maanantai 17. toukokuuta 2021

PILKETTÄ

   Puuhomma ei ole edennyt ihan oletettuun tahtiin. Usein pyrkii tulemaan muuta tähdellistä tehtävää. On puutarhatöitä, on vesipumpun korjaamista, on katiskan kokemista, on ruohonleikkuuta, kuten tänään (1.kerta/2021). On ollut sadepäiviä. Ja, pakko myöntää, myös vapaapäiviä. Mutta kaikki aikanaan. Nyt (tänään klo 10:45) alkaa pilketta jo olla muuallakin kuin silmäkulmassa. 



  Meillä oli aikomuksena mennä huomenna käymään Kangastalon Puutarhalla. Koska ennuste huomiselle on sateentäyteinen, lähdettiinkin tänään. Heti lounaalta matkaan. Ajateltiin, että käydään kukat ja taimet ennen kuin ne loppuvat, sillä mediassa on kerrottu tiheään kuinka tavara viedään käsistä. Mitäs uskottiin meedioita. Voi olla, että eteläisessä Suomessa tavara vaihtaa omistajaa kiivaasti. Mutta näillä latitudeilla ollaan omassa aikataulussaan. Amppelit saatiin, samoin sinkkiämpäriin yksi kukka. Kesäkurpitsan-, kurkun-, tomaatin-, ja kurpitsantaimet olivat vielä liian pieniä. Samoin samettikukat pataan. Kuun taitteessa kehotettiin palamaan asiaan. Kun kysyin, riittääkö silloin meillekin ostettavaa, kerrottiin, että on täällä tavaraa. Uskotaan. Onhan siellä neljä pitkää kasvihuonetta pullollaan kasveja.
  Ihan uusi väri löytyi yhteen amppeliin. Musta. Ei ole Musta Dahlia, sillä se on James Ellroyn kirja, vaan on musta petunia. Minusta se on enemmänkin mustatorvisienikukka, eikö vaan?


  Huomenna satelee. Keskiviikkona lähdetään Hollolaan, torstaiaamuna Espooseen, illalla takaisin Anttolaan, sillä sutari tulee perjantaina. Hektistä on elämä eläkkeellä. 

  Hilppa laittoi aamulla kolmea eri hernettä kasvamaan. Eli nyt meillä on muuten istutukset tehty, paitsi taimet. Kesäkuun alussa nekin saadaan. Sitten voi keskittyä kasvun etenemisen seuraamiseen. Päätyönään. Sivuduunina jotain muuta kai tulee väsättyä? Vaiheessa vielä ovat suunnitelmat. "Hahmollaan", sano Haneli. Kaiken kaikkiaan taitaa tulla kesä, jolloin nautitaan enemmän elämästä kuin painetaan perssuoli pitkällä hommia. Veneillään, oleskellaan, taivastellaan, laiturilla veneliikennettä tarkkaillaan. Vesisateessa, pelkään. No, ei vielä maalailla, ei pirua, ei taivaanrantaa. Mustamaalataan tai väritetään jälkikäteen sellaiseksi kuin todellisuus muodostuu. Luultavasti hyviäkin jaksoja sään suhteen on tulossa. Kesä on kesä, arvaamaton ja erilainen. Mutta se on kesä. Ahos-Riti-vainaa asian tolan tiedosti, lausahti "kesä on kerran kesässä". Näin on. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti