perjantai 27. syyskuuta 2019

EDESTAKAISIN

  Aamulla usmuutin energian toimittajan, ja ennen kaikkea siirtomaksun rohmuajan, toimittamalla virralla ladatulla perämoottorilla varustetulla Päijän-veneellä Potinlahteen. Mukanani kävelysauvat, korvanappikuulokeet, ja puhelin. Eli lenkille ajelin.
  Lenkki ei ollut mikään rengasmatka, vaan "hin und her"-tyyppinen taivallus. Mukavissa maisemissa askel kulki joka tapauksessa, niin mennessä, kuin tullessa. Oli sekametsää, oli kuusikkoa, oli nuorta koivikkoa, oli pätkä hakkuuaukean reunaa, oli vähän peltoakin. Niin, ja vettä. Menosuuntaan lueteltua reilun puolen kilometrin jälkeen avautui oikealla Tallampi tyyneydessään.


  Siitä kilometrin verran, niin olin Särensyvän ojalla. Oikealla näkyi Särensyvänlampi...


...vasemmalla kohti Rupakonvirtaa suuntaava Särensyvänlahti.


  Vielä kilsa eteenpäin, ja seisahduin Västäräkinsillalle. Vasemmalle, pohjoiseen, avautui näkymä kohti Rupakkoa...


...oikealle kohti Västäräkinojaa.


  Seuraavaan tien vieressä näkyvään vesipaikkaan olisi pitänyt dallata viitisen kilsaa, aina Maljalantielle saakka, joten vesinäkymät olivat siinä. Pian käännyinkin takaisin, ihailin tulomatkalla jo näkemiäni lätäköitä.

  Lenkillä maisemista nauttiessani nautin myös musiikista. Kuuntelin Ry Cooderin albumin "The Prodigal Song", sekä Robbie Robertsonin viikko sitten julkaistun uutuuden "Sinematic". Ry on loistava jätkä, niin on tämä levytyskin. Robbie ei ensikuulemalta mitään valtavia säväreitä saanut aikaa, mutta ihan kuunneltavaa kamaa. Pikku hiljaa alkaa katse ja korva kääntyä Niilon ja Crazy Horsen 25. lokakuuta julkaistavaan levyyn "Colorado". Eivätpä he yhteistä levyä ole tehneetkään sitten vuoden 2012 erinomaisen albumin "Psychedelic Pill". "Coloraolta" lohkaistut esimaut "Milky Way" ja "Rainbow of Colours" eivät ennusta albumin nousevan klassikoksi, mutta odotusarvoa se ei vähennä, ainakaan minun (Niilo-fani since 1970) kohdallani. 

  Tänään on eilisen kaltainen pilvipuotainen päivä. Yöt lämpenivät pikkupakkasista plus seitsemään. Taidetaan Hilpan kanssa laskea illan suussa pari siikaverkkoa. Näyttää, että siika on nousemassa matalaan; minä sain yhden joku päivä sitten, naapuri eilisaamuna kaksi. Savusiika olisi piste i:n päälle huomisen hirvipaisin kera. Oikeastaan ajatusviiva enen i;tä, sillä alkupalaksi se tietysti nautittaisiin.
  Haneli kaivoi tosiaan pakkasesta meille hirvipaistin. Tekee vissiin tilaa, kun uusi metsästyskausi kolkuttelee nurkkasalvoksia. Mielihyvin sellainen palanen tällätään tuvan uuniin. Olen jo halot roudannut hollillen. Aamulla aikaisin on tulenteko edessä. Muutama tunti pekonilla vuorattuna, juuresten ympäröimänä, hautumassa, niin jo vain, vaikka ei siikaa alkuruoksi tulisikaan. 

  Sääennusteet ovat sen kaltaisia, että taidetaan lähteä maanantaina viikoksi Hollolaan. Keskiviikkona oltaisi joka tapauksessa lähdetty. Tilasin renkaanvaihdon torstaiksi. Tilasin siksi, että ei tarvitse kärvistellä epätietoisuudessa, vaikka oltaisiin parinsadan kilsan päässä rengashotellista. Ja koska kitkoilla ajellaan, on se ja sama vaihtaa kiekot hyvissä ajoin. 
  Perjantaina mennään sitten Espooseen. Iiriksen päiväkoti on silloin kiinni, joten tytön kanssa päivä touhutaan. Jäädään Tiilikaislle yöksi, sillä lauauntaina vieteään Iiriksen viisivuotisia. Tempus fugit! 

  Pähkäilin, mitä teen vesien suhteen. Päätin luottaa kuitenkin ennusteisiin, jotka eivät povaa pakkasia edes öiksi poissolomme aikana. Eli tuskin monen asteen miinuskelejä ainakaan tulee. Pienet pakkaset systeemi kestää. Mutta lokakuun puolivälissä, eli seuraavalla reissulla, kyllä vesijärestelmän tyhjennän, rannan pumpun venevajaan toimitan. Venehuollonkin olen varannut lokakuun neljännelletoista päivälle. Saapi sitten ajella, minkä vähän ajelee, viedä paatin talvehtimaan, kun siltä tuntuu. 
  Tuskin marraskuun puolella enää ainakaan kovin pitkiä jaksoja saaressa vietetään. Ehkä viikko siikaa kokeilemassa, suppiksia etsimässä. Sitten noin kolmen kuukauden horros Hollolassa, ja kun päivä tammi- helmikuun vaihteessa alkaa olla pidempi, arska korkeammalla, taas uutta kautta aloittelemaan. 

  Nyt on loppukuvan aika. Eilen käväistiin Piskolan puolella puolukoita katsomassa. Eipä juuri ollut, ainakaan niillä paikoilla, missä kuljimme. Mutta tämä erikoisesti tuulenkaadosta kasvamaan lähtenyt mänty komisti maisemia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti