torstai 2. toukokuuta 2019

MENI JA TULI

  Valpuri meni, sade tuli. Nyt aamulla aikaisin satelee vettä, +6 astetta mittarissa. Mikäli sääprofeetat ovat oikeassa, vettä tulee pitkin päivää, yöllä pakastaa, mättää lunta. Lunta, räntää, tiputtaa koko huomisen päivän. Lauantai näyttää melko sateettomalta, mutta viileää on. Ja viileänä sekä epävakaisena kelit jatkuvat. Niinpä, eihän se kesä vielä ole.

  Vappu meni. Vähän tuulista oli, etelästä, välillä lounaasta, puhalteli, joten ihan pihallakaan ei ollut kovin lämmintä, vaikka arska, varsinkin eilen, yritti lämmittää ulkona olevien luita.

  Kuten arvata saattaa, melkoisen rauhallisesti juhla sujui, saaressa. Munkkeja ja simaa sentään nautittiin, Serpentiinit ja ilmapallot olivat myös kuvioissa. Ja Iiriksellä kissan kasvot.


  Kun aurinko paistoi, uskaltautui ulkona kahvit nauttimaan.


  Vappuaamuna kävin punnertamassa soutuveneen vesille jään ripeitä vielä kantavsta Potinlahdesta. Laitoin siihen teohsekoittimen ja akun. Käytiin Annan ja Iiriksen kanssa sitten hakemassa katiskasta reilu kiloinen hauki. Joten vappulonaaksi oli hampurin haukea.
  Anna ja Iiris lähtivät kahden maissa, vatsat täynnä haukea ja munkkeja, kohti Espoota. Minä kävin suojaamassa rannan vesipumpun villalla, laitoin muovikäreeseen. Sen verran miinusta on kai tulossa, että parempi varautua.

  Päivänä muutamana, taisi olla aatto, otin savut kaikista puutarha- ja metsänhoitovälineistä. Trimmeri, raivaussaha sekä puutarhajyrsin pärähtivät kivuttomasti käyntiin. Ruohonleikkuri teetätti töitä, eikä käynnistynyt, ennen kuin olin irrottanut tulpan, lorauttanut reikään ryypyn. Se ei ollut yllätys. Masiina on oikutellut ja käyttäytynyt arvaamattomasti jo pari kesää. Eikä ole monta vuotta vanha! Entinen palvelija palveli yli 30 vuotta, lähti käyntiin keväisin viimeistään toisella tempaisulla. Mutta sitten, vaikka vissiin tyhkärautaa olikin, alkoivat osat sinkoilla. Brigg & Stratton-moottori olisi varmaan pelittämyt toisen 30 vuotta! Mutta uusi oli hankittava.  Ja tietysti menin halpaan, ostin halvan. Kuinkahan monta kertaa olen joutunut katumaan halpoja hankintojani? Ei itse elämäkään pysty aina kovapäisimpiä opettamaan!
  Oma jokakeväinen jännityksensä tuossa käynnistysrituaalissa on. Ja mieli kevenee, jos kaikki pelaa. Nyt värkit toimivat, joten hyvä on kohti kesää lähteä. Jyrsintä tarvitaan pikapuolin, ruohonleikkuria ehkä parin viikon kuluttua, trimmeriä kesemmällä. Raivaussahaa ties koska? Tarvetta kyllä on, riippuu siitä, koska on aikaa. 

  Uuni palaa, joten kirjoitustilanne on paikalleen tavanomainen. Pakko lämmittää isoa uunia, kun noin viileäksi vetää. Juuri lisäsin puita. Kohta laitan kahvin valumaan. Aikomuksena on lähteä käymään Mikkeli Cityssä. Ihan turha päivä, töitten kannalta, on tulossa, joten kauppa-asiat on mielekästä hoitaa pois alta. Muutamia pikkuhankintoja, ruokaa tietysti, ja veneen sammuttimen leimaus. Eväitä hankitaan sen verran, että reilu viikko pärjätään.
  Minna torikahvilassa oli tarkoitus myös käydä, Minnaa  ja Morttia moikkaamssa, mutta fb:sta huomasi Mortin päivityksen, missä hän ilmoitti kahvilan olevan pari päivää säpissä. Ymmärrettävää, voipi olla miinusmerkkistä toimintaa, miinuskelillä, lumisateella. Niin mukavaa kuin oliskin ollut innan hyvistä tarjoiluista nauttia, ei se mikään hyvätekeväisyyslaitos ole. No, seuraavalla kerralla sitten. Ja sitä seuraavalla, ja sitä.....

  Kun ilmat antavat myöten, on edessä potun istutus. Hilpaa laittelee sitten erilaisia siemeniä itämään. Puunhakkaamista piisaa. Kesäkeittiöprojektia pitää viedä eteenpäin. Eli ensi tehdä kunnon plääni, sitten toteutus. Huilatessaan voi käydä vesomassa. Se homma jäi viime kesänä melko anhittomiin. Jossain välissä täytyy kuutioida saunarempan tapeet, miettiä, josko tilaisi lauteet valmiina.
  Hommaa riittää. Se on hyvä. Keväisin, alkukesästä, jaksaa paina. Syksymmällä tulevat sitten muut kujeet; marjat, sienet, muikut, siiat. Ai niin, sienistä mieleen: korvasienten kanssa pitää olla kuulolla. En tietysti  niiteen kasvua kuule, mutta kasvustilanteesta kuulen, lähinnä Hanelilta. Nyt, kun vettä saavat, ja jos lämpöä tulee, alkaa niitä nousta. Pitää vaan löytää oikeat mestat.

  Sitten aamupalan laittoon. Ja kohtapuoleen kaupunkiin. Sadepuvut päällä, sydvestit päässä. Ainakin venematkalla.

  Loppuun vielä kuva aaton metsäretkeltä. On se Luonterin maisema aina yhtä innostava!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti