perjantai 3. toukokuuta 2019

EI KYLMYYTTÄ KUMMEMPAA

  Lauantaina 27. huhtikuuta tultiin saareen. Lämpöasteita epävirallisen elohopeapylväsmittauksen mukaan talon aurinkopuolella 27, varjopuolella 21. Plussaa.
 Perjantaina 3. toukokuuta aamulla -3, keskipäivällä +/- 0, iltapäivällä +1. Aurinko-, sekä varjopuolella.
  Tupapäivä tuli. Vaikka sadetta ei juuri ollut, ei sellaiseen tuuleen viitsnyt lähteä, kuin pakolliset tekemään.
  Vaikka ei ollut pakko, niin ihan uteliaisuuttani kävin ap. kokeilemassa rantapumppua laskeakseni vedet saunan pataan ja vesisaaviin valmiiksi. Eipä vesi lirunut, oli sen verran tempaissut letkuja hyyhmään. Onneksi suojasin eilen pumpun!
  Ip. menin uudestaan kokeilemaan: jo vain, vesi suissusi, kuin ei mittään!

  Rastaat, räksät ja musta -sellaiset, hyppivät hangella, yrittävät löytää murkinaa, kun eivät sitä varmaan ilmasta tai puista nyt löydä. Hyppivät ne varmasti muinakin päivinä, mutta lumen päältä ne huomaa helpommin.


  Aika monta pariskuntaa mustarastaitakin nurkissa pesii. Kaksi pesää tiedä varmasti. Ja lumipeitteisellä nurtsilla on välillä kymmenkunta yksilöä. Räksiä vielä lukuisammin.

  Aamulla oli satamassa lumisia veneitä. Ja iltapäivällä myös. Ei ole ollut tarve, eikä hinku, lähteä ulapalle.


  Pensas rantapolun varrella oli myös talvisen oloinen. Nyt on tuuli ja vähän plussan puolelle kivunnut lämpötila putsannut sen valkovaipasta.


  Ensi yö on vielä pakkasella, mutta päivällä on sentään muutama aste lämpimän puolella. Ja lumikuuroja. Ja aurinkoa kans. Ennusteen mukaan.
  Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä on taas vähän miinusta, sataa lunta ihan reippaasti hetken. Päivällä lähes kymmenen astetta plussaa. Arskakin näkyy. Ennusteen mukaan. Sunnuntai voipi olla potunlaittopäivä.
  Kun tuota ennustetta seuraa eteenpäin, niin maanantai on aurinkoinen poutapäivä, +9. Tiistaina sataa, +7. Keskiviikon yhdestätoista petraa päivälämpö perjantain viiteentoista, aurinkoakin päivittäin. Yöpakkaset loppuvat, ainakin tällä erää, aivan alkuviikkoon. Ennusteen mukaan. Eli jos ennusteen mukaan mennään, aivan passeleja ilmoja. Vuodenaikaan tyypillisiä.
  Tuon pidemmälle en edes mieti. Perjantaina, tai lauantaina, lähdetään käymään Hollolassa. Pitäähän sunnuntaina mennä äidin luo kukkapuskan kera.

  Maanantaina sitten palataan takaisin. Silloin odottavat uudet ilmat, vanhat työt. Työt, joita en enää vaikka kuinka monetta kertaa listaa. Parempi, niin. Toivottavasti olette unohtanee ne aimmat listaukset. Jos jää joku vaikka tekemättä. Parempi listata tehdyt duunit. Ettei pääse kukaan nälvimään.

  Sen verran kuitenkin duuneista, että Hilppa katsoi päivällä Huvila ja huussi-ohjelmaa. Siinä tehtiin vanhasta ladosta kesäkeittiö. Muutakin rakennukseen kai tuli. Kun ohimennen vilkaisin, kesäkeittiö näytti valmiina siltä, että saattaa tietää minulle vaikeita aikoja. Saattaa tietää, että Hilppa tiettää. No, vitsi, vitsi. Mutta ei vitsiä, että ei totta toinen puoli, tai ainakin hitunen. On se saattanut joitain vinkkejä saada, Hilppa. Näkkyypähän.

  Se on todettava, että ei ole vesiliikenne vielä haitaksi. Pari mökkinaapuria on maisemissa, mutta eivät hekään isommin ajele. Muita veneitä olen koko aikana havainnut tulopäivänä yhden, vappuaattona yhden ja vappupäivänä yhden. Nuo vappun ajan havainnot olivat uisteluveneitä. Saman verran on huomioita helikoptereista ja lentokoneista (pienkoneista). Mitä lie pörräilleet. Eivät haitaksi asti, nekään. Joten rauhaisaa on. Linnut vienosti aamuyöllä visertävät, se kuuluu asiaan. Palokärki ja joitsenet täällä suurinta melua pitävät. Jousenet rääkyvät reviirirajojaan. Palokärki äleytyy välillä vetelemään sarjoja Piekälän puolella johonkin sähköpylvään peltilätkään. Melkoisia rumpusooloja päästelee elikko.

  Näitä sepustuksia tulee näköjään rustailtua tiheään. Paras siis lopettaa, ainakin tämä, tähän. Ja älkää minua syyttäkö, syyttäkää ilmoja, jotka suorastaan tuuppavat minut pois ulkoa, tähdellisemmistä töistä, koneen ääreen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti