torstai 8. maaliskuuta 2018

HELT ENKELT 8.3.2018

  Maaliskuu jatkuu, päivä jatkuu. Pakkanen alkaa hellittää. Johan tuota olikin, pakkasta. Vaan en minä valita. Toki pienemmillä lämmityksillä pärjätään loppuaika tätä rupeamaa.

  Eilen oli oikea unelmakeli: iltapäivällä alle 10 miinusta, aivan sininen taivas. Hiihdeltiin lenkki Luonterin eteläpäässä. Norpalle on taas kolattu pesä. Kuutti sillä kohtaa viime keväänä näki päivänvalon. Toivotaan, että asunto on nytkin käytössä.


  Tänä aamuna vaihdoin ketjun moottorisahaan, tankkasin bensat, teräöljyt, nykäisin puolenkymmentä kertaa, ja kas kummaa: sehän hörähti käymään. Aloin muistelemaan, että saha on 15 tai 16 vuotta vanha, eli reippaasti rippikouluiässä. Kertaakaan ei ole huollettu. Tulpan olen kerran vaihtanut. Tuollaisia Partnereita pitäisi kaikkien vempeleiden olla.
  Koska saha pelitti, hyökkäsin rantapuuston kimppuun. Saunarannasta niemennokkaan päin kasvaa rantatöyräällä paljon harvennettavaa puustoa. Kesäisin sitä on kovin hankalaa kaataa, koska rungot ovat luonnostaan veteen päin menossa. Jäälle kun roimii, karsii, pätkii, vetää ahkiolla rantteelle, niin pääsee kesemmällä kirvestä heiluttamaan.


  Arska alkoi, vastoin ennusteita, puoliltapäivin paistelemaan. Ei paras pilkkikeli, sanovat, jotka jotain pilkkimisestä tietävät. Vaan meille tietämättömille oli keli mitä parhain. Sovitusti dallatiin Hannilan rantaan yhdeksi, siitä porukassa Leppäniemen kupeelle. Ehkä ne, jotka asiasta jotakin tietävät, jotakin siitä tietävät: aikamme istuksittiin, muutamia reikiä kairailtiin, mutta ei sen verj'piätä! Yksi epävarma nyky Hannulla. Tai varma, koska oli peijakas kähveltänyt toukat koukusta. Särki lienee.
  Lysti siellä kuitenkin oli olla. Käveltiin vielä Potinlahdelle kokeilemaan. Tulos oli vaatimattomampi, kuin Leppänimen tienoilla; ei paljon, mutta yhden nykyn verran kuitenkin. Eli ei syödä paistiahvenia, ei viritellä savupönttöä. Mutta ei hätää; jääkaapissa piileskelee Lidl'in matalikota pyydystetty savulohen palanen.


  Huomenna saattaa sadella vähin lunta. Siksi nakkelin pätkityt puut kasoiksi jäälle. Ettei tuiska peitä. Puusouvi jatkuu tietysti huomenna. Pitää vedellä tehdyt turvaan, Hilppa tulee isompia oksia pois jäältä raijaamaan. Naapuri tarvitsee huomenissa nostoapua, kun heille tulee lavallinen ulkogrillin osia. Voipi olla, että hiihtely jää vähälle, eli olemattomaksi.

  Lauantaina jatkuu puun teko. Helpompi on polttopuut jäitä pitkin, miksei myös maitse, vedellä ahkiolla, kuin työnnellä metsästä vähän väliä nokilleen tökkäytyvällä kottarilla.
  Puita täytyy nahuta ahkerasti. Jos, ja kun, täällä myöhään syksyyn, paljon talvella, heti tuokokuun alusta, aikaa vietetään, ottavat uunit mieluusti vastaan poltettavaa. Toinen vaihtoehto on rikastuttaa energiayhtiöitä. Niille tilitetään mahdollisimman vähän, niin kauan, kuin saha  ja kirves kädessä kestävät.

  Sunnuntaina hiihdetään, valmistutaan henkisesti maanantaiaamun poislähtöön. Ja ryhdytään kuutiomaan seuraavan reissun ajankohtaa.

  Eilen sattui käsiini armeijakuva. Se on parista kohtaa repeytynyt ja tuhannen kurtuilla. Latasin puhelemeen skannerisovelluksen. Eipä aikaakaa, kun  tuli repaleesta ihan kelvollisen digiversio. Siitä vaan arvuuttelemaan, missä Peppe luuraa? Vihjeeksi kerrottakoon, että minulla ei ole partaa.


Vieläpä lopuksi pari kuvaa Avokkaan makuhuoneen mainitsemisen, eli Meinanderin, arvoisista tauluista.


 
  Jatkuu, quite simply, viikonloppuna. Mikäli kaikkien läppärien ylijumala näin laupeudessaan sallii. Ja miksei sallisi? Hyvin vanha palvelija tuntuu, yksinäisistä ja kylmistä talvikuukausista huolimatta, yhteistyöhön suhtautuvan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti