. Reippaita talvi-ilmoja luvataan, yöt kymmenen asteen päälle, päivät alle. Eiköpä niissä olosuhteissa pysty hiihtelemään ja pilkkimään. Ja valokuvaamaan. Jos keskittyisi kameran kanssa vehtaamiseen hieman normaalia enemmän. Ovathan maisemat tulleet kuvatuiksi, senkin sadat kerrat. Mutta aina joku uusi kuvakulma tai veres objekti löytyy, kun sillä silmällä tiirailee.
  Avovesi antaisi kirkkaina pakkasaamuina varmasti mahdollisuuksia hienoihin otoksiin, mutta ei taida ihan läheltä tällä haavaa löytyä. Luulen, että Rupakonvirtakin on kokonaan jäässä. Ja Västäräkin suu.
  Pitää ajatella kuvausta uusin aivoin, katsella uusin silmin.  Ehkä saaliiksi jää muutaman kelvollinen otos.

Tämä kuva on otettu Avokkaansalmelta Saukonsaloon päin maaliskuussa 2011:


  Kuluu se aika näinkin. Lehti taisi kolahtaa laatikkon. Eiku katsomaan, sitten puuronkeittoon. Ja sitä rataa. Mutta päivällä jäälle aurinkoon hiihtelemään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti