tiistai 11. toukokuuta 2021

KESÄN MAKUA

  Kyllä yksi päivä kaiken muuttaa voi. Eikä tämä ole mikään Mähkösen Muutto & Pojat -firman mainoslause. Eilen oli kylmää, tuulista, sateista. Ulkona ei paljon viitsinyt heilua. Kun kuudelta menin aamukuselle, näytti mittari jo yhtätoista astetta. Tuuli kyllä, muutama sekuntimetri etelästä. Se oli kuitenkin lauhkeaa kuin lehmän henkäys. Luonto otti tilaisuudesta kaikki irti. Pörriäisiä, perhosia, kärpäsiä, vaikka mitä ötököita alkoi lennellä, ihan suuhun tuppautua. On taas linnuilla ruokaa! Samoin innostui koivikko ja aluskasvillisuus vihertämään. Kuva on napattu joskus kuuden jälkeen. 


  Toki muutakin on tänään tullut puuhattua, muutakin kuin luonnon heräämisen taivastelua. Vaikka ei se puuhasteluista hulluimmasta päästä ole, luonnon tutkiskelu, ei ollenkaan. 

  Aamulla pesin ensitöikseni veneen. Ei kovin työläs homma, mutta tunti siinä vierähti, kun piti ensin haalia painepesuri, vesiletku, jatkojohdot, harjat ja mäntysuovat ulottuville. 

  Nyt oli kello jo kahdeksan. Jätin veneen kuivamaan, nostin klapikoneen venevajasta, ryhdyin halkomaan. Hyvä masiina, paksuimmatkin palat halkesivat kevyesti. Samoin oksaisimmat koivut. Pari tuntia haloin puita, paksuimmat kahdeksaan, vähän ohuemmat neljään osaan. Kasasta noin kolmannes tuli esikäsiteltyä. Kun ehkä torstaina on sähköinen apuri työnsä tehnyt, pilkon tekeleet pienemmiksi kirveellä. 

  Hilppa on laittanut kasvulavoille jo useita lajeja kasvamaan, joten ennen lounasta (uunikanaa ja keittettyjä perunoita) laittelin aitaelementit lavojen ympärille. Ei nimittäin ole tarkoitus, että me huolehtisimme pupujen hyvinvoinnista. Ei pahoinvoinnistakaan. Kaikkea saavat rauhassa puputtaa, paitsi meidän hyötykasvejamme. 


  Olin aamulla sopinut Hanelin kanssa, että menen käymään Piskolassa kahden korvilla. Niinpä syötyämme laittelin veneeseen istuinpehmusteet sun muut tilpehöörit paikoilleen. Hörpättiin vielä aikaistetut kahvit, lähdin klo. 13 usmuuttamaan kylille. Ostin Koneesta- ja  Urheilusta katiskan ja Pitkälahden kalastuskunnan pyydysmerkkejä. Hauhalan kalastuskunnan merkkejä ei vielä ollut saatavilla, sillä kokous, jossa määritetään mm. yksikköhinnat, oli vasta perjantaina. Ei väliä, Haneli Hauhalan lupia myös myy. Tosin unohdin niitä häneltä ostaa, vaikka kysyin, ja sain tietää, että hänellä niitä jo on. Mutta ei silläkään väliä. Oikeastaan en Hauhalan vesialueella pyytöjäni uita kuin juhannuksen tienoilla muikkuverkkoja Potinlahdella. No, ehkä paria siikaverkkoa syksyllä. Eli on tässä aikaa merkit lunastaa.
  Käväisin vielä Salessa ostamassa jugurttia, ja banaaneja smoothieen. Ja tietysti Marskin Arinaleivän! Pakko tunnustaa: nautiskelin myös jäätelön. 

  Melko tismalleen kahdelta rantauduin Piskolaan. Hanelin kanssa käytiin katsomassa keskusvaraston ikkunatilanne. Kuten jo uumoilin, ei meille sopivaa kokoa löytynyt. Pitää jostain muulta hankkia lasit sisäänkäynnin aukkoihin. Internet on siinä hyvä hyvä renki. Varmaan huono isäntä myös, mutta ei pidä antaa sille liiaksi valtaa. 

  Huomenna jatkuu kesäinen keli. Ja puitten halkominen. Ja uuden katiskan juhlallinen vesillelasku, jossain vaiheessa päivää. En katiskaa tänään vielä pyyntiin laittanut, sillä sain Hanelilta reilun kilon painoisen hauen. Haneli näet tuli samaan aikaan katiskoiltaan, kun Piskolaan saavuin. Huomenna syödään paistettua haukifilettä. Loppuviikosta toivottavasti ahventa, pannulta tai savupöntöstä. 

  Perjantaina on jo viileämpää, alkaa myös satamaan. Antaa tulla, luonto kaipaa. Ei viikonloppuna, eikä ensi viikolla, tällaisiin lukemiin päästä, mutta plus viittätoista, vähän päällekin, on odotettavissa. Eipä tarvitse hikoilla, kuten tänään, huomenna ja torstaina. Aina löytyy asioista hyväkin puoli. Tai no, lähes aina. En viitsi ryhtyä listaamaan asioita, joista ei löydy hyvää puolta. Se nimittiän listaajan kynässä, tai näppiksessä, sellainen mielipide. Joten pysyköön kukin omasta puolestaan omissa puolissaan. Ja mielellään puolisoissaan myös. Taisi olla turhanpäiväinen toteamus, tuo viimeinen? Sillä se on kunkin oma asia. Voi tosin liipata läheltä sekä omaa että vierasta puolisoa. Eksyin ytimestä, lopetan tähän. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti