lauantai 27. helmikuuta 2021

JOKU SANA KORONASTA

  Rajoituksia astuu voimaan, ulkonaliikkumisrajoituksia valmistellaan. Valituksia kuuluu usealta suunnalta. Ymmärrän, että tilanne on vaikea monen alan yrittäjälle, sekä heidän työntekijöilleen. Mutta nyt on ymmärrettävä, ettei ole kyse ravintola-alasta, eikä matkailualasta, eikä viihdealasta, eikä kuntosaleista, eikä mistään muustakaan alasta. Nyt on kyse koronasta. Korona on sellainen veijari, että se tykkää tarttua siellä, missä on paljon ihmisiä. 

  Monet laskevat rajoitusten aiheuttamia tappioita. Laskeeko kukaan hintaa edes yhdelle mahdollisesti ilman rajoituksia menetetylle ihmishengelle? Tai mahdollisesti rajoitusten vuoksi säästyneelle ihmishengelle? Ei varmaankaan laske. Liikennevirasto ja vakuutusyhtiöt ovat tehneet jonkinlaisia laskelmia ihmisen arvosta. Mutta, mutta... Kuka on mitään sanomaan sellaisen arvosta, jota ei rahalla voi mitata. 
  Turha on myöskään kenenkään syyttää hallitusta, sairaanhoitopiirejä, kuntia, mitään instanssia. Jos jotakin haluatte syyttää, niin syyttäkää ihmisiä. Jos ihmiset olisivat oppineet noudattamaan muutamaa hyvin selkeää ohjetta, niin selkeää, että ne ovat jopa Iiriksellekin, 6 v., tajuttavia, niin tilanne ei varmasti olisi näin paha. Se, että ihmiset olisivat noudattaneet muutamaa selkeää ohjetta, ei tietysti olisi paisuttanut ravintoloiden, matkailukeskusten, lentoyhtiöiden, esiintyvien artistien, keikkajärjestäjien tai kuntosaliyrittäjien lompakoita, sillä ohjeita noudattavat ihmiset eivät örveltäisi ravintoloissa, matkustelisi minne tahansa, ahtautuisi konserttisalleihin tai festarialueille, äheltäisi vieri vieressä juoksumatoilla. Monien yrittäjien tilanne olisi ehkä yhtä huono kuin nytkin, tosin ilman ylempää annettuja rajoituksia. Mutta jos ihmiset olisivat noudattaneet muutamaa helppoa ohjetta, niin jonkinlaista toimintaa, joskin pienimuotoisempaa, luultavasti olisi käynnissä noilla nyt kovia aikoja elävillä aloilla.

  Koska ihmiset eivät ole oppineet noudattamaan, tai eivät ole halunneet noudattaa, muutamia selkeitä ohjeita, niin hallituksen, sairaanhoitopiirien ja kuntien on ollut pakko ryhtyä toimenpiteisiin.
  Niille, jotka yhä ja aina narisevat ohjeiden sekavuudesta etc., sanon, että älkää syyttääkö hallitusta, sairaanhoitopiirejä ja kuntia ohjeiden sekavuudesta. Syyttäkää ohjeiden sekavuudesta ihmisiä, jotka eivät ole oppineet noudattamaan muutamaa selkeää ohjetta, ja ovat täten pakottaneet päätösvallassa olevat tahot ryhtymään heille uutena tulleeseen taisteluun ennen kokemattomia voimia vastaan, samalla kun he joutuvat kamppailemaan pelastaakseen kansan siltä itseltään. 

  Korona on täällä. Kaikkien tulee se tosiasia hyväksyä. Kaikkien tulee toimia taloudellisista menetyksistä huolimatta niin, että ei yhtäkään ihmishenkeä menetetä turhaan. 

  Kun tauti toivottavasti joskus on selätetty, on aika puida tapahtumat, oppia tehdystä. Jälkipyykki tulee olemaan helvetinmoista syyttelyä, sen voin arvata. Syyttelyä, missä syyttäjinä ovat suurelta osin syylliset.

  Sen pituinen se.

  Olen sen verran kalkkis, että en laita tähän Edit, vaan laitan JK. Tuon vuodatuksen päälle esitän hartaan toiveen, että ensi kesänä kaikki, niin syylliset kuin syyttömät, saavat vapaammin, huolien lyhistämättä, syyttämättä tai syyllisiä etsimättä, nauttia keväästä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti