Puuhankkeessa ennen kokonaisvaltaisen halkomisen alkua oli vielä tehtävä risusavotta. Ei tietysti risusavotta sen varsinaisessa merkityksessä, vaan oksien ja risujen roudaus pois tantereelta. Metsän laitaan ne on nyt kiikutettu, samaan läjään, minne lehdet ja muu maatuva aines kärrätään. Se ei kuulu mielipuuhiini. Itse asiassa voi laskea ryhmään "mieluummin kuolisin". Joten kuten työ sujui kuvan osoittamalla tavalla, eli "keyvytpressutekniikalla". Ainakin nopeammin kuin kainalossa raahamalla. Nyt on pois risut silmistä, männynkävyt ehkä ei. Ainakaan jokainen.
Tuon "mieluummin kuolisin"-sanonnan alkuperän olen varmaan joskus selvittänyt. Selvitän varmuuden vuoksi vielä. Kun 1990-luvun alkupuolella olin aika paljon Utsjoellla, tapasin siellä tietysti myös paikallisia. Yksi näistä oli Tsieskulan vanha isäntä. Hän kertoi sodan aikana sairastuneensa vakavasti. Niin vakavasti, että sairaalaan piti päästä. Siihen aikaan ei ollut autotietä kuin Kaamaseen. Siis ensin pororeessä Kaamaseen (liki 60 km), sitten kuorma-auton lavalla Kaamasesta Rovaniemelle (360 km) yli 20 asteen pakkasessa. Vanha isäntä matkasta selvisi, taudista myös, mutta vakavin äänenpainoin hän lisäsi tarinansa lopuksi "jos nyt joutuisin saman matkan tekemään, niin mieluummin kuolisin!"
Kimppalaituria käytiin pikaisesti aamulla naapurin Hannun kanssa nostamassa. Ei tarvinnut kuin keskimmäisten jalkojen kohdalta kammeta ylös. Vesi nousee yleensä juhannukseen, joten joudumme luultavasti vielä laituria operoimaan, mutta pärjätään tovi näin.
Huomisaamuna on lähtö edessä. Reissuvihkoon on kertynyt melko pitkä lista tuotavaa. Sellaista se keväällä aina on. Kyllä tilanne tasaantuu, kun saadaan perusjutut taas haalittua. 2-tahti-pienkonebensaa sekä iso kannu teräketjuöljyä on listalla. Dödöä ja hammastahnaa. Myös, itsestäänselvänä, maito- ja paprikajauhe, tomaattipyree, sekä talouspaperia. Puhumattakaan vehnäjauhoista, hapankorpuista ja näkkileivästä. Veneen jauhesammutin pitää myös muistaa leimauttaa.
Lauantakina palataan. Toivottavasti ainakin lähes terveen paperit taskussa. Olkoot paperit mitä on, mutta viikon kuluttua näyttää ennuste läpötilan nousevan kahteenkymppiin. Yötkin lämpenevät kunnolla. Kun vettä sitä ennen taitaa sadella, pärähtää maisema melko äkkiä vihreäksi. Se parasta kesää. Toukokuun puolivälistä juhannukseen. Tai kauneinta ainakin. Loppukesä on sieni- ja marja-aikaa, joten sekin on parasta kesää. Itse asiassa heinäkuu, tuo varsinainen lomakuukausi, on kaikkein tylsin kesäkuukausista. Jos olette eri mieltä, olkaa. Kaikilla kuukausilla, kaikilla vuodenajoilla, on omat kannattajansa. Tuskin mielipiteeni saa kuitenkaan ketään mieltään osoittamaan. Ei ainakaan barrikaadeille lähtemään.
Kesä tulee, äkkiä. Ja menee myös. Nyt tuntuu siltä, että syyskuuhun on aikaa vaikka kuinka. Pian ihmetellään, että näin äkkiäkö se syys tuli? Kun nuoruuttaan muistelee, niin kolmen kuukauden kesälomat koulusta olivat iäisyyden mittaisia. Tempora mutantur, nos et... etc.
Tänään vielä saunotaan, aamulla puhtoisina matkaan. Huomiseksi on tilattu autonpesu yhdeksitoista ja käynti äidin luokse yhdeksi. Nyt siellä saa olla kauemmin kuin vartin, ja useampi henkilö voi mennä yhtäaikaa. Hilppa siis lähtee messiin.
Lahdessa on koronatilanne huono. Taitaa olla pääkaupunkiseudun jälkeen huonoin. Meille tulee kaksi viikkoa ensimmäisestä rokotuksesta, joten vakavalta taudilta ollaan kai turvassa. Maskia lärviin, desiä handuun. Vielä aika kauan, luulen.
Äsken huomasi, että Pori Jazz on peruttu. Ei ollut aikomuksena kyllä mennäkään. Ehkä ensi vuonna? Ihan mieluusti sinne menisi, jos esiintyjistä mieleisiä löytyisi. Ensi kesä, tai kesä 2022, on tietysti vielä tuntematon. Usko ja luotto on siihen, että tämä paskamainen pandemia on silloin viimeistään selätetty, päästy kiinni vanhaan normaaliin. Ken elää, hän näkee.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti