maanantai 29. huhtikuuta 2019

VAPUN ALLA

  Vappuaatto huomenna. Monella alkaa rieha. Ilma ei taida vähentää riehamielisten juhlintaa; ei räntää luvassa. Pitäähän perinteisiä kallistelujuhlia olla. Vappu ja juhannus näistä ilmeisimmät. Joulu ja pääsiänen hieman hillitymmät, tekopyhien salatissuttelijoiden parasta aikaa, mutta kulutukseltaan varmaan samaa suuruusluokkaa.
  Täällä saaressa on riehan kuva munkki/sima/ilmapallo/serpentiini. Jos Iiris ei olisi paikalla, olisi kuva muutoin sama, paitsi ilmapallo/serpentiini puuttuisi, luultavasti myös sima/munkki. Ainakin itse tehty munkki. Mutta nyt Hilppa on lupautunut munkkileipuriksi. Sima on kuitenkin kaupasta; käytiin tänään kylillä, veneeseen bensaa ostamassa. Samalla kaupasta simaa ja jäätelöä. Ja tietysti Marskin leipä.
  Pikavisiitin huipennukseksi käväistiin Sirpukassa pullakahvilla. Tai oli tarkoitus. Mutta kahvileipätilanne oli perin heikko, joten tilaisuus muuttui jäätelökahveiksi. Siitähän Iiris tykkäsi, vaikkei kahvia juokkaan.

  Kyliltä ajettiin Hanelin rantaan. Hilppa ajoi auton sieltä Potinlahteen. Samalla selvisi syy Sirpukan puuttelliseen pullatilanteeseen. Haneli kertoi vasta olleensa siellä jossain kalastusaluetta koskevassa kokouksessa. Kokousväki on tunnetusti persoa kastettavalle.

  Selvisi pulla-arvoitus mutta eräs toinen arvoitus ei. Nimittäin Peppen vanhan, mutta vetreän, pilkkihaalarin kohtalo. Sitä syksyllä käytin, lähinnä veneillessä. Nyt sitä ei löydy mistään! Ei ollut kotona, ei ole Avokkaassa, ei ole veneessä. Eikä ole Piskolassa. Ajattelin, että sinne sen syksyllä venettä telakalle viedessäni jätin, Hanelin venevajaan. Kävin katsomassa, ei ollut. Kysyin Hanelilta, joka sanoi vieneensa kelluntatakkeja ylätalolle, jotteivat homehdu talvella. Sanoi ehkä vieneensä haalarini samalla. Pyysin  tarkistamaan. Nyt oli velj'mies tarkistanut, eikä ollut löytänyt. Johan on perkele, että liki neljäkymmentä vuotta palvellut asuste on hävinnyt. Se on ohueksi kulunut, siihen on täti-vainaani Eila joskus vaihtanut vetoketjun, eikä se enää juuri lämmitä, ei ainakaan hävinneenä, mutta se on minulle rakas! Ajatelkaa, ensimmäinen pilkkihaalarini!
  No, ehkä se vielä jostakin pompsahtaa esille. Yhtä eppäillään; Haneli on melko peto asioita unohtamaan. Ei kaikkia, mutta juuri sellaisia, että mihin hittoon senkin jutun olen lykännyt. Tai sitten se löytyy allekirjoittaneen hyvästä jemmasta. Ei olisi ihme sekään.

  Iiris on viihtynyt saaressa hyvin, vaikka ei kovin kesäistä ole ollut. Jo eilen pitin Maija-hevosta hyvitellä pitkän eron jälkeen, vähän ratsastaakin...


...kiikku oli testattava...


...ja leikkimökki inventoitava.


  Tänään ehti tyttö jo temppujakin esittelemään.


  Tuosta Maija-hevosesta vähän historiaa. Elina sen pelasti talosa jätekatoksesta, kun Tainan ja Hanelin tytöt olivat pieniä. Nyt Maija jatkaa elämäänsä täysin turvin Avokkaan hyväsatoisen heinän turvin. Kuvaannollisesti. Turvin on hyvä olla turvin.

  Saunassa on Iiris ollut molempina iltoina, tullut tomerasti yksin ylös, sanonut, että laitan yöpuvun päälle, äiti yllättyy. Ja niin on tehnyt. Iso tyttö.

  Eilen sörnäytin hissukseen lenkin Luonterilla. Ei näkynyt Norppaa. Mutta kalasääskipariskunta on palannut pesälleen. 


  Vaikka tässä kuvassa toinen on poistumassa sieltä. Pesältään.


  Hieno juttu. Taitaa olla viides kesä, kun linnut tuossa pesässä viihtyvät. Ja siellä ne norpatkin jossain lymyilevät. Vedessä tietysti, eivät puussa. Eivätkä ne ole yhtä helposti bongattavissa, kuin sääkset.

  Huomenna sitten ilmapalloja puhaltelemaan. Miten lie entisen tupakkimiehen keuhkot kestävät?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti