maanantai 9. syyskuuta 2019

MUIKUN TIE

  Eilen laskettiin pyytöjä: naapurin Hannu pari ahvenverkkoa, minä pari muikkuverkkoa. Lisäksi Hannulla oli jo aiemmin päivällä heitettynä yksi katiska. Aamulla kokemaan. Tulos: Hannulla kolme keskipannun ahventa katiskassa, pari tuotakin kookkaampaa ja yksi siika verkoissa, minulla tuollaiset 120 muikkua. Naapuri ei muikkuja ottanut kuin paistkalat, vajaat parikymmentä kappaletta.

  Minäpä kerron nyt tarinan muikkujen tiestä verkoista mahaan. Kahdeksan maissa olin jo palannut ulapalta kaloja päästelemään.


  Hilppa aloitti heti perkaamisen. Joten kun muikut olivat irti, olivat ne pian myös putsattu. 


  Hilppa laittoi puolet kaloista savusuolaan, minä valmistelin haikutapahtumaa; pienin puita, laitoin öyheet (leppäpuru, ripaus katajan oksaa) pönttöön. Sitä ennen piti käydä kutterilla sörnäyttämässä lisää purua.


   Kymmenen maissa asettelin muikut kahdelle ritilälle. "Muikut kelmeänä, keikut mulmeana" voisi sanoa: 


  Sitten virittelin tulet. Ja eiku valkeaa ylläpitämään, odottelemaan.


  Puoli tiimaa ja rapiat, kurkistus pönttöön. Eivät olleet muikut enää kelmeänä, ei tarvinnut keikkua mulmeana:



  Vielä maistiainen. Juurikin passeli kypsyys. Toinen varmistukseksi, kyllä näin on asia. 


  Tässä kohtaa oli ja parin kalan tie vienyt vatsaan, siis minun vatsaani. Kalat voipaperiin ja sanomalehteen. Sitten tuumailin, että meillä on liikaa muikkuja, olletikin, kun olin sopinut Hanelin kanssa meneväni huomenna Piskolaan katontekoon. Mutta snat! Haneli ja Ikolan Toni olivat parast'aikaa pellittämässä erään mökkisaunan kattoa tuossa aivan niemen takana. Minäpä vien heille maistiaisia! Niin tein. Kun muikkunyssäkän kera veneeseen pääsin, alkoi tihmoa vettä, mutta se ei lannistanut kalalähettiä. 
  Pojjaat olivat saaneet toisen lappeen peltiin, kun sinne ennätin. Kerroin, että nyt olisi lämmintä haikumujetta tarjolla. 
  "Muutama ruuvi vielä, sitten tullaan alas" oli vastaus. Näin tapahtui. Hyvin maistuivat kalat työn raskaan raatajille.


  Tässä kohtaa oli jo parinkymmenen muikun tie kulkenut verkosta vatsaan. 

  Hilppa oli sillä aikaa, kun kalaterveisiä vein, tehnyt perunamuussia ja keittänyt kukkakaalin. Hyvää oli ruoka. Hilpasta en tiedä varmasti, mutta minä pistelin ainakin kymmenen kalaa. Eli jokseenkin nelänkymmenen muikun tie oli kulkenut verkosta mahaan. 

  Seuraavat mujeet joutuvat odottelemaan iltaan. Odotusarvona on, että paist'muikkuja silloin syödään. Ja huomiseksikin jää vielä vähän tavaraa. Olisiko katontekijälle huomisiltana muikkupihvejä luvassa? Mene tiedä. Sen tiedän, että muikkupihvit valmistuvat parhaiten edellisen päivän kaloista, koska keskiruoto irtoaa tällöin vaivattomammin. Sen tiedän siksi, että minua on asiassa valistettu. Ehkä koittaa se päivä, että sen tiedän myös siksi, että olen omakohtaisesti muikkupihvejä valmistanut. Maailma on täynnä ihmeellisiä ja äkistään epäuskottavilta tuntuvia asioita. 

  Riitäköön ylläoleva muikun tiestä verkosta mahaan. Minun tieni vie huomenna Avokkaasta Piskolaan. Hellepäivä luvassa. Saadaan katonteko hyvälle alulle. Antaako Esteri jatkaa hommaa? En lähde spekuloimaan, kokemukseni sääennusteiden luotettavuudesta ei puolla sellaista toimintaa. Mutta melko varma olen siitä, että ennen itsenäisyyspäivää Piskolan keskimmäisen talon puuliiterin katto pitää vettä. 

  Tämä päivä saa mennä tänällään. Sen verran on vesisateentynkää ollut, mahdollisuuden merkkejä ilmassa, että en aio ryhtyä rapun korjaukseen. Mitä hittoa, kun peittelemään sen jotuisi, jos ei muuten, niin kaiken varalta.
  Kaivoin sentään alakasvimaalta ne pari riviä perunaa. Eipä ollut sato lainkaan samaa luokkaa, kuin uudella paikalla. Toki sieltä irtosi emmeet useampaan keitinveteen, muutamaan keittoon. Mutta kokoluokka oli pienempää, lukumäärä per varsi vähäisempää. Lisänä rikka rokassa, pikkupottu kellarissa. 
  Tähän toteavaan lausahdukseen lopetan tämän jo toisena päivänä peräkkäin ilmestyvän kirjoitukseni. Palataan loppuviikosta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti