maanantai 14. maaliskuuta 2016

KEVÄTTALVEN TASAUS, osa ll

  Sunnuntai valkeni puolipilvisenä tyynessä -5 asteisessa säässä. Laitoin uunin jo kuuden kieppeillä roihuamaan; piti saada lapapaisti hyvissä ajoin muhimaan.

Lapapaisti tykötarpeineen menossa uuniin.


  Ei pidä sotkea lapapaistia palapaistiin, kuten tarkkanäköisimmät ovat varmaan jo huomanneet. Kun hiilet eli kekäleet tulivat ulosvedetyksi tuo mainio eväs uuniin saatiin, siellä säädetyn ajan omassa liemessään muhi, kielen oli viijä persijeeseen.

Lapapaisti tulossa uunista.


   Mutta ennen kuin tuota herkkua päästiin maistelemaan, käytiin vähän tallailemassa. Lumikengät oli etuisampaa laittaa jalkoihin, vaikka lunta jäällä ei ihmeemmin olekkaan. Käveltiin ensin Potinlahteen siirtämään auto satunnaisen ruuhkan poistuttua paremmalle paikalle. Pilvet olivat koko lailla vetäytyneet pois, oli hieno ulkoilusää. 


  Niin se päivä alkoi kulumaan, melko totuttuun tahtiin. Kun aamulenkki oli tehty, meillä oli aikaa katsoa yksi tallenne paistin kypsymistä odotellessa. Sitten ruokaa, vähän kirjaa, pienet perräiset.
  Päiväkahvin jälkeen mentiin laiturille arskaa palvomaan. + 10 näytti elohopea talon etupuolella. Kun en koko aikaa jaksanut istuskella, käveleksin hieman pitkin rantoja äplistelemässä, josko vaikka ilves olisi kuljeksinut. Ei ollut. Lauantaina laiturin vieressä oliva isohkot tassunjäljet. Mutta auringon lämpö oli kai ketun jotoksen suurentanut, arvelen. Tai mene tiedä. 

Kuvassa Hilppa ällistelee niitä jälkiä.


  Yhden paparzzikuvan nappasin rouvasta pidemmällä putkella. Olisko joku sensaatiomedia kiinnostunut? Jos, niin palkkio ei varmaan koollaan illauttaisi.


  Kun ilta alkoi viiletä, pirttiin palattiin valmistautumaan tv-putkeen: Kuuden uutiset ja urheiluruutu, Erämaan lumo. Arto Nyberg, Vera Standhope tutkii, taas uutiset ja urheilut, Kohtuuttomuuksia. Sitten maistu jo uni, Pertsalle. 

  Tänään heräsin pois kytkemättä jääneen sisäisen herätyskellon hälyttämänä viiden kanttuvissa. Pari pykälää pakkasta, pilvistä, hienon hienoa lumisadetta. Kevennysreissun sekä naama-, ja hammaspyykin jälkeen aloin sitten tätä kakkososaa naputtelemaan. Kello on nyt vartin yli kuusi. Äsken virittämäni kahvi on tipahdellut. Pitää kantaa pötyä pöytään. Kohta alkavat aamuuutisetkin tiedottaa tärkeistä? tapahtumista. Jatkan juttua sopivassa välissä.

  Aaamukahvit ryystetty, uutiset aistittu: Ankarassa ankaraa, Merkel'ille merkittävä tappio, Englanti eu-äänestää kesäkuussa, suomalainen satelliitti ehkä tutkimaan asteroideja, aurinkoista lupaillaan, Pelicans sinnittelee, siinä ne pähkinänkuoressa. Ehkä hassel-, ei kookossellaisen.
  Hilppa änkeytyi juuri pystyasentoon. Mikäs on änkeytyä, valmiseen pöytään. Kohta luultavasti katsotaan eilen kakkosella alkaneen "Satisfactionin" aloitusjakso. Ei suuria odotuksia, mutta ei yle yleensä (hieno ilmaus!) ihan sontaa ulos suolla. Sen jälkeen ulos ihmettelemään, olisko järjellistä puuhaa tarjolla.? Eiköpä jotain ilmaantune?

  Tyhjensin tuhkat uuneista, vein roskat, täytin paskion huussinkuivikeämpärin. Kannoin puita valmiiksi tupaan ja kammariin, aukaisin avannon, kannoin saunavedet (16 kahdeksan litran ämpärillistä, eli 128 kiloa vettä). Täytin padan ja kiukaan tulipesät "napsausta vaille". Mietin: "mitä nyt?" Mieleen juolahti saunarannassa oleva ikäloppu ja puolikuollut pajuvanhus. Tyvestä reilusti riskin aikamiehen reiden paksuinen puu häiritsee joka kesä, mutta sitä en ole viitsinyt veteen kaataa. Ja talvisin se ei ole häirinnyt. Mutta nyt! Bensaa sahaan oli pari litraa kannussa, tankki täyteen, nykimään. Seitsemännellä lupaus, kahdeksannella käyntiin. Yippee ja hip hip hurrah!

Ajastin sai ikuistaa mesuri-Peppen aherruksen.


  Pätkin rungon klapeiksi ja oksat uunipuiksi, pinosin rannalle kevätahavan kuivatettaviksi, roudasin risut metsään. Kello kolkutteli vasta kohti kymmentä. Ei mitään päälle kaatuvaa puuhaa muistunut, päätin lähteä tupaan jatkamaan blogia. Hilppa äleytyi katsomaan perjantaisen Hercule Poirot'in uusintaa. 
  Laittelin välillä tuvan hellaan valkean. Listalla kuuluu olevan broilerinfileesuikaleita ja riisiä. Oletan päivän tästä eteenpäin kuluvan melko ennustettavissa merkeissä; ruoka, kirja, pienet unoset, kahvi, sauna, pussikeitto tai munakas, "Emmerdalet", kirja, uutiset, "Mustien leskien" kakkoskauden avaus, unta hauliin.
  Taidan siis lopetaa osan II. Jatkoa seurannee ylihuomenna, aikaisemmin, mikäli maankaatoihmeitä ilmenee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti