torstai 16. syyskuuta 2021

SYYSVALMISTELUA JA MUSIIKKIA

  Hiljalleen ollaan aloitettu syysvalmisteluja. Ensin käytiin kuitenkin Mikkelissä. Lidlistä viikon muonat. Lähemäen Lidlistä. Urpolan myymälä on remontissa muutaman viikon. Käytiin myös Kauppakeskus Stellassa. Itsepalvelupesulassa. Kesäpeitot saivat puolen tunnin käsittelyn pesukoneessa, toisen mokoman kuivausrummussa. Hilpan vakaa kanta on, että peittoja, tai mattoja, ei kannata itse, tai omalla koneella, pestä. Muita asioita hoidellessa homma tulee hoidettua kunnon välineillä. Ja muutamalla eurolla. 

  Käytiin tietysti Marskia S-Marketista. Ja käytiin Minnan Torikahvilassa "hyvästelemässä" Minna ja Mortti. Jo vain! Vastahan sitä poikettiin viisi kuukautta sitten kesäkauden alkua toivottamassa, nyt loppua suremassa, ensi vuonna tapaamisesta sopimassa. Muutamat känttykahvit tietysti noiden välillä on tullut Minnalla hörpittyä.

  Syysvalmistelut olivat tämän päivän kohdalla sellaiset, että Hilppa kanteli puutarhakalusteiden tyynyt ja keinun patjat sisälle pikkukammariin talvehtimaan. Minä pesin puutarhakeinun katoksen, vein aurinkovarjon, pihapöydän, verannan pienen kuistin pöydän ja kaksi tuolia aittaan, purin tomaattia suojanneet lasit. Pieniä töiksi, mutta tehtäviä kaikki. Ja nyt ne on tehty. 

  Huomenna suoritan saunan syyspesun. Se on kevyempi versio kesäpesusta. Kesäpesuun kuuluu lauteitten, penkkien ja pesunurkkauksen seinien pesu. Koko lattian pesu sisältyy myös tähän laajempaan kokonaisuuteen. Samoin lattiarallien jynssäys laiturilla varrellista juuriharjaa käyttäen. Lopuksi lauteitten ja penkkien käsittely parafiiniöljyllä. 
  Syysversioon kuuluu lattian pintapuolinen pesu vesiruiskulla, sekä lauteitten pesu ja parafiiniöljykäsittely. Myös lattiarallit saavat osakseen harjajynssäyksen. 

  Ennen saunan puunausta käyn kuitenkin metsässä. Käyn Piskolan mailla ja mannuilla. Se on tutkimusmatka. Menen katsastamaan paria puolukkamestaa. Samalla noukin eteen sattuvat syömäsienet koriin. Urkintamatkan teen siksi, että tiedämme, kannattaako hirvikärpäskammoisen Hilpan lähteä puolukoita poimimaan. Hilpan kammo on ymmärrettävissä. Hirvikärpäspirukaisen purema saa hänelle aikaan melkoisia paukamia niskaan. Mutta urheasti Hilppa metsään tulee, jos pystyn vakuuttamaan, että  puolukkaa on kerättäväksi asti.

  Noita syysvalmisteluja on vielä jäljellä. Isoja ne eivät ole. Isoimpana lienee lehtien haravointia (vaahteran ja lehmuksen lehdet) ja ja pois puhaltamista (muitten puitten lehdet). Sitten aikanaan. 
  Muutakin puuhaa on vielä varastossa. Aamupäiviksi, sillä, kuten muistatte, minun työaikani on 7 - 11. Paitsi poikkeustilanteissa, kuten tänään. Ja ehkä huomenna, jos puolukanjäljitysmatkalla menee kovin kauan. 

  Olen monena aamuna hommiani nyhjännyt musiikki korvissani. On se aika minun elämässni, kun vanhoja suosikkeja taas kaipaa. Siihen löytyy hyvä konsti: lataan puhelimeen Spotifyn haluamani artistin tuotannosta laatiman soittolista. Ensi kuuntelin listan "This is John Lennon", sitten "This is the Beatles", ja tänään Mikkelin reissulla autoradioon jaettuna "This is the Rolling Stones". Lennonin ja Beatlesien listat sisältävät tietysti tuttuakin tutumpaa musiikkia. Rollareiden kohdalla löytyy tuntemattomia myös. En näet ole ikibändin mittavaan tuotantoon kovin tarkasti perehtynyt. Alkuaikojen jutut tietenkin ovat hyvin hallussa. 
  Äsken latasin jo valmiiksi tulevien aamurupeamien kuunneltavaa. "This is Lou Reed" ja "This is Iggy Pop" ovat odottamassa. Ja onhan siellä jo ollut jo kauan "This is Neil Young", "This is Bob Dylan", "This is Van Morrison", sekä "This is Bruce Springsteen". 
  Nuo listat ovat tietysti vain läpileikkaus esittäjänsä tuotannosta, ja koostuvat pitkälti heidän suosituimmista biiseistään. Joukossa on kuitenkin mukana konserttitallenteita, ja ne saattavat olla minulle uusia. Joskus nuorempana olisin luultavasti haistattanut keskari pystyssä tällaisille listoille ties mitä. Olin sitä mieltä, että albumi on kokonaisuus, ja se kuunneltava albumina. Ikä saa kuitenkin vanhan puritaanin mielipiteen muuttumaan. Sitä paitsi jos haluan (niin käy kyllä melko usein) kuunnella tietyn artistin tietyn albumin, niin teen sen. 

  Nyt riittää, puritaanin purina. Alkaa sitä paitsi olla puritaanin nukkumaanmenoajat käsillä. Loppukuva puuttuu, joten Angervopensaan syysasu saa sellaisena toimia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti