perjantai 23. maaliskuuta 2018

KALAA KALASTAMASSA

  Eilen oli ilmaa jos jonkin laista; lumisadetta, pilvipoutaa, hippusen aurinkoa, lumisadetta, räntäsadetta, pilvipoutaa, vesisadetta, räntäsadetta, pilvipoutaa, kronologisessa järjestyksessä, osapuilleen. Aamusta ei vielä järin sadellut, joten sahasin parin tankillisen verran puita, vetelin ne kasaksi rantaäpräälle. Jäälle en viitsinyt puita kaataa, koska siellä on vettä ja sohjoa vallan perkeleesti. Pilkon puut rannalla, pinoan, tai aumaan, sinne, vyörään ensi kevättalven hangilla liiteriin.

  Olin vaihtanut puusouvin jäljiltä märät vetimet kuiviin, kun Haneli pirautti. Sanoi, että prototyyppi vuokrakelkasta on valmis. Jatkoi vielä:
  "Voisin tuuva sen Potinlahteen. Ja jos haluvat lähtee mukkaan, ni männään Reissalamelle kahtomaan verkot."
  "Jovain passaa. Käviskö tunnin piästä, kun myö syyvvään ensin", minä vastasin.
  "Sekkii soppii", vastasi Haneli.

  Maha täynnä virittelin lumikengät jalkoihin, lähdin dallaamaan yli veden. Kun oikaisin moottorikelkkauralta, muuttui meno raskaaksi, mutta ajattelin, että kyllä tuon matkan jaksan tarpoa sohjossa. Lumikengät osaavat kehnoissa olosuhteissa olla pikemminkin rasite, kuin helpotus.
  Hannilan Hannu oli matkan varrella pilkkimässä. Muutama sana vaihdettiin. Kohta näkyi Haneli kaartavan autolla rantaan. Hän nosti ves'kelkan Nissukan perästä pois. Minä ehdin pian sitä ihailemaan. Mutta ei siinä kauaa ihailtu, hypättiin autoon, sörnäytettiin Säresyväntietä Reissalmelle.
  Aika tavalla oli vettä sielläkin jään päälle puskenut. Kaksi jataa Hanelilla oli keskiavannosta pyytämässä. Ensin koettiin rannan puolimmainen.
  "Lahnanlinttijä tästä varmaannii tullee," ennakoi velj'mies.
  Ja niin tuli, vissiinkiin kahdeksan. Tai yksi oli sentään syötävän kokoinen.


  Nuo pienet lahnat saivat meidät muistelemaan kaiholla Mualar-Mattia. Joskus seitkytkuvulla olin Piskolassa käymässä. Koettiin verkot ja saatiin silloinkin useita lahnanlinttejä. Haneli kekkasi, että Väisäsen Matti tykkää näistä. Joten sörnäytettiin kylille ja Pajatielle. Matti sattui olemaan kotosalla. Kun Haneli kaatoi pihalla saavista Matin ämpäriin kymmenkunta lahnaa, kirkastui miehen naama:
  "Pojat, nyt Unionille, Matti rypee rahassa!"
  Niin tehtiin, oluet juotiin, mukavia haastettiin.

  Ilma alkoi olla jokseenkin sakeanaan pitkin salmea tuulen mukana vihmovaa märkää lunta. Ei kun huppua päähän, selkää vastatuuleen.


  Kävin vetämässä ensimmäisen jatan takaisin pyyntiin, perään kiinnittämässä narun syvemmän pään verkkoihin.
  "Tästä on tulluna hauki, tahi pari, joka reisulla", valisti Haneli.
  Niin tuli nytkin. Kaksi reilun kilon hymypoikaa. Alla niistä ensimmäinen.


  Ja tulipa vielä yksi puolentoista kilon lahna. Ihan passeli haikupönttöön, miksei uuniinkin.


  Minä otin toisen hauen. Tänään syödään kalafilettä. Lahnaa myös Haneli tarjotteli, mutta suhtauduin asiaan maltillisesti; meillä on mukana lohipala vakuumissa, ja se pitää joku päivä savustaa. Ei kalaa joka päivä, ettei kasva evät.

  Kelkan työntelin sitten saareen. Hyvin liukui. Ja kevyesti. Eipä kyllä ollut lastiakaan, kuin hauki ja lumikengät. Tällainen siitä tuli, prototyypistä. Se on Seppä-Liikasen, tai mahdollisesti Ikolan Tommon, ja Rosignolin pyhä liitto, missä näkyy myös ukki-Aleksin käden jälki puukannen muodossa. Long May You Run!.
Kuva on otettu illalla, kun olin vienyt sen katon alle pois jäätymästä tulevan yön pakkasessa.


  Tänään pitäisi tulla aurinkoinen päivä. Ajattelin pitää puusouvista vapaata. Mennää päivemmällä metsään lumikenkäilemään. Jäälle ei, tietystä syystä, ole palava halu.

  Kellon viisarit alkavat olla siinä asennossa, että pitää toimeutua kahvin keittoon. Pian alkavat ensimmäiset uutiset. Joten viimeiset uutiset  Avokkaasta loppuvat tällä erää tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti