torstai 3. maaliskuuta 2016

JUUREVAA JOURNALISMIA

  Piipahdin paljon puhun Mv-lehden sivustolla. Tosiaan piipahdin, ei siellä pitkästi jaksanut olla. Paha olo tuli vähästäkin. No, kai kaikilla saa? olla kantansa ja kanavansa. Mutta siinä määrin seulan alle tipahtelevat Mv:n artikkelit, että mahdollisiin laittomuuksiin äkkiä tartutaan, oletan, uskon, toivon.

  Nyt kuitenkin poimintoja "luotettavasta" journalismista.

  "Ruotsiin on syntynyt uusi kuninkaallinen!" Siitä kertovat kaikki valtamediat. Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel ovat saaneet pojan. Prinssi esitteli sen mittoja kuin kalamies parhaasta päästä. Lienee liioitellutkin, kalamiestyyliin, sen verran levällään olivat isän kädet. Sallittua tuossa tilanteessa. En ole oikein selvillä Ruotsin kuninkaallisten nykymäärästä. Ei kai se ihan maahanmuuttajien lukuihin yllä, mutta uutisoinneista päätellen aika merkittäviin kylläkin.

  Puolueiden kannatusta on taas kyselty, sama suuntaus jatkuu. Kovasti Suomen kansan mielipiteet heittelevät vajaassa vuodessa. Tuuliviirejä, kaikki tyynni! Vaikka turha soimata, olen minäkin eri puolueita vaaleissa kannatellut. Jos nykyisillä puolueilla mitataan, niin kolmea: Demareita, Vihreitä ja Vasemmistoliittoa. Enimmäkseen kyllä vasenta laitaa. Joskus, henkilön vuoksi, valeanpuna-vihreää.

  Iltalehti kertoo, että Junon salarakas pakeni pettämiskohua Amerikkaan. Kuka hemmetin Juno, kuka kumman salarakas? Piti juttu klikata auki, tuntui niin tärkeältä. Paljastui, että Seiskan mukaan Miss Helsinki-kilpailuista tuttu?!??!! Cheyenne Järvinen (antaisiko kukaan Jenkeissä tyttärelleen nimeksi Kolttasaamelainen Lake?)  on paennut Amerikkaan huhujen vuoksi. Huhujen, joiden mukaan hän on syy laulaja Janna Hurmerinnan ja räppäri Junon (John Korhonen-Hurmerinta) avioliiton rikkoutumiseen. Hyvä että selvisi, nyt pystyn nukkumaan yöni rauhassa!

  Edelliseen tuo lisäsyvyyttä MTV3:n viihdeosiosta löytyvä uutinen siitä, että kyseinen räppäri Juno tuomittiin viime joulukuussa ehdolliseen vankeuteen kannabiksen kotikasvatuksesta. Aivan älytön tuomio; ainakin ennen korostettiin kotikasvatuksen tärkeyttä!

  Seiska kertoo, että Mira Kasslin, 38 v., on jättänyt rakkaan poikaystävänsä Roope Pöyhösen, 24 v. Vai oliko se pokaystävä? Ettei olis ollu kuitenkin toisin päin? Tai ei tietysti, kyllä Seiska tietää! Nyt tiedän minäkin, ei tarvitse sitäkään kaiken aikaa pohtia.

  Oma Etlarimme kertoo, että Sinfonia Lahden intendentin virkaan haki 17 kandidaattia. Yksi on perunut hakemuksensa, koska hänelle oltiin annettu vääriä tietoja valintaperusteista. Vaikka hän on toiminut 10 vuotta Tapiola Sinfonetin indententtinä, hänellä ei ole muodollista pätevyyttä. Koska se puuttuu, hän ei voi hakea paikkaa, vaikka vaikka hän valmistuu kevään aikana. Intendentiltä vaaditaan siis ylempi korkeakoulututkinto. Mutta, mutta.  Kukaan hakijoista ei ole pätevä! Jutun mukaan virkaan haki 17 kanditaattia, ja kadidaatin tutkinto on alempi korkeakoulututkinto. MO.T.
  Muuten, Etlari muuttuu tabloidiksi 15.3.2016. Se on jollekin myrkkyä. Kun tiistaina kävin Triossa kukkakaupassa ostamassa hääpäiväkimpun, huomasin ikkunassa tiedotuksen: "OTAMME VASTAAN ETLAREITA, ISO KOKO!"
  Ja vielä modolliseen pätevyyteen palatakseni: Jos hakija on nainen, niin esim. Dolly Parton parhaimmillaan on esimerkki "muodollisesti pätevästä".

  Keskiviikkoiltaisin postilaatikkoon tärähtää mainospläjäys. Siinä on mukana "KauppaSuomi", J. Kärkkäinen Oy:n julkaisema lehti. Se on lähellä Mv-lehden linjoja, ja sen edeltäjä "Magneetti" jouduttiin lopettamaan joidenkin journalismin pelisääntöjen vastaisten uutisten vuoksi. Meillä lehti menee avaamattomana keräykseen. Mutta tänään päätin sen avata, saadakseni näkökulman blogiini.
  Täytyy myöntää, että kovin arveluttavia artikeleita ei nyt lehdestä löytynyt. Oli juttua Runnin kylpylästä, Detoxkuurin? kehoa puhdistavasta vaikutuksesta, Frederika Runebergista, moottoripyörämessuilta. Pääkirjoituskin ylisti lukemisen tarpeellisuutta. No, mielipidesivuilla oli joitakin minulle erikoisia kannanottoja.
  Mutta ei lehden tämän kertainen selaaminen tee minusta sen vakilukijaa, ei Kärkkäisen vankkumatonta kannattajaa myöskään.

  Näin tänä aamuna. Huomenna on jo perjantai. Edessä rauhallinen kotiviikonloppu. Ja latautumista mökkikauden avaukseen. Tätyy siis kaivaa "reissuvihko" lokerostaan, hankkia mahdolliset puutteet, miettiä viikon ruokalista (minkä tietysti pitkälti sanelevat Lidl'in ja K-Supermarketin ensi viikon tarjoukset). Ynnä laittaa kalenteri muistuttamaan, että pe. 12.3. viestitän pari patteria tohottamaan lämpöä kylmään pirttiin.
 
Eiköpä sieltä viikon aikana ilmaannu, jos ei nyt ihan journalismia, niin ainakin kuvia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti