perjantai 25. kesäkuuta 2021

TAATON URINAA

  Aatto lähestyy hetkeä, jolloin siitä voi turista. Joten turistaan. Päivä alkoi sähköttömänä, paitsi että kriittiset toiminnot pelasivat aggregaatin avulla. Sähköä ei tarvittu juhannuskoivujen hakuun, sillä vesurini ei ole edes ladattavaa mallia. Muu väki kävi poimissa ahomansikoita. Alkavat hiljalleen kypsyä. Pääpoimuri Iiris antoi vähintään joka toisen keinuvan Liisan suuhun. Tasallisesti, kuten Iiris asian ilmaisi. Hän katsoi ilmeisesti poimijan osuuden olevan ronskimpi kuin hengessä mukana olleen. 


  Iiriksen kielenkäyttö on muutenkin ajoittain mainiota. Kun hän viikko sitten tänne saapui ja huomasi huussin nurkalle tekemäni käsienpesupaikan, hän lausui Annalle "onpa Peppe-Pappa uurastanut". Jatkoi vielä "onko Peppe tehnyt myös tuon konttorin?" Sillä tyttö tarkoitti vesisäiliötä. Ilmeisesti hän haki kanisteria, mutta anteeksiannettavasti sotki hieman käsitteitä.

  Päivä lämpeni hiljalleen. Lopulta, klo. 11:43, pirahti viesti JSE:lta: 

  "Käyttöpaikan 1234567, Avokkaansaari 0 52100 ANTTOLA verkon häiriöstä aiheutunut sähkönjakelun vikakeskeytys on päättynyt 25.06. klo 11:36.   
  Pahoittelemme keskeytyksestä aiheutunutta haittaa."

  Vaan eipä virrannut voima, pyörinyt mittari! Minä toimeuduin veneelle, lähdin Piekälän puolelle tarkoituksena kävellä muuntajalta rannalle tuleva, siitä vesikaapelina jatkuva, linja. Järvi-Suomen Energian vikakartassa näkyvät vain muuntajien välit. Muuntajalta lähtevän ja päättyvän linjan tilanne ei ole energiayhtiön tiedossa, jollei kaatuneista puista, jne., ole heille ilmoitettu. Jo matkalla Piekälään soitti kesänaapuri Juha. Kerroin tilanteen. Tarkastin siis linjan, paitsi en veden alla olevaa osuutta. En uskonut, että sillä olisi ollut tuulenkaadon aiheuttamia vaurioita. Ei ollut ilmajohdon osaltakaan. Palasin saareen. Ajattelin tehdä netissä ilmoituksen JSE:lle, mutta juuri kun avasin läppärin sanoi Hilppa, että hei, nyt tuli sähkö päälle. Kello oli tuolloin siinä 12:40. Sellaiset 43 tuntia kesti katkos. 
  Muuten ensimmäinen viesti sähkön katkettua keskiviikkona hakee vertaistaan positiivisuudessa: 

  "Käyttöpaikan 1234567, Avokkaansaari 0 52100 ANTTOLA on alkanut verkon häiriöstä aiheutunut sähkönjakelun vikakeskeytys klo. 17:35. Arvioitu päättymisaika 19:40."

  No, parituntinen venähti lähes kahdeksi vuorokaudeksi. Toki JSE eilisaamuna tarkensi päättymisaika-arvion eilisiltaan klo. 23:ksi. Ei ihan putkeen mennyt sekään. Toki ymmärrän myrskyn voiman ja aiheutuneiden tuhojen määrän. Parhaansa asentajat ovat metsissä tehneet. Eivätkä muutamien mökkien sähköt ole prioriteetissa kovin korkealla. 

  Joni saapui kohta virran jälkeen. Eivät tulleet siis samalla kyydillä. Vielä oli hieman ruuhkaa teillä ollut, ja kaupoissa myös. 
  
  Grillattiin, syötiin. Kohta kahvit juotiin. Rapaperipiirakalla. Perhe Tiilikainen toimeutui Iirksen käskyttämänä trampalle. 



  Veneitä ajeli kiivaaseen tahtiin, suuntaan jos toiseen. Me porukalla rannalle uimaan ohiajajien iloksi tai mieliharmiksi. Lapset läträsivät lämpimässä vedessä.



  Tätä yllä olevaa kuvaa ottaessani uusin Keljunlahden Pursiseuran jäsenyyteni: tiputin puhelimen jortaaniin! Anna kahmaisi se melko vikkelästi pois pohjasta, eikä luuri ollut moksiskaan. En olekkaan puhelintani vuosikausiin uittanut. Tuo Keljunlahden Pursiseura oli takavuosien vitsi, ja perustajajäsenet ovat jo poissa maisemista. Jäsenneksi tarvittiin tosiaan puhelimen uittaminen. Nuoremmaksi jäseneksi pääsi matalaan veteen tiputtamalla, vanhemmaksi syvänteeseen lopullisesti hukuttamalla. Pudottipa eräs herra kännykkänsä talvella avantoon saunavettä hakiessaan. Se oli kommodorin arvonimen ansaitseva suoritus. Mutta paluu nykyisyyteen.

  Liisalla on hieno uv-uikkari. Hieman olen kade, pakko myöntää. 


  Noita ei taida olla kuin lapsille. Mitä tasa-arvoa tämä on?!?! Hallituksen vika. "Eduskunnan kesäloma peruttava! Välikysymys ja epäluottamuslause! On se Marin melkoinen heitukka!", mietiskeli Peppe.


  Sauna lämpeni alkuillasta. Kokolle ei ole asiaa, tietystä syystä. Nyt ilta kuluu sisätiloissa. Hieman nahuaa tihkusadetta. Ja pihalla on itikoita kiusaksi asti. 
  Anna lähti juuri nukuttamaan Liisaa, Hilppa mietti, mitä iltapalaksi, Joni selaa tablettia, Iiris piirtelee. Peppe, joka tuli juuri saunasta, kirjoittaa loppuun tätä pätkissä rustamaa aaton turinaa, eli siis taaton urinaa. 

  Ei yltiöriehakasta ole meno Saarelan juhanuksena. Enkä sellaista kaipaa tod. Ei kyllä ole takuita, etteikö lasit kuohuvaa kilistettäisi vielä valoisan yön alkaessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti