sunnuntai 5. toukokuuta 2019

LUMENPAISUMUS

  Vaiherikas päivä. Se alkoi minun osaltani aikaisin. Kahden jälkeen heräsin, kun puhelin tärähteli äänettömänä yöpöydällä useaan otteeseen. Viestejä lähetteli etäohjattava pistorasia. Sähköt poikki, sähköt päällä. sähköt poikki. sähköt päällä, etc. Viisi kertaa katkesi virta, palasi taas, ennen kuin klo. 3: 23 pätkähti, eikä enää palannut. Siinä sitten pyöriskelin tovin, ei tullut uni silmään. Nousin ylös, hiippailin nurkan taakse. Maa oli valkeana, kauttaaltaan. Ja lisää tiputteli.

  Laitoin muutaman kynttilän tupaan palamaan, hampaan pesu, lärvin huuhtelu, aamun lääkeannos. Viritin tulen hellaan, vesipannu kuumenemaan, kaivelin taskulampun valossa laatikota leipää, jääkaapista tykötarpeita, komerosta termospullon. Vesi kiehui aikanaan. Lorotin sen keittimen suodattimen kautta pannuun. Kaadoin mukillisen, laitoin loput termariin.

  Aamupalan jälkeen kävin pihan perillä, vein toisen puhelimeni veneeseen latautumaan. Minulla on kaksi luuria aktiivikäytössä: uudempi normaaliin elämään, vanha palvelija lenkille ja duuniin. Enkä tietysti ollut varautut varaamaan niitten akkuja illalla, joten kumpikin oli heikossa vireessä. Rannassa näytti aika epäkeväiseltä, eli keväättömältä.


    Ensin luulin, että vesi oli jäässä, mutta huomasin, että se olikin pinnalle jäänyttä, hyyhmäksi muuttunutta, lunta.

  Aika oli kulahtanut kuuteen. Ykköspuhelin kilahti viestin merkiksi. Ilostuin, että sähköt palaavat, mutta mitäs! Energiayhtiö ilmoitti klo. 6:02 "Keskeytys alkanut käyyttöpaikalla Avokkaansaari ANTTOLA. Selite: Arvioitu päättymisaika on 05.05.2019 04:30."
  Siis vähän yli kuusi sain viestin n. puoli neljä alkaneesta keskeytyksestä, joka kerrottiin loppuneen puolitoista tuntia sitten. Ja pimeys vain jatkui.
  Hilppakin kömpi noihin aikoihin ylös, pääsi termarikahville. Minä menin rantaan työntelemään lumet laiturilta. Lumisade oli välillä laantunut, mutta nyt sitä sateli vielä hetken lisää.


  Kun tulin ylös, vielä lehdettömän metsän läpi naapurin Hannun kävelevän pihallaan. Soitin hänelle. Hän kertoi netistä katsoneensa, että keskeytys loppuu klo. 7:30. Samalla kuulin, että Hannun vaimo Irene huuteli jotain. Oli näet tullut uusi tieto: Jakelunkeskeytys loppuu klo. 9:00. Ok, minä meni tulevaan kesäkeittiöön hieman purkuhommiin.
  Kello tuli yhdeksään, minä tupaan. Menin energiayhtiön Helmi-palveluun katsomaan vikakarttaa. Nyt siellä kerrottiin keskeytyksen päättyvän klo. 11:00. Itseasiassa sähköt palasivat 9:40.

  No hyvä, Hilppa sai ruoan laiteltua normaalein konstein. Syönnin jälkeen soitin Hanelille, kysyin, että ovatko he kotona, ja että voidaanko mennä käymään? Sopihan se, joten kohta lähdettiin ajelemaan. Alkumatkasta oli vielä muutama satametrinen veden päälle jäänyttä hyyhmää...



... kohta avarammille vesille päästyämme, oli viriävä tuuli sen jo hävittänyt.

  Hanelilla rupateltiin aikamme, juotiin kahvit uunituoreen suklaapiirakan kera. Anni ja Katriinakin olivat paikalla. Siinä turistessamme puhelin kilautti taas viestiä. Ensi ilmoitti etäluettava, että sähköt on poikki. "Taas", kirosin kuulijoille. Katsoin vikakartalta,ja näin, että Piekälänsaaren piirissä on 32 taloutta ilman sähköä. Ennustetta lopusta ei ollut. Mutta pian viestitti energiayhtiö, että jakelunkeskeytys loppuu klo. 17:30.

  Kahvin jälkeen käveltiin ylätalolle, Taina, Hilppa, Haneli ja minä. Siellä oli muutama tarkistettava seikka, mm. Avokkaan maakellariin sopiva sisäovi, jota ei kuitenkaan ollut. Kolmen kantissa lähdettiin ajelemaan takaisin, saunan lämmitykseen. Kuinka ollakaan, sähköt olivat jo päällä!

  Nyt ollaan saunottu, purastu iltapalaa, katsottu vähän tv:ta. Ja sähköt ovat pysyneet. Kai pysyvätkin, tällä erää. Ei ole enää raskasta lunta painamassa puita luokille, eikä juurikaan tuule.
  Vuosien varrella olen huomannut, että ilmastonmuutos on vaikuttanut sähköjaleluun. Tai sen häiriöihin. On tuulisempaa, on kovia ukonilmoja, on äkillisiä runsaita lumisateita. Kun on tuo etäohjattava pistorasia ilmoittamassa, huomaa jokaisen sähkökatkon, oli täällä, tai tuolla, kesti se sekunnin, tai päivän. Ja niitä on vuodessa paljon! Ennen sähkökatkot olivat harvinaisempia, hyvä jos kerran kesässä mahtiukkonen sellaisen aiheutti. Tosin ei ennen ollut värkkiä ilmoittamassa, että nyt ne pätkähti.

  Perunanlaitto siirtyy, aina vaan. Mutta huomenna möyhin kasvimaat. Luultavasti iltapäivällä päästään laittamaan pottua vakoon. Sitten on aikaa muihin toimiin tosissaan, eli tositoimiin. Jotenkin kaikki on ollut odottelua, pottujen varjolla vetkuttelua. Jos ne piilottetua saa, ei ole enää, mihin vedota.

   Sellaisia olivat osittain sähköttömän päivän uutiset. Tulevina aikoina kokosähköisiä päiväuutisia luvassa.

Näin talvista oli aamulla Avokkaan pihassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti