maanantai 19. maaliskuuta 2018

PIITTAMATTOMAT

  Minusta on tullut katukyttääjä, kauppakäyttäytymisen vahti ja television kokoaikainen arvostelija.

  Tv-ohjelmat ovat, mitä ovat. Reilun kymmenen ilmaiskanavan tarjonnasta saa hädin tuskin koottua yhden kanavan tarpeiksi asiallista ohjelmaa. Niistä valtaosa yleltä.

  Kaupoissa on jatkuvana mieliharmina ihmiset, jotka parkkeeraavat kärryineen keskelle käytäviä vaihtamaan kuulumisia (ja niitä tuntuu riittävän) tukkien kulkutiet sekä pääsyn muutamaan hyllymetriin. Samoin pernaani ottavat kassajonossa perstuntumalla, joko kärrillä, tai ilman, työntytyvät asiakkaat. Hirveä kiire tuntuu olevan päästä tarjouskahvi, maitopurkki ja kolme olutta lastaamaan hihnalle. Ihan kuin se nopeuttaisi jotenkin. Kai olen niin herkkä, että koen mukavuusalueelle tunkeutumisen epämukavaksi.

  Nuo ovat henkilökohtaisia mielipiteitäni ja kauppakäyttäytymisen osalta luultavasti kanssaihmisten tiedostamatonta käytöstä. Mutta entäs piittaamattomat? Niitä piisaa, piittaamattomia:
  -auton joutokäyttäjät
  -invapaikoille luvatta parkkeeraavat
  -perhepaikoille yksin autonsa jättävät kuuskymppiset äijänköriläät
  -päin punaisia kaahaavat
  -pysähtymättä suojatien eteen seisahtuneen ajoneuvon ohittajat
  -jatkuvasti vain takseille ja linja-autoille sallitun reitin kautta oikaisevat
 
  On niitä muitakin, nämä päällimmäisenä mielessä. Nuo kansalaiset ovat piittaamattomia. He puolustelevat käytöstään sillä, että ne ovat pikkuasioita. En väitä, että rikkeet ovat isoja. En ole vaatimassa heille rangaistusta. Mietin vain, että jos ei viitsi välittää pienistä asioista, onko aita matalampi isompien rikkomusten puolelle?
  Olen tosiaan kuullut monasti sanottavan, että se on vain pikku juttu. Kuka on oikea henkilö sen arvioimaan? Kiellon rikkojako? Tuskin.
  Minä olen elämäni aikana lähes kaikkia määräyksiä rikkonut, sääntöjä oikaissut, hyvää tapaa kiertänyt. Joskus tietoisesti, pakko myöntää. Mutta vanhemmiten olen ruvennut ajattelemaan, että jos laki on tehty, sitä pitää noudattaa. Sillä, kuten aiemmin mainitsin, lipsuminen jossain asiassa johtaa helposti riveämiseen jossain toisessa.
  Asialla on, kuten yleensä, toinenkin puoli. On nimittäin olemassa niin järjettömiä ja väärin joitakuita kohtelevia lakeja ja määräyksiä, että on paikallaan olla niitä noudattamatta. Mutta en todella näe joutokäyntikieltoa tai pysäköintimääryksiä tai liikennesääntöjä sellaisiksi.

  Piittaamattomuus kokonaisuutena on suuri, suurin?, syy pallomme pahoinvointiin. Vaan mikä minä olen moralisoimaan? Tai ensimmäistä kiveä nakkamaan. Enkä missään tapauksessa viimeistä.

  Kai minusta tosiaan on tullut vanha ja kärttyisä ukkeli. Mutta poikkeuksena  vanhan kärttyisän ukkelin streotypiaan en yleensä ole kärttyisä nuorisoa, tietotekniikan vyörymistä, maahanmuutajia tai seksuaalisesti toisin suuntautuvia kohtaan. Kärttyisyys voi siis olla valikoivaa. Kuka valikoinnin tekee, on arvoitus. Mutta on se kuka tahansa, olen tyytyväinen kohdalleni osuneista valinnoista.

  Sellaista viikon aluksi. Ja maailma pysyy ennallaan, vaikka kuinka kärsisin perstuntumalle tuppautuvista lähimmäisistä: Putin jatkaa. Trump erottaa. Kevät koittaa. Peltsut lähtee lomalle. Ja me Anttolaan. Keskiviikkona. Joten nyt, heti, peruutan lehden viikoksi, viestitän ilpin pöhisemään. Etteivät unohdu, tärkeät asiat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti