maanantai 19. heinäkuuta 2021

RIIKKA HIPAISI HELLÄSTI

  Riikka-myrsky oli meille armollinen. Tuuli ei yltynyt juurikaan, minkä nyt hetken vaahtopäitä muodosti. Ukkonen kumpusi kai pari tuntia, mutta ei ihan päällä täräyttänyt. Sähkö pilkkasi valmiiksi ylös tuotua aggregaattia, pätkähti hymähdellen pari kertaa muutamaksi sekunniksi. Vedentulo sen sijaan ei ollut luonnolle armollista; 10 mm kertyi sademittariin. Kyllä tuokin määrä hyvää tekee pihapiirille, mutta metsässä vaikutus on lähes olematon. 

  Oli Riikalla vielä yksi vaikutus. Vielä eilen hulluna ympärillä häärineet paarmat ovat poissa! Aamulla aikaisin tyhjensin huussin, eikä ensimmäistäkään näkynyt, kuulunut, tuntunut. Voi tietysti olla, ja onkin, niin, että paarmayhteisö on aikansa elänyt, verta juonut, muninut, tehtävänsä suorittanut, ja siirtynyt autuaammille näykkäysmaille. Eli luulen, että Riikan hyviin töihin ei paarmakatoa voi laskea. 

  Aamulla siis tyhjensin huussinpöntön. Sitten soitin muutaman puhelun. Leinosen Ilpolle ensin. Sain tietää, että ei sahalta, eikä GLpuulta Mikkelistä, löydy sormipaneelia. Ilpo kehotti varmuuden vuoksi vielä kysymään sahalta, joka on minulle aina saha, vaikka oikeasti onkin höyläämö, että onko nurkkiin jäänyt pientä määrä, sillä tarpeeni ei ole iso, reilu 3 m2. Soitin siis sahalle. Ei ollut. Sormipaneelia nurkissa. Minä goolettamaan. Hovitoimittajalta, Taloon.comilta (varmaan kuudes tai seitsemäs kesä peräjälkeen, kun hän minulle lähetystä toimittaa), löytyi edullista tavaraa 30 %:n alennuksella. No, alennus tietysti hupenee rahtiin, mutta tavara tulee muutamassa päivässä Potinlahteen, joten tein tilauksen. 
  Toimistorupeaman jälkeen lähdin usmuutamaan sahalle. Poikkesin ensi Anttolan laiturilla tarkoituksena ostaa 2,025:n euron hintaista bensaa, kun nyt kerran liikkeellä olin. Suhkuksi meni, bensan osto. Tai ei aivan; sain tankkiini tiristettyä 0,43 litraa. Sillähän ajelee pois tiehensä toista kilsaa pintakaasulla. En minä kuitenkaan pulaan joutunut; bensaa on jonkin verran jemmassa. Taitaa kesäisen viikonlopun jälkeen olla menovesi Anttolan rannassa aika usein finaalissa? Vissiin aika pieni säiliö on käytössä?

  Sahalta sentään sain, mitä olin hakemaan lähtenyt. 18 jm hienosahattua kakkoskakkosta (48 X 48). Oikeastaan hain hyölättyä (45 X 45), mutta sitä ei ollut. 48 X 48 ajaa tarpeeseeni saman asian. Ostin myös 21 X 21 listaa, millä kiertelen tulevat lasit kuistille. Tuo 48 X 48 tulee tietysti väliseinän runkopuuksi. Ja tilattu sormipaneeli seinäksi ja liukuoveksi. Säilyy samannäköisenä tila, kun kuistin seinät ovat alunalkaen sormipaneelia. 
  Entinen luottohenkilö Alpi on viime kesästä, tietääkseni viime kesästä, ollut sahalta eläkkeellä. Uusi luottohenkilö, ja tällä hetkellä ainoa työntekijä siellä on Jussi H. Hän kertoi, että tavara on vähissä, eikä uutta tahdo saada jalostettavaksi. Näinköhän isot toimittajat myyvät isoille tekijöille ja kauppiaille? Kyllä soisi höylän huutavan Pitkälahdentien varrella!

  Tavaran hankinta kesän luultavasti ainoaan remottiin on siis alkanut. Maalit ostettiin jo Hollolassa käydessämme. Seinäväriä ostin 12 litraa, nurkka- ja vuorilautaväriä 3 litraa. Niistä tähän hommaan kuluu murto-osa, mutta maalaus jatkuu rantasaunalla. Sitten joskus syksymmällä. Kuistin malaan ennen uuden väliseinän tekoa, mutta en ehkä ihan vielä. Länsituuli ja koivunsiemeniä ilmassa ei ole paras mahdollinen olosuhde. Mutta ei ole kiirettä. Varmaankin joskus elokuun alussa aloittelen rakentamisen. Tulevan seinä ja oven paneelit pätkin määrämittaan, maalailen irrallaan. Ainakin kertaalleen. Samaten ikkunlistat, ne valmiiksi asti. Ai niin, hyvä, kun sanoit: Kapeat vesipellit ikkunoihin pitää muistaa myös teettää.

  Tämä viikko on helteen puolesta helpompaa. Ensi viikolla näyttää taas lämpö nousevan, eikä isompia sateita ole luvassa. Kohta pitää kai sienihommat unohtaa tyystin. Ja marjastus saattaa jäädä Piskolan viimarjjojen ja puutarhavadelmien varaan? Jos niitä nyt on. No, kyllä Taina aikanaan ilmoittaa. 

  Reilut 20 astetta on mittarissa. Ei tukahduttavaa. Saa ilppikin välillä huilia. Johan se on viilentänytkin enemmän kuin viiden vuoden urallaan edellisinä kesinä yhteensä. Uimaan taidan tästä pian hiippailla. Vesi ei ole samassa suhteessa ilman kanssa viilentynyt. Luulen. Kohta tiedän. 

  Laitetaan lopuksi pari kuvaa koiranputkesta, joka tarjoaa monille surisijoille maittavaa evästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti