perjantai 30. maaliskuuta 2018

NO NIIN....

  No niin...., nyt on liput Pori Jazz'iin ostettu. 19. heinäkuuta sinne mennään. Vijay Iyer
Sextet, Cigarettes After Sex, Litku Klemetti, Burt Bacharach, Mavis Staples ja Nick Cave & The Bad Seeds. Eiköhän kesäinen päivä kulu yöhön ihan mallikkaasti.
  Kohtuuhintainen yöpyminen ja aamupala järjestyivät Eurajoelta Airbnb:n kautta. Toivottavasti ilmojen haltiat ovat viimekesäistä suosiollisempia. Vaikka nyt tullaan varautumaan paremmin, eli pässinpökkimät villapaidat plus kunnolliset sadetakit ja sydvestit ahdetaan reppuihin.
  Neljäs kerta viiden vuoden sisään tämä meille on, kun Poriin mennään. Eli alkaa tavaksi tulla. Olisi saanut tulla aiemminkin. Vaan parempi myöhään, etc. Ilman brassailua ja "siellä on pakko olla-meininkiä": Oma viehätyksensä on Kirjurinluodon ilmapiirissä. Sitä paitsi näyttää siltä, että jopa me suomalaiset osaamme noilla festareilla käyttäytyä.

  Kun muistaakseni alkuvuodesta Nick Caven Poriin tulo julkistettiin, päätin, että sinne mennään. Tuolloin ei muita torstain esiintyjiä oltu löyty lukkoon. Tutkailin jo silloin yöpymispaikkoja, mutta en sopivaa löytänyt. En osannut Airbnb:tä huomioida. Asia jäi hahmolleen.
  Kun keskiviikkoiltana äkkäsin Jazz'in fb-jaosta, että lippuja saa maaliskuun loppuun vähän nätimmin S-etukortin kanssa, ryhdyin toimeen. Aikani Airbnb'n varauksen kommervenkkien (kokeilkaa itse, ainakin 1. kerta edellyttää muutamia toimia) kanssa melskattuani sain varauksen tehtyä. Lippujen ostaminen ei aiheuttanut ylimääräistä verenpaineen nousua. Paitsi että Ticketmasters'in salasana oli tietysti hukassa.
  Yöpymispaikan kanssa ollaan viestitelty, sovittu, että keskiyön jälkeen sinne voidaan mennä. Nyt on kaikki reilassa. Eli ilmojen haltijoiden kanssa pitää vielä saada välit kohdilleen. Miten se onnistuu? Tuskin maallisella lahjonnalla? Varmaan jotain taikoja, tanssiesityksiä, ja uhrilahjoja vaaditaan? Pitää perehtyä asiaan.

  Muita esiintyjiä lainkaan väheksymättä sanon jokusen sanan tunnetuimmista:

  Burt Bacharachin sävellyksiä on jokainen kuuloaistin omaava kuullut. Mm. Aretha Franklin'ille ja Dianne Warwick'ille hän sävelsi monia ikimuistoiia kappaleita. Eli eräänlainen legenda on kyseessä. Mitäpä vanha herra tarjoaa?

  Mavis Staples on minulle tuntemattomampi tapaus. Olen joitain hänen kappaleitaan kuullut, yhden dokumentin nähnyt. Ääni on rautaa, ura ja teot upeita. Staple Singers oli koossa jo 1950-luvulla, ja se muistetaan1960-luvun kiertueista Martin Luther King'in kanssa.
   Spotify'n kautta on tarkoitus lady'yn tutustua tarkemmin. Itse asiassa latasin jo muutaman albumin. Tuoreimmassa on heti yhtymäkohta viimekesäiseen Pori Jazziin ja pääkohteeseemme Wilco'on. Mavis'in uusin levy "If All I Was Was Black" on Wilco'n nokkamiehen  Jeff Tweedy'n käsialaa ja hän on sen myös tuottaja. Albumi on jo Mavis'in kolmas yhteistyö Jeff'in kanssa.
  Tämä jo 78-vuotias soul-, rythm&blues-, sekä gospellaulaja, ja ihmisoikeusaktivisti tuntuu olevan voimissaan. Ilo nähdä ja kuulla kesällä.

  Nick Cave-expertiksi en ole herenny. Eikä varmaan minusta sellaista tulekkaan. Oli kyse mistä tahansa, exPertti minusta tulee vasta, kun poistun keskuudestanne. Nick Cave'a olen kyllä viime aikoina isosti kuunnellut. Ihan kaikki miehen tuotannossa ei minua sytytä. Mutta kelvollista on paljon, helmiä runsaasti. Joten odottavin mielin kokoonpanoa lähden testaamaan.

  Laitetaanpas tähän väliin kuva Wilco'sta viime kesältä....


...Suzanne Vegasta kesältä 2015....


....ja Eric Burdon'sta kesältä 2014.


Muuten, olikohan Dumari antanut Suzanne'lle silinterin, koska illan lopuksi esiintyessään miehellä oli ihan erilainen hattu?


   Pitkäperjantai on lähtenyt kuluttamaan mittavaa kestoaan. Se alkoi osaltani aamulenkillä. Olipa sellainen aamu! Nokka ja silmät vuosivat, kuin sanonko mikä? Kengännauhat aukesivat ainakin kolme kertaa. Olin useaan otteeseen kaatua turvalleni liukkailla jäätiköillä, nastakengistä huolimatta. Onneksi sentää korvissa soi Mavi Staples! Tuli mieleen, että onko tää kaiken vaivan arvoista?  No onhan se. Tuollaisia aamuja on kovin harvoin, päinvastaisia melko usein, siltä väliltä olevia useimmiten. Sitä paitsi sen palkitsevampaa oloa, tyytyväistä mieltä, tarjotaan, mitä hankalampien vaiheiden jälkeen tulee lenkiltä kotiin.

  Nyt ryhdyn muihin puuhiin. Pääsiäisen alkua jokaiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti