lauantai 24. maaliskuuta 2018

SAHAN ROMAHDUS, TUULINEN PAIKKA, JA KUVAKIRJA KEVÄÄN KOMEIMMASTA PÄIVÄSTÄ

  Aamulla varustin moottorisahan, bensa-, ja teräketjuöljypönikät, sekä vänkärin ahkioon, lähdin intoa täynnä metsään. Kun pääsin ensimmäisen kaadettavaksi aioitun männyn juureen, tempaisin sahaa käyntiin, niin, kele, käynnistyslaite, eli naru, jäi ensinykäisyllä juntturiin. Huomasin, että narua kelaavan kiekon, vai mikä se nyt nimeltään onkaan, päällä oleva suojus oli murtunut yhdestä kohtaa, ja irvisteli rumasti. Minä kun olen pitkin kevättä kehua retostellut, suuntaan jos toiseenkin toitottanut, että 15 v. palvellut Partneri pelittää aina vaan, vaikka ei ole konsaan huollettu. Ei kannataisi uhota!
  No, huoltoon oli aikomus tänä keväänä saha toimittaakin. Asian ollessa tällä tolalla, se tapahtuu tulevana tiistaina.
  En viitsinyt edes avata masiinan kuoria. Katsokoon ammatti-ihminen, onko värkistä enää mihinkään? Ja mihin hintaan?
  Olisin voinut tietysti alkaa jo pätkittyjä puita pilkkomaan. Mutta meni fiilikset, tulin tupaan, ryhdyin purkamaan mieltäni.

  Kun kävin yönä muutamana kusella, oli tähtikirkas yötaivas ja kuunsirppi valaisivat maisemaa. Myös hämmästyttävän kova humina kaikui korviini.
  "Tuuli". ajattelin.
  Mutta puut eivät pihapiirissä juurikaan heiluneet. Tuuli se silti oli, ei ufo, eikä muu selittämätön ilmiö. Muuten rikkumattomassa hiljaisuudessa saaren takaa, pohjoisesta, puhaltava tuuli äänteli epätodellisen äänekkäästi. Siitä jorpotellessani tuli mieleen, että saaren poihjoispäässä on lähes yhtä tuulista, kuin Valkoisessa talossa. Ja pihapiirissä yhtä tyyntä, kuin Suomen valtioneuvostossa, missä ei eroteta ketään, vaikka kuinka humisee.

  Ihan asiaan kuulumattomana huomiona: Monet EU-valtiot pohtivat vastatoimia Venäjää kohtaan Englannissa sattuneen myrkytystapauksen vuoksi. Englantihan jo ehti diplomaatteja häätää, jos ei ihan Siperiaan asti, niin pois kuitenkin. Ottamatta kantaa Venäjän syyllisyyteen (vaikka kai se syyllinen oli?), mietin, että minkä oikeuskäytännön ja -tajun mukaista on rankaista, ennen kuin on todistettu syylliseksi?

Eilen oli hieno, aurinkoinen, päivä. Käytiin mutka metsässä lumikenkien kanssa. Laavullakin poikettiin. Maisemat ovat hienoja, oli kesä tahi talvi!





  Sitten mentiin laiturille istuksimaan. Siihen ei käynyt tuulen virettäkää. Voiko maaliskuun ilma paremmaksi kehkeytyä? 



  Muutama pilkkimies liikkui Potinlahdesta lähtevällä kelkkauralla. Ensimmäistäkään moottorikelkaa tai mönkijää ei ole näkynyt, ei kuulunut. Eivät kai tohdi lähteä sohjoa uhmaamaan.


  Kettu oli yön aikan tallustellut edestakaisin laiturin ohi.


  Tuunasin eilen lisää ves´kelkkaa. Se on alunperin tehty kovin perstenäselle ihmistyypille, eli meikäläinen salskea urho (175 sm) joutuu sitä lykkäämään kovin kumarassa. Joten korotin "selkänojaa"  vaaksan verran. Käytin tarjolla olevia materiaaleja: vanhojen paperisten pimennysverhojen ylä-, ja alarimoja, nippusiteitä ja muutamaa ruuvia. Irrotin myös puukannen, laitoin sen tilalle ahkion, ihan vaan "mustekaloilla" kiinni. Siinä on hyvä kuljettaa eväät sun muut tarvittavat tuotavat saareen, vietävät pois. Samoin naplikoin etuosaan vetoköyden; lumikenkien kanssa ei kelkan työntäminen onnistu, koska jalassukset ulottuvat reilun puolen metrin verran selkänoja taakse.


  Hieno viritys, vaikka itse sanonkin. Niin on tietysti parasta. Että itse sanon. Muualta saattaa olla vaikeaa saada sellaista lausuntoa. Toisaalta; ei tavaroita jäällä roudata lausunnoilla eikä mielipiteillä, vaan toimivilla värkeillä, ulkonäöstä riippumatta. Siis värkin ulkonäöstä. Yhtä vähän on toki merkitystä tapahtumaan osallistuvien ihmisten ulkonäöllä.

  Nyt on blogia kirjoitettu. Tehokkaampaa olisi ollut tämäkin aika käyttää parin moottorisahan tankillisen polttamiseen. Kävi kuitenkin näin.

  Lopuksi: Facebook ei taida enää olla pop. Liikaa vaikutusvaltaa on se, kuten jotkut muutkin some-yritykset saaneet haalittua. Ja jos ne eivät pidä huolta saamiensa tietojen salassapitämisestä, ollaan yhtä heikoilla jäillä, kuin vappuna Luonterilla. Pitänee seurata tapahtumia, tarkastella omaan kantaansa lärvikirjaan ja Googleen sen perusteella. Mutta tämä juttu sinkoutuu vielä molempien kautta nähtäväksi. Kävi, miten kävi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti