keskiviikko 30. kesäkuuta 2021

PELIT PARANEE

  Melkoisia maalijuhlia on kisojen neljännesvälierissä vietetty. Varsinkin maanantaina: kahdessa matsissa 14 maalia plus rankkarit päälle!  Lauantainakin 7 osumaa. Sunnuntai ja eilinen jäivät vähämaalisemmiksi.   
   Puolivälieräparit ovat selvillä. Yllätyksiä jos hakee, niin kai sellaisena voi Tsekin voittoa Hollanista pitää, sekä tietysti Sveitsin rankkarikisassa ottamaa Ranskan päänahkaa.
  Tulevaa kun miettii, niin mielenkiintoisin pari on minusta Tanska-Tsekki. Onko Tanska uusimassa vuoden 1992 yllätystä, vai kulkeeko Tsekki kohti loppuottelupaikkaa, kuten 1996? Niin tai näin, mutta kumpi vain kohtaamisen voittaa, niin se on vahva ehdokas finaaliin. On niitä muitakin, vahvoja ehdokkaita. Kuusi kappaletta. Belgia-Italia-ottelun voittaja ehkä vahvin. 

  Palataanpa vielä vuoteen 1992. Kun ratkaisupelit pelattiin, olin Utsjoella. Ennen loppuottelua teimme keikan Vuogujärvellä kasaamaan paikallisen kalastaja/metsästäjä E.S.:n tukikohdan hirsikehikkoa. E.S. oli saanut luvan pystyttää maja keskelle luonnonpuistoa. Vuogujärvestä hän verkotti siikaa, ja harria. 
  Meitä oli E.S., eno-Olli, Haneli ja minä. Matka Puksalasta Vuogujärvelle, n. kymmenen kilomeriä linnuntietä, taitettiin kalastajan kulkuneuvolla, Imatran Voiman vahalla maastovolvolla. Teitä ei ollut. Meitä oli. Eli tietä ei ollut. Ehkä kokonaismatkaa tuli sellaiset 15 kilsaa. Aikaa kului kaksi tuntia. Siihen sisältyi yksi renkaanvaihto. 
  Kun rakennuspaikalle päästiin iltapäivällä, alettiin hommiin. Itikoita, yötön yö. Aamulla neljän maissa oli kehikko harjassa. E.S. totesi yksituumaan. "jokohan pojille lohta antaisi?"
  Lohileipiä syötiin, Sitten hetki nukuttiin paikalle talvella moottokelkan ja parin reen avulla kuljetetussa ikivanhassa asuntovaunussa. 
  Kun tokkurassa herättiin, tehtiin vielä joitan pikkupuuhia. Sitten E.S. sanoi Hanelille "mene sinä poika nyt harria kalastamaan".
  Hanelia ei tarvinnut kahta kertaa kehottaa. Minä tietysti mukaan soutumieheksi. Ei voitu vesillä olla kuin puoli tuntia, kun Haneli oli kiskonut virvelillään niin monta komeaa Harjusta, että oli pakko lopettaa. 
  Tämän pienen alustuksen jälkeen asiaan. Kun Vuogujärveltä palattiin, syötiin vankasti E.S.:n talossa hänen vaimonsa valmistamia poronlihapullia ja tuppipottuja. Sitten käytiin Kevonsussa saunomassa, tultiin takaisin E.S.:n talolle katsomaan EM-kisojen loppuottelua Tanska-Saksa. 2-0! Maalit syntyivät John Jensenin (1–0), ja  Kim Vilfortin (2–0) toimesta. 
  Muistan, että E:S. tarjosi meille olutta, ainakin yhdet, pelin aikana. Oluthan oli tuolloin Utsjoella arvokasta tavaraa, sillä kunta oli vielä silloin kieltänyt oluen myynnin. Lähin paikka, mistä kaljaa sai ostettua, sijaitsi Inarin puolella Kaamasessa. Ei sinne tosin ollut Puksalasta matkka kuin 77 kilsaa. 
  Toinen kerta, kun E.S. tarjosi meille oluet, oli, kun sirklattiin puita hänen pihallaan. E.S. vetäisi työntouhussa itikan kurkkuunsa, köhi hetken, hyökkäsi maakellariin, tuli takaisin sormihangat täynnä olutpulloja, kysyi "ottaako pojat olutta?"

  E:S. on mies, jolta Olli-eno aikanaan osti Kevonsuun tontin. E.S. oli melko töksähtelevä persoona, joka saattoi käyttäyä arvaamattomasti. Tuolloin, Kevonsuun rakentamisen aikaan, yhteistyö kuitenkin sujui. Me jeesasimme E.S.:laa mm. polttopuuhommissa, sekä mainitussa Vuogujärvi-projektissa, hän kuljetti Volvollaan rakennustarpeita Kevonsuuhun. Mitä lie kuuluu miehelle nykyään? Onko voimissaan? Edes hengissä? Mies, joka ainakin kerran riekkolankoja kiertäessään joutui "uimaan" lumessa kilometritolkulla ihmisten imoille, kun moottorikelkka teki tenän kesken kierroksen. Kerran, kertoi E.S., hän oli kaamosaikaan menossa toiselle kalamajalleen, Vetsijärvelle. Lumimyräkkä iski päälle, tuiskutti kelkkauran umpeen.
  "Ajelin tovin summassa, pysäytytin kelkan, mietin, että ei oo ennää pitkä taival, vetäisin konneen käytiin, läksin liikkeelle, törmäsin tuvan seinään!", selvitteli E.S. kerran toista tapahtumaa luontaiselinkeinon harjoittajan elämästä. Saattoi olla vähän legendaa joukossa. 

  Tässä oli asiaa jalkapallosta(kin). Vielä vähän. Jos olisin mukana siinä videolla, missä Huuhkajien kannattajat haistattavat v***ua Krista Kiurulle kännipäissään Pietarissa, niin minua saattaisi hävettää. Voi olla, ettei asianosaisia hävetä. Valitettavasti jokaiseen joukkoon mahtuu kusipäitä pilaamaan muuten niin hienon asian. Tällä en kuitenkaan tarkoita, että meneminen Pietariin olisi ollut missään tapauksessa hieno tai suvaittava juttu. 

  Loppukuvaksi aioin laittaa Hanelin virvelöimässä Harjusta Vuogujärvellä, mutta en löytänyt sitä mistään. Takuuvarmasti minulla se jossain on, mutta tällä hetkellä liian visussa tallessa. Sen sijaan laitan kuvan Hanelista lötköttämässä Kevojoen varrella hiekkarannalla. Lakia tässä(kin) rikotaan, sillä ei-ustsjokisilla ei ole lupaa kulkea luonnopuistossa kesäisin kuin merkittyä reittiä pitkin. Rikkoiko Haneli lakia, kun kalasti Vuogujärvellä E.S.:n luvalla? Luultavasti. Rikokset lienevät jo vanhentuneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti