sunnuntai 1. marraskuuta 2020

PÖRKISTÖJEN ALUISTA

   Selailin vanhoja valokuva-albumeja. Skannasin muutamia kuvia, sellaisia, joita en kai ennen ollut digidaaliseen muotoon laittanut. Ihan ensimmäisenä laitan kuvan Hilpasta ja minusta varmaan kesällä 1975. Ihan sen vuoksi laitan, että meistä, pian 50 vuotta samassa pöydässä syöneistä, ei montaa yhteistä kuvaa vanhoilta ajoilta ole. Ryhmäkuvia enemmänkin, mutta ei tällaisia. 


  Partaa oli näköjään runsaasti. Minulla. Ollaan tosiaan pian 50 vuotta yksissä pyöritty. Alkaa siinä toisen tuntea. Vaikka kyllä välillä tulee sanaharkkaa, pahempaakin. Yksi suurista mysrteereistä on se, että ei olla opittu sitä, kuinka paljon kumppanin kahvimukiin pitää laittaa maitoa. Aina tuppasi tulemaan sanomista, joten nykyisin ollaan nostettu kädet pystyyn; annetaan kumpikin toisen laittaa omat maitonsa. 

  Sitten nuottaosastolle. Luultavasti, ehkä, ja kaiketikin, samalta vuodelta kuin tuo edellinen. Muikku-Martti, eli Kiljusen Martti, armoitettu kalamies, veteli siihen aikaan joskus myös talvinuottaa. Kuvissa ollaan sellaisessa puuhassa.

Nuottaköysiä laitellan veden alle.


Nuottaa vedetään.


Perä lähestyy...


...ja on jäällä. Muikkuakin tuli jonkin verran.


  Nuottamiehistö oli tuossa performanssissa seitsemän miehen suuruinen: Muikku-Martti, poikansa Jussi, isä-Erkki, Haneli, minä, ja kaksi mielestäni livennyttä miestä, joita en kuvista pysty tunnistamaan. Joku kysyy, että missä se Haneli on? Tulkitsen kuvia niin, että tarpomassa on Haneli nuottakuvista toisessa, kolmannessa taas minä nojailen tarpoimeen. Mihin lie Haneli välillä joutunut?

Laitanpa vielä kuvan primus motorista, Muikku-Martista.


  Tuli mieleen, että noinkohan olen joskus näitä nuottakuvia aiemminkin blogissani käyttänyt. En takuuseen me, ettenkö. En kuitenkaan jaksa ryhtyä selailemaan yli kahdeksan vuoden aikana kertyneistä 1172:sta kirjoituksesta. Ja jos olen, niin olen, vaikka en sitä varmaksi muista. Jos minä unohdan asioita, niin unohtavat minua monin verroin merkittävämmät henkilötkin, kuten Ismo Alanko äsken Arto Nybergissä kertoi. 

  Joo, Nybergin ajaksi keskeytin tämän kirjoittelun. Nyt jatkan vielä tovin. Pari talviverkkokuvaa. Hanelilla oli 1970- ja 1980-luvuilla, vielä 1990-luvullakin, monta jataa verkkoja jään alla. Minä kävin paljon hänen kanssaan niitä kokemassa,  sillä noina aikoina oltiin melko usein Piskolassa viikonloppuina. 

Tässä Haneli kiinnittää vetonarua verkkoon.


Mieikäpoika vetelee veskelkkaa, nortti suussa, kuten ylemmässäkin kuvassa. 


  Tämä on n. 1980 napattu kuva. Pääsiäisenä se oli. Haneli oli jossain muualla, ja käytiin isä-Erkin kanssa katsomassa pari verkkoa Kaupinsaaren kupeella. Kymppikiloinen hauki sieltä löytyi.


  Eipä ole tullut talviverkoilla käytyä viime vuosina. Ei niitä Hanelillakaan enää kovin paljon, eikä koko talvea, pyynnissä ole. 

  Sitten ylimääräisenä kuva 1980-luvun loppupuolelta. Ollaan lähdössä Hanelin Lynxillä usmuuttamaan. Huviajelulle varmaan. Silloin saatoin pitää äänekästä bensanpolttoa kuulaassa talvisäässä huvina. Nykyisin välttämättä en. 


  Siinä kuvia menneeltä vuosituhannelta, asiaa vähän riveeksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti